Pregled - svet, 4. 9. (nedelja)

Ljubljana, 4. septembra - Pregled dogodkov v svetu v nedeljo, 4. septembra.

VATIKAN - Papež Frančišek je nekdanjega papeža Janeza Pavla I. razglasil za blaženega, s čimer se je ta pomaknil korak bliže svetništvu. Beatifikacija je v Vatikanu potekala 44 let in en dan po maši ob začetku njegovega pontifikata, ki se je s 33 dnevi v zgodovino Cerkve zapisal kot eden krajših. Za priznanje svetništva je potreben še en čudež na priprošnjo blaženega.

BERLIN - Nemška vlada je napovedala sveženj v višini več kot 65 milijard evrov za pomoč prebivalcem pri spopadanju z naraščajočimi stroški energije in inflacijo. Med ukrepi so cenejše vozovnice za javni prevoz in nakazilo 300 oz. 200 evrov upokojencem ter študentom. Kancler Olaf Scholz je obljubil tudi spremembo tržnih pravil, ki bi onemogočila visoke dobičke nekaterih proizvajalcev električne energije.

WILKES-BARRE - Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je v soboto ostro kritiziral demokrate in svojega naslednika na položaju Joeja Bidna, ki ga je označil za "sovražnika države". Njegov nedavni govor je označil za najbolj hudobnega, sovražnega in razdiralnega, kar ga je kdaj podal kak ameriški predsednik. Preiskavo FBI na svojem posestvu na Floridi pa je obsodil kot zlorabo oblasti.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem sobotnem nagovoru Rusijo obtožil, da vodi energetsko vojno, katere cilj naj bi bil oslabiti in ustrahovati države Evrope. Opozoril je, da to zimo Rusija pripravlja odločilen udarec energetskemu sektorju. Evropske države bi morale po njegovem prepričanju bolje usklajevati protiukrepe in izkazati več enotnosti.

PRAGA - V središču Prage se je v soboto zbralo okrog 70.000 ljudi, ki so protestirali proti vladi premierja Petra Fiale, češ da več pozornosti posveča vojni v Ukrajini kot lastnim državljanom. Pod sloganom Najprej Češka so protestniki izostavljali zlasti vse višjo inflacijo in cene energentov ter pozivali k odstopu vlade. Fiala je organizatorje protesta obtožil proruske usmerjenosti.

BERLIN - Na obisku v Nemčiji je bil kot najvišji predstavnik Ukrajine od začetka vojne ukrajinski premier Denis Šmihal, ki sta ga sprejela tako kancler Olaf Scholz kot predsednik Frank-Walter Steinmeier. Šmihal je ob tem pozval k dobavi več težkega orožja in izrazil upanje, da bo Nemčija odigrala ključno vlogo pri pomoči Ukrajini, da izgradi svojo zračno obrambo.

ZAPOROŽJE - Ukrajinska jedrska elektrarna Zaporožje je bila ponovno odklopljena od glavnih napajalnih vodov, so v soboto sporočili iz Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) ter dodali, da je jedrska elektrarna sicer še vedno povezana z omrežjem prek rezervnega napajalnega voda. Elektrarna ima sicer vsega skupaj šest reaktorjev, iz agencije pa so sporočili, da deluje eden.

BERLIN - Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier in izraelski predsednik Izak Hercog sta tik pred 50. obletnico napada pozdravila dogovor o odškodnini za svojce žrtev poboja izraelskih športnikov na olimpijskih igrah leta 1972. "Res je sramotno, da je bilo za dosego tega dogovora potrebnih 50 let," je ob Herzogovem tridnevnem obisku v Nemčiji dejal Steinmeier.

GAZA - Palestinsko islamistično gibanje Hamas, ki vlada na območju Gaze, je usmrtilo pet Palestincev, so sporočili z notranjega ministrstva gibanja. Dva Palestinca so usmrtili zaradi domnevnega sodelovanja z Izraelom, tri pa so spoznali za krive umora. Gre za prve usmrtitve v Gazi po letu 2017.

CAPE CANAVERAL - Potem ko so zaradi uhajanja goriva v soboto opustili drugi poskus izstrelitve rakete novega lunarnega programa Artemis, je ameriška vesoljska agencija Nasa sporočila, da ta mesec morda ne bo mogoče ponoviti poskusa. Do torka naj se to zagotovo ne bi zgodilo, naslednji možnosti izstrelitve sta od 19. septembra do 4. oktobra, ter od 17. do 31. oktobra.

PEKING - Kitajska je v odziv na napovedano prodajo ameriškega orožja Tajvanu v soboto zagrozila s posledicami. Peking bo sprejel "legitimne in potrebne protiukrepe", so napovedali na kitajskem veleposlaništvu v ZDA. Washington so pozvali, naj ustavi prodajo orožja in vojaško sodelovanje s Tajvanom, če ne želi povzročiti dodatne škode odnosom med Kitajsko in ZDA ter miru in stabilnosti v regiji.

CORDOBA - V Argentini so skrivnostne smrti zaradi pljučnice v zadnjih dneh, ki so begale pristojne, vendarle povezali z legionarsko boleznijo. Ta razmeroma redka bakterijska okužba pljuč je bila vzrok smrti štirih ljudi v kliniki v argentinski provinci Tucuman, je v soboto sporočila argentinska ministrica za zdravje Carla Vizzotti.

spo/spo
© STA, 2022