Pregled - Slovenija, 4. 9. (nedelja)

Ljubljana, 4. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 4. septembra.

NOVO MESTO - Pri romskem naselju Žabjak-Brezje na glavni cesti Mirna Peč-Novo mesto je v streljanju v soboto okoli 22. ure 25-letnik iz Brezja ustrelil 22-letnega Novomeščana. Ranjene so bile še tri osebe, ženska in dva moška, stari med 19 in 27 let. Dve osebi so prepeljali v novomeško splošno bolnišnico, moškega s poškodbami glave pa na zdravljenje v UKC Ljubljana. Osumljenec je s kraja dogodka najprej pobegnil, a so ga policisti izsledili in prijeli.

MARIBOR - V mestnem parku v središču Maribora je v noči na nedeljo 22-letnik z ostrim predmetom hudo poškodoval 20-letnico po obrazu in telesu. Prepeljali so jo v UKC Maribor, njeno zdravstveno stanje pa je kritično, so potrdili na Policijski upravi Maribor. Dejanje obravnavajo kot poskus umora. Policisti so osumljenca, ki naj bi se z dekletom sprl, prijeli.

PORTOROŽ - Na tradicionalnem srečanju bivših internirancev, političnih zapornikov nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov, izgnancev ter ukradenih otrok je predsednik republike Borut Pahor poudaril, da je treba ohraniti vero in upanje v trajni mir. Vojnim žrtvam se je med drugim zahvalil, da tako vestno ohranjajo zgodovinski spomin in tako pozivajo k strpnosti.

LJUBLJANA - V Sloveniji so v soboto ob 266 PCR-testih in 1524 hitrih antigenskih testih potrdili 486 okužb z novim koronavirusom. To je 819 okužb manj kot dan prej in 44 manj kot prejšnjo soboto.

LJUBLJANA - Domača proizvodnja električne energije je v prvem polletju letos znašala 5267 gigavatnih ur, medtem ko je odjem končnih odjemalcev znašal 7075 GWh. Domača proizvodnja je tako pokrila 74,4 odstotka porabe, kar je po podatkih ministrstva za infrastrukturo najnižje v zadnjih desetih letih.

LJUBLJANA - Ministrstvo za infrastrukturo je začelo posodobitev nacionalnega energetskega in podnebnega načrta, sicer sprejeta februarja 2020. Prek spletne aplikacije je steklo preliminarno posvetovanje z javnostjo glede temeljnih usmeritev za posodobitev načrta.

TRŽIČ/RIBNICA - Staro mestno jedro Tržiča je bilo znova prizorišče tradicionalne Šuštarske nedelje. Vsako prvo nedeljo v septembru pa tradicionalno pripravijo tudi Ribniški sejem suhe robe in lončarstva.

KÖLN - Košarkarji Slovenije so v tekmi proti reprezentanci BiH doživeli prvi poraz na evropskem prvenstvu. Slovenijo v skupinskem delu v torek oz. sredo čakata še obračuna z Nemčijo oz. Francijo.

IZMIR - Motokrosist Tim Gajser je na VN Turčije in zadnji dirki sezone svetovnega prvenstva v razredu MXGP zasedel prvo mesto ter s tem dokončno potrdil naslov svetovnega prvaka, ki ga je osvojil sredi avgusta.

bst/bst
© STA, 2022