Pregled - svet, 31. 8. (sreda)

Ljubljana, 31. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 31. avgusta.

MOSKVA - Po dolgi bolezni je v torek v starosti 91 let umrl zadnji sovjetski voditelj in Nobelov nagrajenec za mir Mihail Sergejevič Gorbačov, ki je odigral ključno vlogo pri koncu hladne vojne. Iz številnih držav se vrstijo pokloni ob njegovi smrti, mnogi zahodni voditelji so ga označili za izjemnega državnika, borca za svobodo in mir. Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da je imel izjemen vpliv na potek svetovne zgodovine.

PRAGA - Zunanji ministri EU so dosegli politično soglasje o tem, da se popolnoma zamrzne sporazum med EU in Rusijo o poenostavljenem izdajanju vizumov. To pomeni, da bo izdajanje schengenskih vizumov ruskim državljanom močno oteženo. Države članice bodo vizume izdajale po temeljiti preučitvi vsakega posameznega primera. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je ukrep kritiziral, češ da je polovičen.

ZAPOROŽJE - Inšpekcijska ekipa Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) je prispela v mesto Zaporožje. Mesto, ki je sicer pod ukrajinskim nadzorom, je od elektrarne oddaljeno približno 120 kilometrov. Pot do elektrarne pa bo ekipa nadaljevala v četrtek. Vodja IAEA Rafael Grossi je pred odhodom poudaril, da je njegova ekipa od ruske in ukrajinske strani dobila vsa potrebna zagotovila za varno pot.

MOSKVA - Ruski energetski velikan Gazprom je za tri dni ustavil dobavo plina po Severnem toku 1. Zaprtje plinovoda so tudi tokrat utemeljili z rutinskimi vzdrževalnimi deli. Gazprom je v preteklih mesecih že drastično zmanjšal dobavo plina Nemčiji, za kar so okrivili manjkajoče turbine na plinovodu.

WASHINGTON - Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je med preiskavo svojega posestva na Floridi, ki jo je opravil zvezni preiskovalni urad FBI, domnevno skril nekatere dokumente. Kot je zapisalo ameriško ministrstvo za pravosodje, vse kaže, da je Trump na ta način želel ovirati preiskavo, saj je agentom FBI med drugim izrecno prepovedal preiskavo skladišča, kjer naj bi bili skriti nekateri od tajnih dokumentov.

ZAGREB - Vlada bo zahtevala odgovornost vseh članov uprave Ine, hrvaških in madžarskih, je po koalicijskem sestanku napovedal hrvaški premier Andrej Plenković. Od madžarskih solastnikov Ine, družbe Mol, pričakuje sodelovanje. Opozicija zaradi več kot milijardo kun vrednega oškodovanja Ine zahteva odstop celotne hrvaške vlade.

BRUSELJ - Skladišča plina v EU so po podatkih združenja sistemskih operaterjev plinske infrastrukture v EU napolnjena 80,2-odstotno. To pomeni, da je napolnjenost skladišč več kot dva meseca pred rokom presegla osnovni cilj uredbe EU o skladiščenju plina, ki so jo države potrdile konec junija, veljati pa je začela v začetku avgusta.

LUXEMBOURG - Inflacija v območju evra je avgusta na letni ravni dosegla 9,1 odstotka, kar je nova rekordna raven, je sporočil evropski statistični urad Eurostat. Rast cen, ki jo poganjajo zlasti cene energentov v luči ruske vojne v Ukrajini, je bila v primerjavi z julijem višja za 0,2 odstotne točke.

KOEBENHAVN - Sedem držav ob Baltskem morju je v torek sklenilo dogovor, da bodo do leta 2030 povečale moč vetrne energije na morju na 20 gigavatov. S tem bodo proizvodnjo povečale za sedemkrat. Dogovor sodi v niz ukrepov, s katerimi se evropske države poskušajo umakniti proč od ruskega plina.

WASHINGTON - Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je odobrila posodobljeni cepivi proti covidu-19 podjetij Moderna in Pfizer-BioNTech. Novi cepivi delujeta tako proti prvotnemu sevu novega koronavirusa kot proti novejši različici omikron. Novi različici cepiv bi lahko bili v ZDA na voljo že prihodnji teden.

ŽENEVA - Prebivalci Pakistana se ob hudih poplavah soočajo z več grožnjami zdravju, je opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Med drugim je veliko tveganje nadaljnjega širjenja nekaterih bolezni, kot sta malarija in mrzlica denga. Obilno monsunsko deževje je prizadelo več kot 33 milijonov ljudi, več kot 1000 jih je umrlo.

LONDON - Minilo je 25 let od smrti valižanske princese Diane. Pred njenim londonskim domom in nad pariškim cestnim predorom, kjer je izgubila življenje, so številni v njen spomin položili cvetje in se ji poklonili. Britanska kraljeva družina 25. obletnice Dianine smrti ni javno obeležila.

sk/lkr/tib/msc/mc/blm/mde/rpe/vb/zc/sk
© STA, 2022