Pregled - svet, 5. 9. (ponedeljek)

Ljubljana, 5. septembra - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 5. septembra.

LONDON - Nova vodja britanskih konservativcev je postala Liz Truss, ki bo postala tudi nova britanska premierka. Dosedanja zunanja ministrica je v boju za nasledstvo Borisa Johnsona premagala nekdanjega finančnega ministra Rishija Sunaka. Napoveduje drzen načrt za spopadanje z visokimi cenami energentov ter spodbuditev gospodarske rasti. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen jo je pozvala k spoštovanju dogovorov med Veliko Britanijo in EU.

BRUSELJ/KIJEV - Ruski predsednik Vladimir Putin energijo uporablja kot orožje, je opozorila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in dodala, da mu ne bo uspelo. Komisija pripravlja ukrepe, ki bodo pomagali ranljivim gospodinjstvom in podjetjem pri spopadanju z visokimi cenami energije. EU bo sicer Ukrajini namenila dodatnih 500 milijonov evrov pomoči, so ob pridružitvenem svetu EU-Ukrajina sporočili v Bruslju. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell se je sešel z ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom in obljubil nadaljevanje podpore Ukrajini.

EDMONTON - V bližini odročne staroselske skupnosti v kanadski provinci Saskatchewan je bilo v nedeljo v morilskem pohodu ubitih najmanj deset ljudi, še vsaj 15 je ranjenih. Policija osumljenca za napade, moška stara 30 in 31 let, ki sta žrtve zabodla, še išče. Sta na begu z avtomobilom ter naj bi bila oborožena in zelo nevarna. Motiv za napad ni znan. Žrtve so sicer našli na kar 13 različnih lokacijah. Gre za enega najbolj smrtonosnih napadov v Kanadi doslej.

ZAPOROŽJE - Zadnji delujoči reaktor jedrske elektrarne v Zaporožju so zaradi požara po obstreljevanju odklopili iz omrežja, so sporočili iz ukrajinskega državnega operaterja Energoatom. Pred tem je sporočil, da bodsta dva predstavnika Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) odslej predvidoma stalno prisotna v nuklearki. V Kijevu so to napoved pozdravili, a hkrati pozvali k dodatnim revizijam nuklearke.

BERLIN - Dve od zadnjih treh nemških jedrskih elektrarn še ne bodo ustavili konec tega leta, kot je bilo načrtovano, je odločila vlada v Berlinu. Ostali bosta v stanju pripravljenosti še do sredine aprila 2023, je sporočil nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck.

TEHERAN - Iran se je v času vojne v Ukrajini in ob bojazni, da bi pozimi v Evropi lahko prišlo do pomanjkanja plina, stari celini ponudil kot dobavitelj energije. Iran ima zaloge plina in potencial, tako da lahko pokrije potrebe v Evropi, je dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani. A je dodal, je treba pred tem oživiti mednarodni jedrski sporazum in ukiniti vse gospodarske sankcije, ki so jih proti Iranu uvedle ZDA.

BRUSELJ - Evropski ministri, pristojni za civilno zaščito, in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič so se na neformalnem zasedanju v Bruslju strinjali, da je treba pospešiti vzpostavitev stalne evropske flote zračnih plovil za gašenje požarov. Pri tem bo ključno povečanje proračunskih sredstev za prihodnje leto, je poudaril komisar.

BRATISLAVA - Večmesečna vladna kriza na Slovaškem je z odstopom preostalih treh ministrov iz vrst neoliberalne koalicijske stranka Svoboda in solidarnost dosegla vrhunec. Po oznanitvi teh odstopov je slovaški konservativni premier Eduard Heger napovedal oblikovanje manjšinske vlade. Vzrok spora je bil 1,2 milijarde evrov vreden sveženj, ki naj bi državljanom pomagal pri naraščajočih stroških.

WASHINGTON - Sodišče na Floridi je ugodilo zahtevi nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, naj imenuje neodvisnega strokovnjaka za pregled dokumentov, ki jih je FBI v začetku avgusta zasegel med preiskavo na njegovem posestvu Mar-a-Lago. Odločitev sodnice, ki je preiskovalcem začasno prepovedala pregled dokumentov, zaseženih v preiskavi o ravnanju nekdanjega predsednik Trumpa z zaupnimi vladnimi dokumenti, pomeni hud poraz za pravosodno ministrstvo.

ZAGREB - Na Hrvaškem so uvedli obvezno dvojno označevanje cen. Ponudniki trgovskega blaga in storitev morajo cene tako prikazovati v kunah in evrih, po fiksnem menjalnem tečaju 7,53450 kune za evro. Evro bo uradna valuta na Hrvaškem postal 1. januarja 2023, plačevanje v kunah pa bo mogoče do vključno 14. januarja.

KOSOVSKA MITROVICA - Srbska premierka Ana Brnabić se je na prvem obisku na Kosovu zavzela za mir, stabilnost in strpnost, kar je po njenem mnenju edini način za obstanek Srbov na Kosovu, poročajo srbski mediji. Zatrdila je, da je Beograd pripravljen na dialog s Prištino in sprejemanje težkih odločitev, medtem ko Priština od njih beži.

MÜNCHEN - Minilo je 50 let od terorističnega napada palestinske skupine Črni september na olimpijskih igrah (OI) v Münchnu leta 1972, v katerem je umrlo 11 članov izraelske olimpijske ekipe. Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier se je na spominski slovesnosti v imenu Nemčije opravičil svojcem žrtev terorističnega napada na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972, v katerem je umrlo 11 članov izraelske olimpijske ekipe.

PARIZ/NICA - V Parizu se je začelo sojenje osmim osumljencem v povezavi s terorističnim napadom 14. julija 2016 v Nici, ko je moški, ki ga je policija kasneje ustrelila, s tovornjakom zapeljal v množico in ubil 86 ljudi. Večini obtoženih, starih od 27 do 48 let, grozi zaporna kazen od petih do 20 let zapora. Sojenje naj bi trajalo do 16. decembra.

MOSKVA - Sodišče v Moskvi je nekdanjega uglednega novinarja Ivana Safronova, ki je bil prejšnji teden obtožen izdaje državnih skrivnosti tuji obveščevalni službi, danes obsodilo na 22 let zapora. Po navedbah sodišča bo 32-letni Safronov kazen odslužil v kazenski koloniji s strogim režimom. Sodišče je tudi razveljavilo dovoljenje časnika Nova Gazeta za tiskano izdajo, so danes sporočili iz tega vodilnega ruskega opozicijskega medija.

PEKING/KABUL - Kitajsko je prizadel močan potres z magnitudo 6,6, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 46 ljudi, nastala je tudi resna škoda na stanovanjskih objektih. Epicenter je bil približno 43 kilometrov jugovzhodno od mesta Kangding v provinci Sečuan, na globini desetih kilometrov. Potres z magnitudo 5,3 pa je stresel vzhod Afganistana, ubitih je bilo najmanj šest ljudi. Žarišče potresa je bilo blizu mesta Džalalabad.

SANTIAGO DE CHILE - Čilski volivci so na referendumu v nedeljo zavrnili novo ustavo, ki naj bi nadomestila sedanjo, ki izhaja še iz obdobja vojaške diktature Augusta Pinocheta. Nova ustava, ki naj bi bila ena najbolj naprednih, socialnih in okoljsko naravnanih na svetu, je na referendumu prejela le 38,1 odstotka podpore, nasprotovalo pa ji je 61,9 odstotka volivcev.

NAIROBI - Kenijsko vrhovno sodišče je potrdilo zmago Williama Ruta na predsedniških volitvah 9. avgusta. Sodišče je zavrnilo pritožbo poraženca volitev Raila Odinge, ki meni, da so bile volitve podvržene goljufiji, in s tem končalo večtedensko politično negotovost v državi z zgodovino nasilnih povolilnih nemirov.

vb/vb
© STA, 2022