Pregled - svet, 30. 8. (torek)

Ljubljana, 30. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v torek, 30. avgusta.

KIJEV - V regiji Herson, kjer so ukrajinske sile v ponedeljek začele protiofenzivo, potekajo hudi boji na skoraj celotnem ozemlju, so sporočili iz Kijeva. Ukrajinske sile naj bi tam po lastnih navedbah na več mestih prebile frontno črto ter uničile nadzorne točke, orožje in skladišča ruske vojske. Po navedbah britanskega ministrstva za obrambo naj bi si Rusija v tej regiji prizadevala močno okrepiti svoje sile in bo tja verjetno premestila enote z vzhoda. Kljub temu, da je Kijev okrepil artilerijsko obstreljevanje v regiji, pa v Londonu menijo, da za zdaj še ni mogoče potrditi obsega ukrajinskega napredovanja.

PRAGA - Obrambni ministri držav članic EU so se na neformalnem zasedanju strinjali, da se sproži potrebne priprave za vzpostavitev vojaške podporne misije EU za urjenje ukrajinske vojske, je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Ukrajinski minister za obrambo Oleksij Reznikov, ki je sodeloval prek videopovezave, je na srečanju predstavil seznam aktivnosti urjenja na različnih ravneh na kratki, srednji in dolgi rok. Pri nekaterih aktivnostih bi bilo bolje, če bi urjenje potekalo pod vodstvom misije EU, je prepričan Borrell. Z vojno v Ukrajini je povezana tudi razprava o skupnih nakupih orožja, s katerimi bi se okrepile tudi zmogljivosti evropske obrambne industrije.

PRAGA - Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell na dvodnevnem neformalnem zasedanju zunanjih ministrov v Pragi pričakuje oblikovanje jasne politične usmeritve glede vizumske politike do Rusije, ki bo soglasna. Stališča držav članic so sicer različna - nekatere si želijo popolno prepoved izdajanja vizumov, druge pa spremembe oz. zamrznitve sporazuma o poenostavitvi izdajanja vizumov, s čimer bi zgolj otežili izdajanje vizumov. Rusija je medtem že napovedala povračilne ukrepe v primeru uvedbe splošne prepovedi izdajanja vizumov ruskim državljanom.

BAGDAD - Privrženci vplivnega iraškega klerika Moktade al Sadra so se umaknili iz zelene cone v Bagdadu, potem ko je omenjeni voditelj zahteval, da se spopadi med njegovimi privrženci, rivalskimi šiitskimi silami in iraško vojsko nemudoma končajo. Zagrozil je, da se bo tistih, ki se ne bodo umaknili, odrekel. Protesti in nato spopadi so izbruhnili v ponedeljek, potem ko je al Sadr zaradi, kot je dejal, nerešljivega političnega zastoja v državi napovedal umik iz politike. V nasilju je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 30 ljudi, več sto je bilo ranjenih.

KIJEV - Ruska stran je ukrajinsko vojsko znova obtožila obstreljevanja nuklearke v Zaporožju. S tem naj bi Kijev po besedah ruskih predstavnikov želel onemogočiti delovanje ekipe Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA). Ekipa strokovnjakov bo sicer v nuklearki v naslednjih dneh pričela z delom, tam pa naj bi ostala do sobote. Danes jih je sprejel ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in ob tem znova pozval k takojšnji demilitarizaciji območja elektrarne in njenemu prenosu nazaj pod nadzor Ukrajine.

DŽIBUTI - Prva ladja z ukrajinskim žitom, ki so jo v okviru dogovora za blažitev svetovne prehranske krize najeli ZN, je po dveh tednih plovbe prispela v Džibuti, so sporočili iz Svetovnega programa za hrano (WFP). Na krovu ladje MV Brave Commander je 23.000 ton pšenice, namenjene milijonom lačnih v Etiopiji. Gre za prvo pošiljko žita za Afriko, odkar sta Kijev in Moskva po posredovanju Turčije in Združenih narodov 22. julija podpisala sporazum o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč.

BRUSELJ - EU je Ukrajini darovala 5,5 milijona tablet kalijevega jodida kot preventivni varnostni ukrep za zvišanje ravni zaščite v okolici jedrske elektrarne Zaporožje, so sporočili iz Evropske komisije. Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem opozoril, da "jedrska elektrarna nikoli ne bi smela biti vojno območje". Ukrajinsko prošnjo za dobavo tablet je Evropska komisija prejela v petek, nakar je uspela v zelo kratkem času prek mehanizma RescEU zbrati pet milijonov tablet, Avstrija pa jih je podarila še dodatnih 500.000.

PARIZ - Ruski energetski velikan Gazprom bo Franciji zmanjšal dobave plina zaradi nesoglasij pri izvajanju nekaterih pogodb, so sporočili iz francoske državne energetske družbe Engie. Francoska vlada medtem krepi opozorila tamkajšnjim odjemalcem, naj zaradi negotovih razmer na energetskih trgih zmanjšajo porabo plina.

VILNIUS - Litva je zaključila gradnjo skoraj 550 kilometrov dolge ograje na meji s sosednjo Belorusijo. Štiri metre visoka ograja, ojačana z bodečo žico, naj bi mejnim policistom pomagala pri preprečevanju nezakonitih migracij.

KARAČI - Pakistan potrebuje več kot 10 milijard dolarjev za popravilo in obnovo v poplavah poškodovane infrastrukture, je opozoril pakistanski minister za planiranje Ahsan Ikbal. Največjo škodo naj bi utrpela področja telekomunikacij, cest in kmetijstva. Ministrica, pristojna za podnebne spremembe Šeri Rehman je v ponedeljek ocenila, da je zaradi poplav pod vodo tretjina države. Gre za najhujše poplave v Pakistanu v več desetletjih, po besedah premierja Šebaza Šarifa pa celo za najbolj uničujoče v zgodovini države.

KOEBENHAVN - Znaki upočasnjevanja epidemije opičjih koz v Evropi so vzpodbudni, razmere pa gredo v pravo smer, je ocenila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Obenem je opozorila, da bo treba dodatno okrepiti prizadevanja, da bi to bolezen v Evropi odpravili. V evropski regiji WHO, ki obsega 53 držav, tudi Rusijo in države osrednje Azije, so v 43 državah zabeležili več kot 22.000 primerov opičjih koz, kar je več kot tretjina vseh po svetu. Prejšnji teden je WHO zabeležila 21-odstotni upad števila novih primerov po štirih zaporednih tednih naraščanja okužb.

PEKING - Skoraj štirim milijonom ljudi v provinci Hebei, ki obkroža kitajsko prestolnico Peking, so kitajski uradniki odredili, da morajo do konca tedna ostati doma, 13 milijonov prebivalcev bližnjega Tianjina pa mora opraviti testiranje, saj so v mestu odkrili 51 okužb s koronavirusom. Prav tako so zaprtja odredili v Chengduju, največjem mestu na zahodu Kitajske, ter v tehnološkem središču Shenzhen na jugu Kitajske.

CANBERRA - Salomonovo otočje je ustavilo obiske vseh tujih mornaric, je v luči zbliževanja s Kitajsko sporočil tamkajšnji premier Manasseh Sogavare. Dodal je, da poteka revizija postopkov za odobritev vplutja tujim vojaškim ladjam. Ameriško veleposlaništvo v Canberri je potrdilo, da je Salomonovo otočje ustavilo obiske ameriške mornarice. Odnosi med Salomonovim otočjem in ZDA so se ohladili aprila, ko je otoška državica podpisala obširen varnostni sporazum s Kitajsko. Ta na Zahodu vzbuja zaskrbljenost, da bi lahko Peking utrdil svojo vojaško prisotnost v Južnem Pacifiku.

NEW YORK - Ustanovitelj proizvajalca električnih avtomobilov Tesla Elon Musk je vložil novo vlogo za prekinitev 44 milijard dolarjev vredne pogodbe o nakupu družbenega omrežja Twitter. V dokumentu se sklicuje na nedavna razkritja žvižgača Peiterja Zatka o velikih varnostnih vrzelih in zavajajočih podatkih o računih uporabnikov, ki so po njegovem mnenju poskrbela za dodatne podlage, ki govorijo v prid prekinitvi pogodbe o prevzemu Twitterja.

BRASILIA - V Braziliji je umrl zadnji predstavnik domorodnega plemena, ki je sam v izolaciji preživel kar 26 let, je v ponedeljek potrdila brazilska nacionalna agencija za domorodno prebivalstvo Funai. Moški je zavračal vse stike z zunanjim svetom, odkar so v 90. letih 20. stoletja gozdarji in rudarji pobili preostale člane njegovega ljudstva. Njegovo truplo so pretekli torek našli v viseči mreži pred njegovo slamnato kočo na avtohtonem območju Tanaru v zvezni državi Rondonia, ki leži na meji med Brazilijo in Bolivijo. Umrl je verjetno naravne smrti.

jav/blm/rpe/jhl/msc/tib/mc/spo/las/jb/jes/zc/jav
© STA, 2022