Pregled - Slovenija, 31. 8. (sreda)

Ljubljana, 31. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 31. avgusta.

LJUBLJANA - DZ je sprejel zakona za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu zaradi energetske draginje. Po prvem bodo socialno najranljivejša gospodinjstva prejela enkratni energetski dodatek, ki se bo začel pri 200 evrih, po drugem pa bo država upravičencem subvencionirala najmanj 30 odstotkov energetskih stroškov v obdobju od začetka junija do konca leta, če so jim cene energije letos zrasle vsaj za dvakratnik povprečja cen v preteklem letu. To pomoč bodo lahko dobili vsi gospodarski subjekti, tudi tisti v sektorju kmetijstva in ribištva.

PRAGA - Zunanji ministri EU so dosegli politično soglasje o popolni zamrznitvi sporazuma med EU in Rusijo o poenostavljenem izdajanju vizumov. To pomeni, da bo izdajanje schengenskih vizumov ruskim državljanom močno oteženo. Zunanja ministrica Tanja Fajon je dogovor pozdravila in dejala, da ukrep jasno govori o odločnosti EU, da obsodi nesprejemljivo rusko agresijo.

LJUBLJANA - Po odstopu Marte Kos od kandidature za predsednico republike je izvršni odbor Gibanja Svoboda sklenil, da na predsedniških volitvah ne bodo ponudili drugega kandidata. Po besedah predsednika Gibanja Svoboda in premierja Roberta Goloba se bo svet stranke v 14 dneh odločil, katerega od preostalih predsedniških kandidatov bodo podprli. Do teh se sicer predsednik največje vladne stranke še ni želel opredeljevati.

LJUBLJANA - Poslanci so brez glasu proti podprli novelo zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami. Gasilske in ostale nevladne organizacije s področja zaščite, varovanja in pomoči bodo tako dodatno financirane po urah, ki jih njihovi pripadniki porabijo ob aktiviranju državnega načrta.

LJUBLJANA - V Sindikatu upokojencev Slovenije predlagajo, da se letni dodatek za upokojence postopoma preoblikuje v trinajsto pokojnino. Predlagajo 625 evrov letnega dodatka za vse upokojence v letu 2023. Na ministrstvu za delo predloga ne podpirajo, saj da bi šlo za "regresiven in nepravičen ukrep". Podpirajo pa večjo stopnjo progresivnosti pri dodeljevanju letnega dodatka upokojencem, saj menijo, da bi tisti z nižjimi pokojninami morali prejeti višji dodatek.

LJUBLJANA - Minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič je v poslanici ob začetku novega šolskega leta šolarjem, staršem in učiteljem zaželel uspešno in mirno šolsko leto. Kot je še poudaril, bodo šolsko leto pričeli in zaključili v šoli. Zaposleni v vzgoji in izobraževanju pa želijo, da bi novo šolsko leto izpeljali čim manj stresno. Pričakujejo pravočasne informacije, zaupanje in podporo, so poudarili na novinarski konferenci Sviza in obenem opozorili tudi na vse večje pomanjkanje učiteljskega kadra.

LJUBLJANA - Letna inflacija v Sloveniji je bila avgusta po prvi oceni statističnega urada pri 11 odstotkih, s čimer je ostala na julijski ravni. Še naprej jo zvišujejo predvsem podražitve goriv in energije ter hrane. Na mesečni ravni se cene življenjskih potrebščin niso spremenile. V osmih letošnjih mesecih skupaj je povprečna letna inflacija 8,2-odstotna.

LJUBLJANA - Edina ponudba, ki jo je zavod za blagovne rezerve prejel za razširjen odkup 40.000 ton pšenice letine 2022 za človeško prehrano, je nedopustna. Kot so pojasnili na zavodu, ponudnik ni predložil finančnega zavarovanja za resnost ponudbe, kar je bila obvezna zahteva. Zavod tako naročila ni oddal. Odločitve o časovnici morebitne ponovitve razširjenega odkupa pšenice za zdaj ni.

PREVALJE - Novartis je znova podaljšal proizvodnjo antibiotikov v prevaljskem Leku, ki naj bi jo pop prejšnjih načrtih ustavil konec septembra letos. Zdaj so proizvodnjo zaradi prilagoditev znotraj Novartisa in svetovnega povpraševanja podaljšali do konca leta 2023.

LJUBLJANA - Člani sveta za obvladovanje demence so se zbrali na ustanovnem srečanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju. Svet združuje strokovnjake s področja demence, ki bodo med drugim pripravili novo strategijo za obvladovanje demence, saj je prejšnja veljala do leta 2020.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor in zunanje ministrstvo sta se poklonila nekdanjemu sovjetskemu voditelju Mihailu Gorbačovu, ki je umrl v torek. Slovenci se ga bomo spominjali kot velike zgodovinske osebnosti, ki je razumela klic za končanje hladne vojne, demokratični preporod ter evropsko združevanje, je zapisal Pahor. Na MZZ so izpostavili njegovo predanost miru.

NOVA GORICA - Ministrica za kulturo Asta Vrečko in župan Mestne občine Nova Gorica Klemen Miklavič sta podpisala pogodbo o sofinanciranju projekta Evropska prestolnica kultura (EPK) 2025. Kot je ob tem povedala ministrica, gre za enega od izjemno pomembnih projektov Slovenije v naslednjih letih, saj ni vezan zgolj na kulturo.

LJUBLJANA - Slavni operni pevec Placido Domingo je že četrtič nastopil za slovensko občinstvo. Na odru Gallusove dvorane se mu je pridružila sopranistka Maria Jose Siri. Pod taktirko Jordija Bernacerija sta ob spremljavi Orkestra Slovenske filharmonije izvedla odlomke iz španskih glasbeno-gledaliških iger zarzuel. Koncert je bil del Ljubljana festivala.

LJUBLJANA - Društvo slovenskih književnih prevajalcev je Lavrinovo diplomo za leto 2022 namenilo priznanemu avstrijskemu prevajalcu in posredniku slovenske književnosti v nemškemu govornemu prostoru Ludwigu Hartingerju, posebej za prevode poezije Srečka Kosovela, Tomaža Šalamuna, Daneta Zajca, Svetlane Makarovič in drugih. Podelitev diplome bo 5. 9. v sklopu festivala Vilenica.

np/kb/sk/bg/mo/np
© STA, 2022