Pregled - Slovenija, 14. 9. (sreda)

Ljubljana, 14. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 14. septembra

VELENJE - Premier Robert Golob se je v pričakovanju energetsko hude zime v Premogovniku Velenje prepričal, kakšno je stanje na deponiji premoga. Ocenil je, da je stanje slabo, saj je na njej za vsega dva tedna zalog. Po srečanju s predstavniki živilske industrije o stanju v panogi zaradi dviga cen energentov in drugih surovin pa je povedal, da bo vlada najprej zaščitili tiste, ki so trenutno z vidika cen energentov najbolj na udaru.

STRASBOURG - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v letnem nagovoru o stanju v EU spregovorila o dosežkih v preteklem letu in ciljih komisije za prihodnje. Zavzela se je za zmanjšanje porabe elektrike. Napovedala je omejitev prihodkov podjetij, ki za proizvodnjo elektrike uporabljajo tehnologije, cenejše od plina. S tem naj bi bilo na voljo 117 milijard evrov za pomoč odjemalcem, še 25 milijard pa iz solidarnostnega prispevka fosilnega sektorja.

LJUBLJANA/STRASBOURG - Govor predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen o stanju v Evropski uniji je po mnenju evropskih poslancev iz Slovenije načeloma dobro povzel glavne izzive časa, v katerem smo, in podal ustrezen smerokaz odzivanja EU nanje. A obenem je v govoru po njihovem marsikaj umanjkalo, predvsem konkretnejši in kratkoročni ukrepi za zaščito ljudi.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za zdravje so v smernice za prihodnje leto vključili tudi programe za zdravljenje posledic dolgotrajnega covida-19 na primarni ravni zdravstva. Delo ekip fizioterapevtov, socialnih delavcev in psihologov bo financiral Zavod za zdravstveno zavarovanje, je napovedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Na vprašanje, kdaj bo sprejet program cepljenja za letošnje leto, pa je odgovoril, da program še usklajujejo. Ob napovedani ob napovedani gradnji zasebne bolnišnice Diagnostičnega centra Bled pa je minister napovedal krepitev javnega zdravstvenega sistema in pripravo reforme. Ob tem je zagotovil, da ministrstvo za zdravje z gradnjo zasebnih bolnišnic nima nič

LJUBLJANA - V torek so v Sloveniji ob 853 PCR-testih in 7083 hitrih antigenskih testih potrdili 2528 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v torek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 73 bolnikov, na intenzivni negi pa šest. Umrli so štirje bolniki, okuženi s koronavirusom.

STRASBOURG - Evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) je v Evropskem parlamentu v razpravi o stanju temeljnih pravic v EU opozoril na razmere na RTV Slovenija, ki so po njegovih besedah zaskrbljujoče in nevzdržne. Političnem prevzemu vodstva RTV je najprej sledila blokada nujnih zakonodajnih sprememb, sedaj pa "pred očmi gledalcev poteka še razgradnja institucije same". Pozval je vse, še zlasti Evropsko komisijo, k takojšnjemu in odločnemu ukrepanju.

STRASBOURG - Evropski poslanci so podprli direktivo o ustreznih minimalnih plačah v EU, katere namen je izboljšati delovne in življenjske pogoje za vse delavce v EU ter spodbujati gospodarski in socialni napredek. Direktiva ne spreminja sistema minimalne plače v Sloveniji. Podprli so tudi predlog o spodbujanju uporabe obnovljivih virov energije, po katerem bi se delež energije iz obnovljivih virov do leta 2030 povečal na 45 odstotkov.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor se bo v ponedeljek v Londonu udeležil pogreba pokojne britanske kraljice Elizabete II. V času pogreba bo zastava pred predsedniško palačo spuščena na pol droga. Pahor je v predsedniški palači sprejel britansko veleposlanico v Sloveniji Tiffany Sadler, ki mu je prenesla povabilo novega britanskega kralja Karla III. in članov kraljeve družine, da se udeleži pogrebnih slovesnosti to nedeljo in ponedeljek v Londonu.

CELJE - Začel se je 54. Mednarodni sejem obrti in podjetništva. Rdeča nit sejma je trajnostna prihodnost s poudarkom na samooskrbi. Organizatorji pričakujejo okoli 60.000 obiskovalcev. Gospodarski minister Matjaž Han je poudaril pomen podjetništva za Slovenijo, glede energetske draginje pa je dejal, da mora svoje narediti tudi EU. V roku 14 dni bo po njegovem jasno, če bomo šli v smeri energetske kapice oz. kakšne druge regulacije. Odprtja sejma se je udeležila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je poudarila, da je gospodarska diplomacija eden ključnih stebrov zunanje politike, zato bo okrepila mrežo ekonomskih svetovalcev na diplomatskih predstavništvih.

LJUBLJANA - Člani mandatno-volilne komisija so sprejeli sklep, da predlog sprememb zakona o poslancih, ki bi odpravil nezdružljivost poslanske in županske funkcije, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Medtem pa je komisija ob pregledu prijav za dva člana državne revizijske komisije ugotovila, da zahtevane pogoje izpolnjuje sedem kandidatov.

LJUBLJANA - Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je pozval ministrstvo za delo, da do konca leta pripravi predlog novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Z njim bi celovito uredili dodatke za otroke s posebnimi potrebami, ki pri osnovnih življenjskih potrebah potrebujejo pomoč drugega.

LJUBLJANA - Ministrstvo za obrambo je s podjetjem Timtec Defense podpisalo pogodbo za izvedbo dveh raziskovalno-razvojnih projektov z brezpilotnimi letali v vrednosti skoraj 900.000 evrov. Po besedah ministra za obrambo Marjana Šarca je dal podpis pogodbe zagon inovacijam in primernemu razvoju Slovenske vojske v skladu s tehnološkim razvojem v svetu.

LJUBLJANA - SDS zahteva širitev parlamentarne preiskave o sumu nezakonitega financiranja volilne kampanje strank. Želi namreč, da ta zajame širšo medijsko shemo, med drugim tudi medije v lasti Martina Odlazka. Meni tudi, da je nujno razjasniti vprašanja (ne)ustreznosti zakonodaje, ki ureja področje ustanavljanja medijev, njihovega financiranja in lastništva.

LJUBLJANA - LGBT nevladne organizacije v Sloveniji so izrazile razočaranje in zaskrbljenost zaradi odločitve srbskega notranjega ministrstva, ki je v torek prepovedalo izvedbo parade ponosa v okviru Europride 2022 v Beogradu. Kot so zapisale v izjavi za javnost, to kaže, s kakšno malomarnostjo trenutna srbska vlada obravnava družbene manjšine.

LJUBLJANA - Igralka Milena Zupančič je letošnja prejemnica nagrade Metoda Badjure za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti. Nagrado bodo podelili na Festivalu slovenskega filma Portorož, ki bo v 25. izdaji potekal med 25. in 30. oktobrom. Kot piše v utemeljitvi, se je igralka z impozantnim gledališkim opusom na področju filma v kolektivno zavest vpisala z vlogama Presečnikove Mete v Cvetju v jeseni in Žašlerce v Vdovstvu Karoline Žašler v režiji Matjaža Klopčiča.

VRHNIKA/LJUBLJANA - Na Vrhniki so zaprli razstavo o Ljubljanici, ki je bila del projekta, ki mu je Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) podelila znak najboljših praks za podvodno kulturno dediščino. Razstava Moja Ljubljanica je bila na ogled še do torka, trenutno pa je zaprta. Odločitev o zaprtju razstave na Vrhniki so sprejele strokovne službe Muzeja in galerij mesta Ljubljane ter avtorji projekta zaradi "neizpolnitve projektnih obveznosti Občine Vrhnika za trajno upravljanje razstavišča Moja Ljubljanica".

ms/mo/bdo/vb/av/ms
© STA, 2022