Pregled - šport, 16. 9. (petek)

Ljubljana, 16. septembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 16. septembra.

BERLIN - V finalu evropskega košarkarskega prvenstva bosta igrali Francija in Nemčija. V polfinalu so Francozi povsem nadigrali Poljsko in zmagali s 95:54 (15:9, 32:16, 64:36), v nadaljevanju večera pa so se jim v finalu pridružili še Španci, ki so bili od Nemcev boljši s 96:91 (27:24, 46:51, 65:71).

PORTOROŽ - Slovenska moška teniška reprezentanca je uspešno zaključila prvi dan nastopov v II. svetovni skupini Davisovega pokala. V Portorožu proti Estoniji namreč vodi z 2:0, potem ko sta zmagi vpisala Bor Artnak proti Marku Lajalu z 0:6, 6:1, 6:3, nato pa še Aljaž Bedene, ki je Kristjana Tamma ugnal s 6:7 (5), 6:3, 6:4. Zaključek dvoboja bo v soboto.

PORTOROŽ - Na teniškem turnirju WTA Zavarovalnica Sava z nagradnim skladom 251.750 ameriških dolarjev je izpadla druga nosilka, Brazilka Beatriz Haddad Maia. S 6:1, 1:6, 7:5 je bila v četrtfinalu boljša Romunka Ana Bogdan. Zmagovalka Wimbledona Jelena Ribakina iz Kazahstana pa je v polfinale napredovala po predaji Ukrajinke Lesje Curenko. Drugi polfinalni par bo znan v soboto popoldne, saj je v petkov spored posegel dež. Pred prekinitvijo je Nemka Anna-Lena Friedsam premagala Francozinjo Diane Parry z 1:6, 7:6 (4), 6:3, Čehinja Katerina Siniakova in branilka naslova Jasmine Paolini iz Italije - ta je v četrtek izločila drugo slovensko predstavnico Kajo Juvan - pa dvoboja nista začeli.

BRUSELJ - Odbojkarji ACH Volleyja se bodo v predtekmovalni skupini lige prvakov merili z italijansko Perugio, nemškim powevolleys Dürnom in turškim Ziraat Bankom iz Ankare, je določil žreb skupin, ki so ga danes opravili v Bruslju. V ljubljanskem taboru so z žrebom lahko zadovoljni, po eni strani so dobili atraktivne tekmece, po drugi pa niso brez možnosti, da se uvrstijo v izločilne boje ali vsaj v pokal CEV.

IZMIR - Slovenska jadralca Tina Mrak in Jakob Božič sta s 14. napredovala na 11. mesto po devetih regatah evropskega prvenstva v razredu 470 v turškem kraju Cesme. V osmi regati sta bila četrta, v deveti pa sedma in imata 60 točk ter le za tri točke zaostajata za deseterico, ki bo v nedeljo jadrala v regati za medalje.

SALZBURG - Mednarodna biatlonska zveza (Ibu) je svetovno prvenstvo 2027 dodelila Otepääju v Estoniji. Po premieri svetovnega pokala v lanski sezoni bo Otepää prvič gostil svetovno prvenstvo. Poleg tega je kongres potrdil, da športnice in športniki iz Rusije in Belorusije zaradi vojaške agresije na Ukrajino ne bodo smeli nastopati na tekmah za svetovni pokal v sezoni 2022/23. Rusija in Belorusija sta od marca letos izključeni iz vseh tekmovanj pod okriljem Ibu.

CANBERRA - Avstralski kolesar Jai Hindley, ki je letos osvojil dirko po Italiji, je bil po pravkar končani dirki po Španiji pozitiven na novi koronavirus. Kot je danes prek Twitterja sporočila njegova ekipa Bora - Hansgrohe, je zdaj v nevarnosti njegov nastop na domačem svetovnem prvenstvu v Wollongongu, ki se bo začelo 18. septembra. Končno odločitev o nastopu Hindleyja na svetovnem prvenstvu bo sprejelo vodstvo avstralske reprezentance tik pred začetkom tekmovanj, so še zapisali pri njegovi ekipi.

ad/alz/ic/jz/xd/zza/ad
© STA, 2022