Pregled - šport, 14. 9. (sreda)

Ljubljana, 14. septembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v sredo, 14. septembra.

BERLIN - Košarkarji Slovenije so s porazom proti Poljski končali evropsko prvenstvo v Berlinu. Tekmec je bil boljši z 90:87. Za Slovenijo je to peti neuspeh v četrtfinalih evropskih prvenstev. Stopničko za vstop med štiri najboljše so preskočili le pred petimi leti v Istanbulu, ko so se na koncu zavihteli do zlate medalje, ter leta 2009 na Poljskem, ko so zasedli četrto mesto. Najboljša posameznika Slovenije sta bila Vlatko Čančar z 21 točkami in Goran Dragić s sedemnajstimi.

SOFIJA - V dvorani Armejec v Sofiji ta teden potekajo boji ritmičark za svetovne naslove. Slovenska reprezentantka Jekaterina Vedenejeva je uspešno opravila prvi dan kvalifikacij z obročem in žogo. Z obročem je bila prva rezerva za finale, z žogo pa se je prebila med najboljšo osmerico in zasedla šesto mesto. Prvi zmagi sta zgodovinsko odšli v Italijo.

PORTOROŽ - Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je vknjižila poraz med dvojicami na domačem turnirju WTA Zavarovalnica Sava v Portorožu. Skupaj z Madžarko Timeo Babos sta izgubili proti Rusinji Aleni Fomini in Brazilki Ingrid Martins s 4:6, 6:2, 8:10.Pred tem je 24-letna Konjičanka izpadla tudi med posameznicami, boljša je bila Romunka Ana Bogdan. Dobro uro po koncu omenjenega obračuna je Zidanškova stopila še na igrišče št. 1 in z Madžarko po tesnem boju izgubila po podaljšani igri do deset v tretjem nizu.

PORTOROŽ - Najboljša slovenska teniška igralka med dvojicami Andreja Klepač je uspešno začela domači turnir WTA Zavarovalnica Sava v Portorožu. Skupaj z Nemko Lauro Siegemund je na osrednjem igrišču s 6:4, 2:6, 10:6 ugnala uzbekistansko-britansko navezo Nigina Abduraimova/Jodie Burrage.Dvoboj je odločila podaljšana igra do deset v tretjem nizu, ki sta jo bolje začeli 36-letna Koprčanka in dve leti mlajša Nemka. Hitro sta povedli s 6:0, nato sicer dovolili, da sta se tekmici malce približali, a na koncu vseeno zanesljivo dobili odločilni niz.

VROCLAV - Za današnji najboljši slovenski izid na strelskem evropskem prvenstvu na 25 in 50 metrov v Vroclavu je poskrbel Robi Markoja, ki se je na kvalifikacijski tekmi v disciplini malokalibrska puška trojni položaj 50 metrov dolgo časa spogledoval z uvrstitvijo v finale, nato pa zavoljo slabše zadnje serije v stoječem položaju zasedel 27. mesto. Devetinštiridesetletni Prekmurec je na današnji tekmi zadel 585 krogov, kar je tudi nov državni rekord, doslej najboljšo znamko, ki si jo je delil z Rajmondom Debevcem, je izboljšal za krog.

LJUBLJANA - Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo med 30. septembrom in 8. oktobrom prihodnje leto igrala v kvalifikacijah za olimpijske igre leta 2024 v Parizu, so sporočili iz Odbojkarske zveze Slovenije. Slovenci so si nastop v kvalifikacijah, v katerih se bo za OI pomerilo 24 reprezentanc, zagotovili z devetim mestom na svetovni lestvici. Poleg Slovenije bo v kvalifikacijah še 23 najboljših reprezentanc v mednarodni razvrstiti lestvice FIVB. Izjema je Francija, ki je kot gostiteljica na OI že uvrščena.

LJUBLJANA - Tudi hokejisti SŽ Olimpije so se brez boja prebili v polfinale slovenskega pokalnega tekmovanja. S Hokejske zveze Slovenije so sporočili, da današnji četrtfinalni dvoboj z Mariborom radi nezadostnega števila igralcev v mariborski ekipi odpade.Po pravilniku pokalnega tekmovanja, kjer ni nadomestnega termina, bo tekma registrirana s 5:0 v korist Ljubljančanov.Že pred tem so se brez boja v polfinale uvrstili hokejisti Acroni Jesenic, ki bi se morali meriti s kranjskim Triglavom. Zaradi bolezni v kranjski ekipi tekma odpadla.

ic/zzb/zza/lr/alz/ad/nem/ag/ic
© STA, 2022