Pregled - Slovenija, 5. 9. (ponedeljek)

Ljubljana, 5. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 5. septembra.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob in nekateri ministri so s predstavniki gospodarstva razpravljali o problematiki energetske draginje. Golob je po srečanju ocenil, da bo treba sprejeti ukrepe v vrednosti več kot 1,5 milijarde evrov, končna slika pa bo precej odvisna od ukrepov na evropski ravni. Gospodarstveniki niso bili povsem zadovoljni, saj si želijo kapico na ceno energentov. V nasprotnem primeru napovedujejo, da bodo ob ohlajanju, ki se že nakazuje, posledice znašale med pet do deset milijard evrov. Predsednik GZS Tibor Šimonka pričakuje, da bo posebna delovna skupina, za oblikovanje katere so se dogovorili na srečanju, do konca meseca določila neke vrste modificirano kapico na cene energentov, ki bi izenačila pogoje za majhna, srednja in velika podjetja.

BRDO PRI KRANJU - Predstavniki ministrstva za zdravje so na delovnem srečanju izvajalcem javne zdravstvene dejavnosti predstavili ukrepe za stabilizacijo zdravstvenega sistema in zajezitev epidemije. Minister za zdravje Danijel Bešić Loredan je poudaril, da imamo zakonske podlage, da se v sistemu naredi vse, kar se zmore. Premier Robert Golob pa je sporočil, da so po dolgem času zagotovljeni viri za zdravstvene reforme. Sicer pa je po prečiščenju nekaterih čakalnih seznamov v zadnjih treh tednih število čakajočih bolnikov nižje za 23.000, na srečanju pa so predstavili tudi ukrepe nagrajevanja zaposlenih v zdravstvu ob povečanih obremenitvah, za katere je predvidenih sto milijonov evrov.

LJUBLJANA/BEOGRAD - Ministrstvo za zunanje zadeve je v zvezi z izjavami srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki jih je izrekel v soboto na novinarski konferenci ob obisku predsednika Boruta Pahorja v Beogradu, na pogovor poklicalo veleposlanico Srbije v Sloveniji Zorano Vlatković. Pogovor o tej temi je na srbskem zunanjem ministrstvu opravil tudi slovenski veleposlanik v Srbiji Damjan Bergant.

LJUBLJANA - Vlada in sindikati javnega sektorja še niso zbližali stališč glede plačnega dogovora, čeprav je vlada pripravila nov predlog za zvišanje vrednosti plačnih razredov z oktobrom za 4,5 odstotka. Vlada je ponudila tudi povišanje regresa za prehrano in poračun letošnjega regresa za dopust, a v okviru mase za odpravo plačnih nesorazmerij. Ta bo besedah ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik ne sme preseči vrednosti letne inflacije oz. 580 milijonov evrov.

LJUBLJANA - V državni proračun se je v prvih osmih mesecih steklo 8,2 milijarde evrov prihodkov, kar je 16,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Odhodki so se v tem času zmanjšali za 9,4 odstotka na 8,6 milijarde evrov. Proračun je po podatkih finančnega ministrstva konec avgusta beležil 342 milijonov evrov primanjkljaja. Fiskalni svet je opozoril, da namerava vlada povečanje proračunskih prihodkov v rebalansu na račun visoke inflacije porabiti za večjo porabo in ne za zniževanje dolga, zvišanju najvišje dovoljene meje odhodkov še za 600 milijonov evrov pa bi se lahko izognila s prerazporeditvijo pravic porabe.

LJUBLJANA - Število registriranih brezposelnih se je do konca avgusta znižalo na 53.935. To je 0,7 odstotka manj kot julija in 22,2 odstotka manj kot avgusta lani, je objavil Zavod RS za zaposlovanje. Število vpisanih v evidenco brezposelnih je tako zelo blizu rekordno nizkega iz junija letos, ko je bilo brez dela uradno 53.860 oseb.

BRUSELJ - Evropski ministri, pristojni za civilno zaščito, in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič so se na neformalnem zasedanju strinjali, da je treba pospešiti vzpostavitev stalne evropske flote zračnih plovil za gašenje požarov. Kot je ob robu srečanja dejal Šarec, se bo Slovenija predvidoma še ta mesec odločila, kakšne zračne zmogljivosti za gašenje požarov bo kupila.

LJUBLJANA - Začeli so teči roki za izvedbo volilih opravil pred lokalnimi volitvami, ki bodo 20. novembra. Na njih bodo volivke in volivci izbirali nova vodstva v 212 občinah. Na upravnih enotah je odslej že mogoče overiti podpise podpore kandidatom in kandidatnim listam.

LJUBLJANA - Ministrstvo za notranje zadeve je zavrnilo očitke, da bi pri objavljanju naslovov, na katerih kandidati za predsednika republike zbirajo podpise podpore, ravnali diskriminatorno. Na to so opozorili nekateri kandidati za predsednika republike, pa tudi na neenakopravno obravnavo v medijih.

LJUBLJANA - Predstavnice Inštituta 8. marec so začele zbirati podpise v podporo zakonskima pobudama, ki bi vsem osnovnošolcem omogočila brezplačno kosilo.

LJUBLJANA - Nekdanji lastnik podjetja Pipistrel Ivo Boscarol je po poročanju Financ na drugi dražbi za 6,4 milijona evrov kupil stavbo Koloseja v ljubljanskem BTC.

LJUBLJANA - Cene elektrike v drugem četrtletju so bile v primerjavi s prvim četrtletjem za gospodinjstva višje za 35 odstotkov, za negospodinjske odjemalce pa za osem odstotkov. Cene zemeljskega plina pa so bile po podatkih statističnega urada višje za enajst oz. pet odstotkov.

MARIBOR - Mariborski kriminalisti so po doslej zbranih informacijah glede brutalnega napada 22-letnika na 20-letno žensko v noči na nedeljo v mariborskem mestnem parku ugotovili, da je motiv za njegovo dejanje najverjetneje ljubosumje. Dekle se hudo poškodovano zdravi v UKC Maribor, njeno življenje je še vedno ogroženo. Policija je tudi potrdila, da je domnevni storilec utemeljeno osumljen tudi storitve dveh kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete.

LJUBLJANA - V Sloveniji so prejšnji teden zabeležili okoli 9300 novih koronavirusnih okužb, skoraj 600 manj kot teden pred tem. Število hospitaliziranih zaradi covida-19 se je v tedenski primerjavi rahlo znižalo, bolnikov na intenzivni terapiji pa je ostalo na podobni ravni. V nedeljo je bilo hospitaliziranih 81 bolnikov, od tega na intenzivni negi 11.

LJUBLJANA - Na Ljubljana Festivalu je premiero doživelo simfonično delo skupine Laibach, nastalo po romanu Alamut. Zgodbo iz Perzije v 11. stoletju so v glasbo prelili v sodelovanju z iranskimi skladatelji in sodelavci, izvajalci pa so tudi Simfonični orkester RTV Slovenija, vokalni skupine in harmonikarski orkester.

LJUBLJANA - Naj visokogorska planinska koča 2022 je tako kot lani Krekova koča na Ratitovcu, naj planinska koča pa tako kot že predlani Mihov dom na Vršiču. Tako so v tradicionalnem izboru Planinske zveze Slovenije in digitalnega medija Siol.net odločili obiskovalci gora.

bst/bst
© STA, 2022