Tuje tiskovne agencije o Sloveniji (19. 9.)

Ljubljana, 19. septembra - Tuje tiskovne agencije so med drugim poročale o tem, da sta Slovenija in Nemčija sklenili dogovor za izmenjavo vojaških vozil. Slovenija bo Ukrajini poslala 28 tankov, za kar bo od Nemčije prejela 40 transportnih vozil. Pisale so tudi o izvolitvi Slovenca za podpredsednika Evropskega sodišča za človekove pravice in o podatkih evropskih statistikov.

Hrvaška tiskovna agencija Hina je povzela poročanje slovenske tiskovne agencije STA o tem, da je slovenski premier Robert Golob z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem dosegel dogovor za izmenjavo vojaških vozil. Slovenija bo 28 tankov M55S poslala v Ukrajino, v zameno pa bo prejela 40 nemških transportnih vozil, 35 težkih 8x8 nakladalnih tovornjakov in pet težkih 8x8 vodnih cistern. Iz kabineta premierja Goloba so sporočili, da je sporazum sklenjen v duhu solidarnosti z ukrajinskim narodom, ki se bori proti ruski agresiji, ta menjava pa bo okrepila tudi obrambno sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo.

Francoska tiskovna agencija AFP je poročala, da je bil Slovenec Marko Bošnjak skupaj z Luksemburžanom Georgesom Ravaranijem izvoljen za podpredsednika Evropskega sodišča za človekove pravice.

Nemška tiskovna agencija dpa je pisala o tem, da so po podatkih evropskih statistikov med državami članicami Evropske unije največjo letno rast gradbene proizvodnje zabeležili v Sloveniji, Romuniji in Avstriji.

Hina je poročala, da sta po podatkih evropskih statistikov glede rasti cene kruha v primerjavi z lanskim avgustom Slovenija in Nemčija najbližje povprečju v EU, ki znaša 18 odstotkov.

Ruska tiskovna agencija TASS je pisala o tem, da je med drugimi državami tudi Slovenija omejila izdajanje vizumov za ruske državljane. Prosilci morajo namreč predložiti letalske vozovnice, pridobljene pri prevoznikih, ki opravljajo lete v državo. Poleg tega na konzularnem oddelku Latvije v Kaliningradu začasno ni mogoče dobiti slovenskega vizuma.

Avstrijska tiskovna agencija APA pa je pred začetkom sojenja v zvezi s terorističnim napadom 2. novembra 2020 na Dunaju ponovila, da naj bi atentatorju, ki je ubil štiri mimoidoče in ranil 23 ljudi, strelivo in orožje zagotovil posrednik iz Slovenije.

zzg/mo
© STA, 2022