Pregled - svet, 14. 9. (sreda)

Ljubljana, 14. septembra - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 14. septembra.

STRASBOURG - Ukrepi za zmanjšanje porabe elektrike skupaj z napovedjo omejitve prihodkov energetskih podjetij ter nadaljnja solidarnost z Ukrajino so bili v ospredju govora predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen v Evropskem parlamentu. Napovedala je omejitev prihodkov podjetij, ki za proizvodnjo elektrike uporabljajo tehnologije, cenejše od plina. S tem naj bi bilo na voljo 117 milijard evrov za pomoč odjemalcem, še 25 milijard pa iz solidarnostnega prispevka fosilnega sektorja.

LONDON - Krsto s posmrtnimi ostanki britanske kraljice Elizabete II. so iz Buckinghamske palače prepeljali v Westminster. V sprevodu so jo spremljali kralj Karel III. ter kraljičina vnuka William in Harry ter ožji člani družine. Množice so sprevod spremljale v tišini, ki so jo prekinjale topovske salve in zvonjenje Big Bena. V Westminstru se lahko Britanci naslednje štiri dni, do ponedeljkovega pogreba, še zadnjič poslovijo od monarhinje.

STOCKHOLM - Švedska premierka Magdalena Andersson je po skoraj vseh preštetih glasovih na nedeljskih parlamentarnih volitvah priznala poraz levega tabora in na novinarski konferenci napovedala odstop. Zaradi izjemno tesnega izida sicer na Švedskem še vedno niso razglasili končnih izidov volitev. Socialdemokratka Anderssonova je priznala poraz proti desnemu taboru, ki ga sestavljajo skrajno desni Švedski demokrati, konservativna Zmerna stranka, Krščanski demokrati in Liberalci.

KIJEV - Ukrajinska vojska je po sprožitvi protiofenzive po navedbah Kijeva dosegla mesto Liman v regiji Doneck, kjer glede na navedbe predstavnikov oblasti potekajo spopadi z ruskimi silami. V Kijevu pričakujejo, da bi lahko njihova vojska napredovala v vzhodno regijo Lugansk. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obiskal mesto Izjum, ki je bilo osvobojeno med protiofenzivo. Gibljemo se samo v eni smeri - naprej in do zmage, je dejal.

EREVAN/BAKU - V spopadih med azerbajdžanskimi in armenskimi silami, ki so v ponedeljek ponoči izbruhnili v pokrajini Gorski Karabah, je po zadnjih podatkih na obeh straneh skupno umrlo skoraj sto vojakov. Za začetek spopadov strani obtožujeta druga drugo, napadi se glede na njune navedbe kljub v torek doseženi prekinitvi ognja nadaljujejo.

NEW YORK - Na sedežu svetovne organizacije se je v torek s pozivi k sodelovanju uradno začelo 77. zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov. Vrhunec bo doživelo 20. septembra, ko se začenja splošna razprava svetovnih voditeljev. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v luči groženj miru, človekovim pravicam in trajnostnemu razvoju pozval k večji solidarnosti in iskanju konsenza.

NURSULTAN - Papež Frančišek je na medverskem vrhu v Kazahstanu posvaril pred uporabo vere za podporo oblastem. Poudaril je, da Bog vedno vodi k miru, nikoli k vojni, s čimer naj bi kritiziral ruskega patriarha Kirila, ki podpira rusko invazijo na Ukrajino in ni prišel na medverski vrh v Nursultanu.

STRASBOURG - Evropski parlament je sprejel direktivo o ustreznih minimalnih plačah v EU, katere namen je izboljšati delovne in življenjske pogoje za vse delavce v EU ter spodbujati gospodarski in socialni napredek. Podprl je tudi predlog o spodbujanju uporabe obnovljivih virov energije, v skladu s katerim naj bi se delež energije iz obnovljivih virov do leta 2030 povečal na 45 odstotkov. Evropski poslanci so tudi izrazili zaskrbljenost zaradi stanja demokracije na Madžarskem, ki se po njihovem še poslabšuje.

ŽENEVA - Svet še nikoli ni bil v boljšem položaju za končanje pandemije covida-19, je danes dejal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. Države je pozval, naj vztrajajo v boju proti virusu, zaradi katerega je umrlo več kot šest milijonov ljudi.

WASHINGTON/RIM - Rusija je od leta 2014 tujim političnim strankam in kandidatom v več deset državah namenila najmanj 300 milijonov dolarjev, da bi tako tam pridobila vpliv, razkriva v torek objavljen dokument ameriške obveščevalne službe. Za katere države naj bi šlo, ne razkriva. Dokument je v Italiji povzročil vznemirjenje; več politikov je pred parlamentarnimi volitvami zahtevalo razjasnitev okoliščin, vodji postfašističnih Bratov Italije Giorgia Meloni in desne Lige Matteo Salvini pa sta zatrdila, da nista nikoli prejela denarja od Moskve.

STRASBOURG - Evropska komisija je predstavila predlog uredbe za prepoved izdelkov, izdelanih s prisilnim delom, na trgu EU. Predlog uredbe vključuje vse izdelke, tako tiste, izdelane v EU in namenjene za domačo potrošnjo ali izvoz, kot tudi vse uvožene izdelke. Ob tem poudarjajo, da ukrep ni usmerjen proti določenim podjetjem ali sektorjem.

LUXEMBOURG - Splošno Sodišče EU v Luksemburgu je potrdilo ugotovitve Evropske komisije, ki je leta 2018 zaradi kršenja konkurence spletnemu velikanu Google izrekla rekordno kazen. Kazen zaradi zlorabe prevladujočega položaja pri operacijskem sistemu Android je Googlu sodišče sicer nekoliko znižalo na 4,1 milijarde evrov, a ostaja najvišja izrečena doslej.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v torek pred več tisoč povabljenimi v Beli hiši priredil proslavo ob potrditvi zakona o boju proti inflaciji. Ministrstvo za delo je sicer pred tem objavilo informacijo o 8,3-odstotni letni stopnji inflacije v avgustu, ki je povzročila nove krepke padce borznih indeksov.

WASHINGTON - Republikanski senator iz Južne Karoline Lindsey Graham je v torek v senatu vložil predlog zakona za prepoved splava po ZDA po 15. tednu nosečnosti, razen v primeru posilstva, incesta ali ogroženosti zdravja nosečnice. Predlog nima možnosti za uspeh, je pa ponovno razvnel že tako razgreto debato o pravici do umetne prekinitve nosečnosti.

BORDEAUX - Po uničujočih gozdnih požarih, ki so julija in avgusta prizadeli obalo Francije ob Atlantiku, je v okolici Bordeauxa znova zagorelo. V požaru blizu kraja Saumos severozahodno od Bordeauxa je po podatkih tamkajšnje prefekture doslej zgorelo več kot 3500 hektarjev površin, okoli tisoč ljudi je moralo zapustiti domove.

vb/vb
© STA, 2022