Pregled - šport, 4. 9. (nedelja)

Ljubljana, 4. septembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 4. septembra.

KÖLN - Košarkarji Slovenije so doživeli prvi poraz na evropskem prvenstvu v Kölnu. Premoč so morali priznati izbrani vrsti Bosne in Hercegovine, ki je bila boljša s 97:93. Najboljša posameznika pri Sloveniji sta bila Vlatko Čančar z 22 točkami in Goran Dragić, ki jih je dosegel 20. Za Slovenijo je to prvi poraz po enajstih zaporednih zmagah na evropskih prvenstvih. Varovanci selektorja Aleksandra Sekulića imajo v ponedeljek dan odmora, nato pa jih čakata še zadnji preizkušnji v predtekmovanju. V torek ob 20.30 se bodo pomerili z neporaženo Nemčijo, ki je danes po dveh podaljških premagala Litvo, olimpijska podprvakinja Francija je težje od pričakovanj ugnala Madžarsko z 78:74. Tako kot Slovenija sta prva poraza v skupini A doživeli tudi Turki in pomlajeni Španci.

KATOVICE - Odbojkarjem Slovenije in Italije sta se na svetovnem prvenstvu v odbojki v četrtfinalu kot naslednji pridružili reprezentanci ZDA in Poljske. Američani so bili v Gliwicah s 3:2 (21, 17, -22, -19, 12) boljši od Turčije, Poljaki pa so s 3:0 (20, 15, 20) ugnali Tunizijce.

AFYONKARAHISAR - Slovenski motokrosist Tim Gajser je na VN Turčije in zadnji dirki sezone svetovnega prvenstva v razredu MXGP v Afyonkarahisarju zasedel prvo mesto. Za 43. zmago v karieri v obeh razredih je bilo dovolj tretje mesto v prvi ter drugo v drugi vožnji. V razredu MX2 je bil Jan Pancar osmi. V prvi vožnji je bil sedmi, v drugi pa osmi. Osvojil je 27 točk, skupno v sezoni pa 284 za končno 11. mesto. Naslov prvaka v MX2 je po dveh zmagah pripadel Francozu Tomu Vialleju (KTM). Sezono je končal štiri točke pred Belgijcem Jagom Geertsom.

SIERRA NEVADA - Slovenski kolesarski as Primož Roglič je tudi v 15. etapi s ciljem v Sierra Nevadi odščipnil nekaj časa vodilnemu kolesarju na dirki po Španiji, Belgijcu Remcu Evenepoelu. Je pa obema nekaj časa vzel Španec Enric Mas, ki je v cilj pripeljal kot drugi. Etapna zmaga je pripadla Nizozemcu Thymenu Arensmanu. V skupnem seštevku sicer na prvih treh mestih ni prišlo do sprememb, so se pa spremenila časovna razmerja. Evenepoel je po precej boljši današnji predstavi v primerjavi z včerajšnjo ohranil 1:34 minute naskoka pred Rogličem, Mas pa za Belgijcem v razvrstitvi zaostaja 2:01 minute. Drugi Slovenec Jan Polanc je danes ciljno črto prečkal kot 19., v skupnem seštevku pa je 13.

LJUBLJANA - Nogometaši Olimpije so v 8. krogu Prve lige Telemach v Ljubljani premagale Domžale s 3:2 (0:2). Na osmi tekmi je Olimpija prišla še do osme zmage. Po prvem polčasu je izgubljala z 0:2, a v 15 minutah drugega polčasa prišla do preobrata, junak tekme je bil z dvema goloma Mustafa Nukić. Ljubljančani imajo zdaj na prvenstveni lestvici že devet točk pred prvim zasledovalcem Koprom.

SEU D'URGELL - Slovenska kanuista Luka Božič in Anže Berčič sta dobro nastopila na zadnji tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Seu d'Urgellu. Božič je bil na koncu tretji, Berčič pa četrti. Zmagal je Francoz Nicolas Gestin, ki je na koncu tudi osvojil svetovni pokal. Že v polfinalu je spodletelo Benjaminu Savšku, ki je bil večji del proge zanesljivo na poti v finale, a je izpustil zadnja vratca in dobil 50 kazenskih sekund. Na koncu je bil 30. V konkurenci kanuistk Slovenija ni imela finalistke.

GORNJA RADGONA - Rokometaši Gorenja Velenja so četrtič osvojili slovenski superpokal, prvič po letu 2012. Na uvodu v domačo klubsko sezono so varovanci Zorana Jovičića v Gornji Radgoni po drami in streljanju sedemmetrovk ugnali Celje Pivovarno Laško s 35:33. Celjani kljub porazu ostajajo najbolj uspešna ekipa v tem tekmovanju s sedmimi naslovi, štiri imajo zdaj Velenjčani, po enkrat pa sta slavila nekdanji koprski Cimos in novomeška Krka.

BERLIN/PADOVA - Slovenski rekorder Ian Matic Guček je bil peti na atletskem mitingu v Berlinu. V teku na 400 m je z 49,92 sekunde za dobro sekundo zaostal za vojim državnim rekordom (48,91), ki ga je dosegel letos za naslov mladinskega svetovnega podprvaka v Kolumbiji. V nemški prestolnici je zmagal svetovni rekorder, olimpijski, svetovni in evropski prvak Norvežan Karsten Warholm (47,24). Neja Filipič pa je na atletskem mitingu v Padovi v troskoku s 14,02 metra dosegla sedmo mesto. Zmagala je dvakratna zaporedna svetovna podprvakinja Shanieka Ricketts iz Jamajke s 14,72 metra.

SEU D'URGELL - Slovenska kajakašica Eva Terčelj je sezono v ekstremnem slalomu končala na skupno tretjem mestu, je v izjavi za javnost sporočila Kajakaška zveza Slovenije. Terčeljeva se je v Seu d'Urgellu še na drugi zaporedni tekmi za svetovni pokal uvrstila v finale. Uspeha iz Pauja, ko je bila druga, tokrat ni ponovila, saj je v cilj priveslala kot četrta.

NEW YORK - Slovenska teniška igralka Andreja Klepač je skupaj s Čilenko Alexo Guarachi izpadla v tretjem krogu odprtega prvenstva ZDA v New Yorku. S 7:6, 2:6, 6:1 je bila boljša belgijsko-španska naveza Kirsten Flipkens, Sara Sorribes Tormo. Dvoboj je trajal natanko dve uri.

BELJAK - Slovenska nordijska kombinatorka Ema Volavšek je zmagovalka poletne velike nagrade. Na četrti, zadnji tekmi v avstrijskem Tschagguns-Partenenu je zasedla tretje mesto, kar je bilo dovolj, da je obdržala skupno vodstvo. Na zadnji tekmi sta jo premagali Norvežanka, lanska zmagovalka poletne velike nagrade, Gyda Westvold Hansen in Finka Minja Korhonen, v skupnem seštevku pa je Slovenka, zmagovalka prve tekme v Oberwiesenthalu, zbrala 285 točk, 25 več od Nemke Nathalie Armbuster. Silva Verbič je bila na zadnji tekmi sedma.

VAL DI SOLE - Francozinja Pauline Ferrand-Prevot je zmagovalka zadnje preizkušnje svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu. V italijanskem Val di Soleju je v olimpijskem krosu ugnala rojakinjo Loano Lecomte ter Švicarko Jolando Neff. Tanja Žakelj je izenačila najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu v tej sezoni, bila je 16. Za zmagovalko je tokrat zaostala 7:49 minute. V skupnem seštevku je bila kolesarka iz Idrije 44., a ni tekmovala na številnih preizkušenjah v olimpijskem in kratkem krosu. V moški konkurenci je danes slavil Francoz Tirouan Carod, Slovencev ni bilo na startu.

IZOLA - Najboljši slovenski jadralec doslej Vasilij Žbogar, med drugim je osvojil tri olimpijske medalje, je že pred časom napovedal, da bo kandidiral za župana Izole. Danes je to tudi uradno naznanil, ko je v pismu občanom Izole, ki ga je posredoval tudi medijem, sporočil, da bo kandidiral kot neodvisni kandidat z zbiranjem podpisov. Žbogar je prvi, ki je uradno potrdil, da se podaja v župansko tekmo, med tistimi, ki tudi razmišljajo o tem koraku, pa je po navedbah Primorske novic tudi dosedanji župan Danilo Markočič.

NEW YORK - Italijan Matteo Berrettini in Norvežan Casper Ruud sta prva četrtfinalista teniškega odprtega prvenstva ZDA v New Yorku. Italijan se je proti Alejandru Davidovichu Fokini na igrišču potil tri ure in 46 minut ter 23-letnika ugnal z 2:6, 7:6 (2), 6:3, 4:6, 6:2. Triindvajsetletnik iz Osla pa je ob prvem nastopu v osmini finala OP ZDA po treh urah in 19 minutah s 6:1, 6:2, 6:7 (4), 6:2 premagal Francoza Corentina Mouteta. Ponoči sta zanesljivo v napredovala Španec Rafael Nadal in Poljakinja Iga Swiatek. Drugi nosilec je v treh nizih premagal Francoza Richarda Gasqueta, prva nosilka pa je bila v dveh nizih boljša od Američanke Lauren Davis.

ZANDVOORT - Nizozemski dirkač Max Verstappen je zmagovalec velike nagrade Nizozemske v svetovnem prvenstvu formule 1 v Zandvoortu. S tem je svetovni prvak slavil jubilejno 30. zmago v karieri ter deseto v sezoni. Na stopničkah sta mu družbo delala Britanec George Russell in Monačan Charles Leclerc. Letos prepričljivi Verstappen tako le na petih dirkah ni slavil, zato ne čudi njegova prednost kar 109 točk v skupnem seštevku. Nizozemec, ki je na poti, da ubrani naslov prvaka, je sedem dirk pred koncem zbral 310 točk, drugi Leclerc in tretji Mehičan Sergio Perez pa sta zbrala 201. točko, a ima Monačan tri, Mehičan pa eno zmago.

MISANO - Italijan Francesco Bagnaia je zmagovalec dirke razreda mogoGP za VN San Marina v Misanu. Za dolžino motorja je bil na koncu dirkač Ducatija boljši od rojaka Enee Bastianinija. Tretji je bil Španec Maverick Vinales. S četrto zmago zapovrstjo je Bagnaia postal sploh prvi dirkač Ducatija s tovrstnim dosežkom. V sezoni je slavil šesto zmago, skupno pa deseto v karieri. V skupnem seštevku svetovnega prvenstva je v vodstvu ostal danes peti Francoz Fabio Quartararo. Svetovni prvak ima po 14 dirkah na vrhu 211 točk, na drugo mesto pa se je povzpel današnji zmagovalec, ki ima zdaj 181 točk. Tretji je Španec Aleix Espargaro s 178 točkami.

MÜNCHEN - Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier in izraelski predsednik Izak Hercog sta danes pozdravila dogovor o odškodnini za svojce žrtev poboja izraelskih športnikov na olimpijskih igrah leta 1972. Steinmeier je kot sramotno ocenil dejstvo, da je bilo za dosego tega dogovora potrebnih 50 let. Kljub temu pa je izrazil prepričanje, da to nikakor ne ogroža nemško-izraelskih odnosov niti v sedanjosti niti v prihodnosti, Hercogu pa je zelo hvaležen, ker je vedno ohranjal odprte poti za možne rešitve. Obenem se zaveda, da globokih ran po 50 letih ne more zaceliti nič.

alz/bst/jz/ic/zzb/jhl/spo/lr/jz
© STA, 2022