Pregled - šport, 17. 9. (sobota)

Ljubljana, 17. septembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v soboto, 17. septembra.

PORTOROŽ - Kazahstanka Jelena Ribakina in Čehinja Katerina Siniakova se bosta pomerili za naslov na teniškem turnirju WTA Zavarovalnica Sava v Portorožu. Za zmagovalko Wimbledona Ribakino bo to deseti finale v karieri, za Siniakovo, ki je v nedeljo slavila v konkurenci ženskih dvojic na OP ZDA, pa sedmi. Za Ribakino bo to jubilejni deseti finale na najvišji ravni, tretji letos ter prvi po zmagi v Wimbledonu v začetku julija. Pred tem je turnirski zmagi slavila še v Bukarešti in Hobartu. Šest finalnih obračunov je doslej izgubila. Olimpijska prvakinja iz Tokia med dvojicami, Siniakova, bo naskakovala tretjo turnirsko zmago. Pred tem je dve zabeležila v Shenzhenu in Bastadu, obe leta 2017. Nazadnje je v finalu igrala v nemškem Bad Homburgu lani junija in tam izgubila proti domačinki Angelique Kerber.

MURSKA SOBOTA - Nogometaši Mure so v 10. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 2:3 (2:1). Mura je z goloma Mirlinda Dakuja vodila že z 2:0, a se je Olimpija, ki je v prejšnjem krogu prekinila niz osmih zmag, vrnila in deset minut pred koncem prišla do preobrata ter do devete in glede na prikazano zaslužene zmage v prvenstvu. Po njej še vedno zelo zanesljivo vodi, pred Koprom ima devet točk prednosti, pred Celjem, ki ima še tekmo v dobrem, pa enajst. Mura po tretjem porazu ostaja četrta, zaostaja pa 14 točk.

SLOVENJ GRADEC - Rokometaši Slovenj Gradca so na današnji prvi tekmi uvodnega kroga evropskega pokala izgubili proti izraelski ekipi Maccabi Rishon Lezion s 27:31 (12:14). Obe mednarodni slovensko-izraelski tekmi bosta v Slovenj Gradcu, povratna se bo v nedeljo, 18. septembra, pričela ob 19. uri.

SOFIJA - Sofia Raffaeli je v Sofiji postala nova svetovna prvakinja v ritmični gimnastiki. Italijanka je v finalu mnogoboja bila dvoboj z Nemko Darjo Varfolomeev, na koncu je prva zbrala 133,250 točke, njena glavna tekmica pa na drugem mestu 132,450. Jekaterina Vedenejeva je nastope oddelala brez napak in za Slovenijo s 123,150 točke zasedla končno sedmo mesto. Prvenstvo se bo v nedeljo končalo še s finali skupinskih sestav; Slovenija nima svoje ekipe.

IZMIR - Slovenska jadralca Tina Mrak in Jakob Božič sta se na evropskem prvenstvu v razredu 470 v turškem kraju Cesme uvrstila v nedeljsko regato za medalje. S 84 točkami sta po enajstih regatah končala na desetem mestu. Vodita Šveda Anton Dahlberg in Lovisa Karlsson s 37 točkami.

RAŠNOV - Na predzadnji posamični tekmi poletne velike nagrade za smučarske skakalke je v težkih razmerah v Rašnovu Urša Bogataj zasedla drugo mesto, kar pomeni, da je že ubranila lansko skupno zmago poletja. Zmagala je Avstrijka Eva Pinkelnig, prve stopničke v karieri na poletni VN pa je osvojila Nika Prevc. Nika Križnar zaradi poškodbe ni nastopila.

BOLZANO - Ekipa Sij Acroni Jesenice je v 2. krogu alpske hokejske lige v predmestju Bolzana izgubila proti Unterland Cavaliers, slednji so zmagali s 5:2 (0:1, 3:0, 2:1).

BRUSELJ - Selektor slovenske moške odbojkarske reprezentance Gheorghe Cretu je na gala-prireditvi Evropske odbojkarske zveze v Bruslju prejel naziv najboljši trener leta 2022.

SALZBURG - Salzburg v teh dneh gosti 15. kongres Mednarodne biatlonske zveze (Ibu). Na njem so Tima Farčnika izvolili v izvršilni odbor zveze, so sporočili s Smučarske zveze Slovenije (SZS). Ibu bo sicer še naprej vodil Olle Dahlin, ki je bil edini kandidat za mesto predsednika zveze.

LONDON - Manchester City je v 8. krogu angleške nogometne lige v gosteh premagal Wolverhampton s 3:0 in prevzel vodstvo na razpredelnici. Tottenham je nato pozno popoldne igral proti zadnji ekipi lige, Leicester je v sedmih tekmah osvojil zgolj točko. Tottenham je na koncu zmagal s 6:2 in prišel do 17. točke, kolikor jih ima tudi Manchester. V nedeljo bosta igrala še Brentford in Arsenal, slednji je s 15 točkami ta čas na tretjem mestu in se lahko povzpne na sam vrh lestvice.

AUGSBURG - Nogometaši Bayerna so v sedmem krogu nemškega prvenstva v bavarskem dvoboju izgubili v Augsburgu z 0:1. Slovita zasedbe iz Münchna na zadnjih štirih tekmah ni dosegla zmage v bundesligi, pred današnjim porazom je trikrat remizirala proti Stuttgartu, berlinskemu Unionu in Borussii iz Mönchengladbacha. Po nepopolnem sedmem krogu se je na vrh lestvice prebila Borussia iz Dortmunda, ki je v porurskem obračunu premagala Schalke z 1:0.

LJUBLJANA - Nemčija in Italija sta si že v petek priigrali uvrstitev med najboljšo osmerico v teniškem tekmovanju za Davisov pokal, v noči na soboto se jima je pridružila še Nizozemska, nato pa še Avstralija. Ostale udeležence zaključnega turnirja konec novembra v Španiji bodo dale nedeljske partije. Zaključni turnir Davisovega pokala, četrtfinale, polfinale in finale, bo v Malagi od 24. do 27. novembra, tam pa bodo igrale prve in drugouvrščene ekipe iz štirih skupin.

jz/alz/lr/ad/zza/nem/jz
© STA, 2022