Pregled - šport, 31. 8. (sreda)

Ljubljana, 31. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v sredo, 31. avgusta.

LJUBLJANA - Slovenski odbojkarji se bodo v boju za uvrstitev v četrtfinale še enkrat merili z Nemci, ki so jih premagali že v torek v zadnjem krogu predtekmovanja po skupinah. Varovanci Gheorgeja Cretuja so namreč kot gostitelji drugi nosilci, to pa pomeni, da se bodo v osmini finala merili s 15. reprezentanco predtekmovanja, to pa je Nemčija. Tekma bo v soboto ob 17.30, so potrdili iz Odbojkarske zveze Slovenije. V osmini finala se bo Poljska kot prva nosilka pomerila s Tunizijo, preostali obračuni pa bodo Italija - Kuba, Srbija - Argentina, Brazilija - Iran, Francija - Japonska, Nizozemska - Ukrajina in ZDA - Turčija.

KÖLN - Košarkarji Slovenije bodo jutri ob 17.15 začeli misijo branjenja zlate medalje z EP 2017. V uvodnem obračunu v skupini B v Kölnu jih čaka reprezentanca Litve, ki je željna maščevanja poraza v finalu lanskih kvalifikacij za OI v Tokiu. Čeprav je Slovenija v Nemčijo pripotovala v najmočnejši zasedbi in s prvim zvezdnikom prvenstva Luko Dončićem, se v slovenski izbrani vrsti zavedajo, da bo pot do medalje trnova in dolga. Slovenijo prvi pravi test čaka že prvi dan prvenstva proti ekipi, ki je lani pred svojimi gledalci v Kaunasu klonila s 85:96. Selektor Aleksander Sekulić je po zadnjem treningu v dvorani Lanxess spoštljivo govoril o reprezentanci z dvema igralcema iz lige NBA, Domantasom Sabonisom in Jonasom Valančiunasom, ter drugimi vrhunskimi posamezniki, ki si kruh služijo v najboljših evropskih klubih.

ALICANTE - Enajsta, 191,2 kilometra dolga etapa kolesarske dirke po Španiji od El Poza Alimentaciona do Caba de Gate se je končala po napovedih. Ravninsko preizkušnjo je po neuspešnem begu treh kolesarjev odločil sprint glavnine, v katerem je bil najboljši Avstralec Kaden Groves (BikeExchange-Jayco). Pomočnik bolj priznanih sprinterjev pri avstralski ekipi, katere član je tudi Luka Mezgec, je zabeležil deveto zmago v karieri, a zagotovo najbolj odmevno. Doslej je na preizkušnjah svetovne serije zmagal le na dirki po Kataloniji. Drugo mesto je zasedel Nizozemec Danny van Poppel, tretje pa Belgijec Tim Merlier. Pred 12. etapo, ki se bo končala z 19 kilometrov dolgim vzponom na prelaz Penas Blancas in bo ponudila možnosti za spremembe na vrhu, ima vodilni Belgijec Remco Evenepoel dve minuti in 41 sekund prednosti pred Primožem Rogličem, ki je tokrat zasedel 38. mesto. Zaradi odstopov je dve mesti pridobil tudi Jan Polanc, danes 56., ki je trenutno na 23. mestu (+15:13).

AMSTERDAM - Slovenska atletinja Lia Apostolovski je bila druga na mitingu v Zoetermeerju na Nizozemskem. V skoku v višino je preskočila 1,87 metra. Zmagala je Bolgarka Mirela Demireva (1,89 m), srebrna na olimpijskih igrah leta 2016 in dvakratna evropska podprvakinja. Članica ljubljanskega Massa si je drugo mesto delila z Britanko Morgan Lake.

NEW YORK - Slovenska teniška igralka Kaja Juvan je končala posamične nastope na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku. Od 21-letne Ljubljančanke je bila v uvodnem krogu boljša Španka Cristina Bucsa, ki je po uri in 26 minutah zmagala s 6:4 in 6:4. Pred Juvanovo sta se v uvodnem krogu poslovila tudi Tamara Zidanšek in Aljaž Bedene. Zidanškovo je izločila Američanka Elizabeth Mandlik, ki je zmagala s 5:7, 7:6 in 6:4, za Bedeneta pa je bil usoden Argentinec Pedro Cachin, po treh urah in 47 minutah je slavil s 6:4, 6:3, 5:7, 1:6 in 7:6.

NEW YORK - Kitajka Wang Xiyu je v drugem krogu teniškega odprtega prvenstva ZDA v New Yorku presenetljivo izločila tretjo nosilko, Grkinjo Mario Sakari, lansko polfinalistko. Po dveh urah in 43 minutah igre je zmagala s 3:6, 7:5 in 7:5 ter se prvič v karieri uvrstila v tretji krog turnirja za grand slam.
Uspešnejša od tretje je bila peta nosilka, Tunizijka Ons Jabeur je s 7:5 in 6:2 ugnala Američanko Elizabeth Mandlik.

SPLIT - Slovenska vaterpolska reprezentanca je na evropskem prvenstvu v Splitu izgubila odločilno srečanje v skupini D in bo igrala za razvrstitev od 13. do 16. mesta. Izrael je bil boljši z 9:5. V petek ob 12. uri jo čaka zadnja predtekmovalna tekma s Srbijo.

BERGAMO - Slovenski nogometni reprezentant Josip Iličić tudi uradno ni več član italijanskega prvoligaša Atalante iz Bergama. Štiriintridesetletni napadalno usmerjeni nogometaš je s klubom sporazumno prekinil pogodbo, so sporočili iz bergamskega kolektiva. Iličić je za Atalanto, kamor je prišel iz Fiorentine, odigral 173 tekem in dosegel 60 golov.

LONDON - Angleški nogometni prvoligaš Chelsea je pripeljal še eno drago poletno okrepitev. Za Londončane bo po novem igral mladi francoski reprezentančni branilec Wesley Fofana, dosedanji član Leicestra, sta potrdila oba kluba. Enaindvajsetletni Fofana je z novimi delodajalci podpisal sedemletno pogodbo. Višine odškodnine kluba nista razkrila, otoški mediji pa so poročali, da bo Chelsea plačal skoraj 82 milijonov evrov ter še nekaj dodatkov.

OBERSTDORF - Slovenska nordijska kombinatorka Ema Volavšek je na drugi tekmi poletne velike nagrade v Oberstdorfu zasedla drugo mesto. Zaostala je le za praktično nepremagljivo Norvežanko Gydo Westvold Hansen.

lr/jz/ic/zzb/ag/ad/lr
© STA, 2022