Pregled - Slovenija, 16. 9. (petek)

Ljubljana, 16. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 16. septembra.

LJUBLJANA - Močno deževje z lokalnimi nalivi, ki je v četrtek zajelo vso Slovenijo, je še ves dan povzročalo veliko težav po vsej državi. Največ je bilo poplav meteorne vode, veter je razkril več streh in podrtega je veliko drevja. Zaradi občasnih močnejših nalivov so narasle nekatere reke in njihovi pritoki, sprožilo se je tudi nekaj manjših zemeljskih plazov. Poplavljale so reke Kolpa, Sora, Logaščica s hudourniškimi pritoki, Ljubljanica s pritoki in Idrijca. Gasilci so posredovali na 190 lokacijah. Aktiviranih je bilo šest poklicnih in 103 prostovoljna teritorialna gasilska društva. Agencija za okolje je zaradi obilne količine padavin izdala rdeče opozorilo za južni in osrednji del Slovenije, ki pa zdaj velja le še za jugovzhod države.

SEVNICA/CELJE/ZIDANI MOST - Po razkritju zamenjave identitete bolnikov v celjski bolnišnici so na ministrstvu za zdravje uvedli sistemski nadzor. Ob tem so k sočasnim nadzorom pozvali tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, pristojne inšpektorate in zdravniško zbornico. Primer preiskuje tudi policija. V domu starejših občanov in ZD Sevnica, kjer so opravili prevoz bolnikov, odgovornost zavračajo. V ZD Sevnica so opravili interni strokovni nadzor, ki po besedah direktorice Vladimire Tomšič ni pokazal napak zaposlenih, ki sta opravila prevoz. Z zaposlenima je razgovor opravila tudi policija. Direktor Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem mostu Robert Potočnik pa je zatrdil, da do zamenjave bolnikov v domu upokojencev ni prišlo niti ni moglo priti.

LJUBLJANA - Svet stranke SDS je na seji podprl predsedniško kandidaturo njihovega poslanca Anžeta Logarja, so sporočili iz stranke. Logar bo sicer kandidaturo za predsednika republike, podprto s podpisi 5000 volivcev, vložil prihodnji teden, je sporočil v teh dneh.

LJUBLJANA - Prvak opozicijske SDS Janez Janša je napovedal, da je vladna odločitev za odpoved pogodbe o nakupu osemkolesnih oklepnikov tipa boxer "zrela za interpelacijo" ministra za obrambo Marjana Šarca. Gre za "neposredno ogrožanje nacionalne varnosti ter žepov davkoplačevalcev", je tvitnil. V SDS naj bi sicer razpravljali tudi o interpelaciji zunanje ministrice Tanje Fajon. V SD odgovarjajo le, da se bo Fajonova nanjo odzvala, ko in če bo vložena. Podobno tudi gospodarski minister Matjaž Han, ki napoveduje, da bodo ministri na morebitne očitke odgovarjali, če bo do interpelacij res prišlo.

LJUBLJANA - Vlada je v četrtek sprejela predlog o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja zaradi kršitve zakona o zunanjih zadevah, so danes za STA potrdili na MZZ. Da bi ukaz o odpoklicu veleposlanika Kajzerja, ki je nepooblaščeno poslal depešo ministrstva predsedniku SDS Janezu Janši, začel veljati, ga mora podpisati predsednik republike Borut Pahor. Kajzer, ki je bil pred nastopom mandata veleposlanika v ZDA državni sekretar na zunanjem ministrstvu pod vodstvom Anžeta Logarja, je bil zaradi suma zlorabe pri ravnanju z dokumenti MZZ v ponedeljek že poklican na zagovor na zunanje ministrstvo.

BRUSELJ/LJUBLJANA - Evropska komisija je predstavila predlog akta o svobodi medijev, ki bo na evropski ravni zagotovil zaščito neodvisnosti in uredniške samostojnosti medijev. Novinarjem bo po navedbah komisije zagotovil večjo zaščito, Bruselj pa bo lahko v primeru kršitev tudi ukrepal. Odzivi na predlog uredbe, ki ga bosta zdaj obravnavala Svet EU in Evropski parlament, so različni. V Društvu novinarjev Slovenije so pozdravili odločitev Evropske komisije, da končno vzpostavi minimalne standarde zaščite medijske pluralnosti, novinarske neodvisnosti in javnih medijev.

NOVA GORICA - Sindikat igralniških delavcev Slovenije je napovedal stavko v novogoriškem Hitu. Stavka se bo začela 30. septembra, potekala pa bo ob vikendih vse do konca leta, so razkrili v družbi Hit. Uprava družbe priznava legitimnost stavke kot orodja za urejanje delavskih pravic, ne more pa sprejeti napovedi stavke, ki temelji na zavajanju s slabim socialnoekonomskim položajem igralniških delavcev, so zapisali v družbi.

LJUBLJANA - Požar, ki je na Krasu divjal med 17. julijem in 1. avgustom letos, je povzročil za 26,88 milijona evrov škode na stvareh, ocenjuje državna komisija za ocenjevanje škode po naravnih in drugih nesrečah. Največja je škoda v gozdovih, ki dosega skoraj 25 milijonov evrov, razkrivajo gradiva, pripravljena za obravnavo na seji vlade.

CELJE - Cinkarno Celje so obiskali gospodarski minister Matjaž Han, zunanja ministrica Tanja Fajon in državni sekretar vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Marko Koprivc. Kot je po srečanju povedal predsednik uprave Cinkarne Aleš Skok, so predstavnike vlade pozvali k olajšavam za energetsko intenzivna podjetja. Han je povedal, da se vlada in ministrstvo zavedata trenutnih razmer, zato je njihova naloga, da uredijo subvencioniranje električne energije in plina, pa tudi, da zagotovijo omenjena energenta, kar bodo naredili s posebnim zakonom, ki bo zagotavljal predvidljivo poslovno okolje.

MARIBOR - Dravske elektrarne Maribor je obiskala ministrska ekipa, v kateri so bili infrastrukturni minister Bojan Kumer, ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh in šolski minister Igor Papič. Vodstvo družbe jih je seznanilo z razvojnimi projekti največje proizvajalke električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji.

LJUBLJANA - Agencija za varstvo konkurence je prižgala zeleno luč vstopu Slovenskih železnic v lastništvo skupine Nomago, ki ponuja avtobusne prevoze po državi in druge oblike mobilnosti. Koncentracija je skladna s pravili konkurence, piše v odločbi, objavljeni na spletnih straneh agencije.

LJUBLJANA - Minister za finance Klemen Boštjančič se je s predstavniki občinskih združenj srečal na uvodnem sestanku. Po navedbah občinskih predstavnikov so se dogovorili, da do prihodnjič pripravijo približevalne predloge glede višine povprečnin. Kot je za STA povedala trboveljska županja in trenutno predsedujoča Skupnosti občin Slovenije Jasna Gabrič, je minister na sestanek prišel s številkami, ki so bolj ali manj podobne letošnjim, ko gre za višino povprečnine. To je pa je za občine težko sprejemljivo, saj že zaradi inflacije in morebitnih dogovorov s sindikati pričakujejo višje stroške. Občine so zato predlagale bistven dvig povprečnin. Vlada si želi podpis dogovora z občinskimi združenji, so ob tem sporočili z ministrstva.

LJUBLJANA - Na jesenskemu roku splošne mature je bilo uspešnih 378 kandidatov, kar je 54,47 odstotka vseh, ki so k temu roku pristopili. Skupno je splošno maturo v spomladanskem in jesenskem roku uspešno opravilo 93,6 odstotka vseh kandidatov, kar je nekoliko manjši delež kot lani. Kandidati z jesenskega roka splošne mature so spričevala dobili danes.

LJUBLJANA - Preminulemu igralcu Radku Poliču - Racu so se poklonili kolegi in poznavalci iz gledališkega in filmskega sveta. Igralka Draga Potočnjak je ocenila, da je v igri šel do konca. Za Majdo Širca je bil Rac zapletena duša, na videz poln protislovij, po mnenju legendarnega igralca z območja bivše Jugoslavije Radeta Šerbedžije je imel božanski navdih, po oceni režiserja Sebastijana Horvata pa ničesar ni delal na pol, tako življenje kot igro pa je prignal do skrajnega roba.

LJUBLJANA - Zaradi močnega četrtkovega deževja je vrata za obiskovalce do vključno ponedeljka zaprla Narodna galerija v Ljubljani. Kot je za STA povedala direktorica galerije Barbara Jaki, je voda zalila strojnico, hodnike v kleti in vhodno avlo. Na srečo ni bila pri tem poškodovana nobena umetnina. Galerijo so zaradi varnosti začasno zaprli za obiskovalce.

LJUBLJANA - Na Gallusovem nabrežju je na ogled razstava Odprte hiše Slovenije: Izkušnja v arhitekturi. Z njo želijo organizatorji predstaviti pomen kakovostne arhitekture v vsakdanjem življenju. Razstava poskuša skozi fotografije in izjave uporabnikov stavb javnosti približati edinstveno izkušnjo posameznih arhitekturnih projektov.

apo/apo
© STA, 2022