Pregled - Slovenija, 17. 9. (sobota)

Ljubljana, 17. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 17. septembra.

KOSTEL/OSILNICA - Razmere v občinah Osilnica in Kostel, ki so jih zaradi močnega dežja prizadele poplave in podori, še naprej ostajajo resne. Razmere na terenu si je popoldne ogledal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved, ki je obljubil pomoč države. Najhuje jo je skupila javna infrastruktura, saj je poškodovanih veliko cest, v Kostelu tudi nekateri vodovodi. Po besedah županje Alenke Kovač je Osilnica praktično odrezana od preostalega dela Slovenije, saj so morali zapreti še cesto preko Strme rebri. V Kostelu pa bo po besedah župana Ivana Črnkoviča škoda presegla celoletni občinski proračun, kako jo bodo pokrili, še ne ve. Agencija RS za okolje je sicer do 15. ure na več območjih po Sloveniji zabeležila več kot 300 litrov dežja na kvadratni meter.

STIČNA - V cistercijanskem samostanu v Stični je potekalo tradicionalno srečanje katoliške mladine pod geslom Izberi vihar, ki so ga snovalci festivala izbrali na podlagi izkušenj in spoznanj na področju dela z mladimi v zadnjih dveh letih. Udeležence je nagovoril predsednik republike Borut Pahor in jih pozval, naj pogumno in brez strahu stopajo naprej v prihodnost, ter naj nikoli ne izgubijo upanja v boljši svet.

LJUBLJANA - V petek so v Sloveniji ob 836 PCR-testih in 7042 hitrih antigenskih testih potrdili 2343 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Po oceni NIJZ je v državi 25.333 aktivnih primerov okužbe, kar je 995 več kot dan prej.

MURSKA SOBOTA - V Murski soboti se je ob Soboškem jezeru začelo 24. svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni FAI, na katerem se bo v sedmih dneh pomerilo 105 tekmovalnih balonov, skupaj z baloni posebnih oblik in baloni za komercialne polete pa bo nad Pomurjem čez 130 balonov, so napovedali organizatorji.

LJUBLJANA - Obeležujemo svetovni dan varnosti bolnikov, ki je pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije letos pod geslom Zdravila brez škode posvečen ozaveščanju ljudi o pravilni uporabi zdravil.

zc/zc
© STA, 2022