Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - Slovenija, 30. 8. (torek)

Ljubljana, 30. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 30. avgusta.

LJUBLJANA - Podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos je odstopila od kandidature za predsednico republike. Kot razlog v sporočilu za javnost navaja "spremenjene okoliščine iz osebnih razlogov". O odločitvi Kosove in nadaljnjih korakih bodo organi stranke razpravljali v prihodnjih dneh, so sporočili. Kot so še poudarili, se bodo osredotočili na lokalne volitve. Po mnenju analitika javnega mnenja Andraža Zorka se ob tem postavlja vprašanje, ali si lahko največja vladna stranka privošči, da v predsedniško tekmo ne pošlje svojega kandidata.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija je sprejela rokovnike za izvedbo lokalnih volitev in volitev v državni svet. Volilna opravila za lokalne volitve, ki bodo 20. novembra, začnejo teči 5. septembra, morebitni drugi krog pa bo 4. decembra. Volilna opravila za volitve v državni svet, ki bodo 23. in 24. novembra, pa začnejo teči 1. septembra. Komisija je tudi pozvala organizatorje Ljubljanskega maratona, ki je predviden na isti dan kot prvi krog predsedniških volitev, da bodisi omogočijo nemoten dostop do volišč bodisi razmislijo o možnosti prestavitve termina maratona.

LJUBLJANA - Odbor DZ za obrambo je podprl novelo zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami. Poslanci so se seznanili tudi s pripombami interesnih združenj občin, ki bodo po zagotovilih državnega sekretarja na obrambnem ministrstvu Rudija Medveda podrobneje naslovljene v prihodnje, in ne v okviru tega nujnega postopka.

LJUBLJANA - Odbor DZ za gospodarstvo je podprl predlog zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina. Predvideno je, da bo država gospodarstvu pomagala s subvencioniranjem najmanj 30 odstotkov energetskih stroškov, če so cene energije letos zrasle vsaj za dvakratnik povprečja cen v preteklem letu. Po sprejetem dopolnilu bodo med upravičenci lahko tudi podjetja v prisilni poravnavi. Vlada poudarja, da ne gre za zadnji korak pomoči, medtem ko si v opoziciji želijo, da bi ta zajemal širši nabor upravičencev in energentov. DZ bo o zakonu odločal v sredo.

LJUBLJANA - Vlada je v luči naraščajočih cen hrane izdala spremenjeno uredbo, na podlagi katere se bo neobdavčen znesek povračila stroškov prehrane z zdajšnjih 6,12 evra dvignil na 7,96 evra na dan. Spremembe bodo začele veljati s septembrom.

LJUBLJANA - Vodja poslancev SD Jani Prednik ne bo kandidiral za predsednika stranke. Na to mesto ga je sicer evidentiralo več članov stranke, a se je sam odločil, da soglasja h kandidaturi ne bo podal. Zdajšnja predsednica SD Tanja Fajon bi tako lahko bila edina kandidatka za to funkcijo. Več naj bi bilo znanega po četrtkovi seji predsedstva, na kateri bodo določili kandidatne liste.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je podelil tri državna odlikovanja. Inženir Marjan Pipenbaher je prejel srebrni red za zasluge za izjemne dosežke pri projektiranju in izgradnji velikih mostov v slovenskem in evropskem prostoru. Nekdanja direktorica Mlekarne Planika Anka Lipušček Miklavič in direktor podjetja KLS Ljubno Bogomir Mirko Strašek pa sta prejela red za zasluge.

LJUBLJANA - Vodstva združenj občin predlagajo, da se povprečnina za leto 2023 določi v višini 776,4 evra na prebivalca in za leto 2024 v višini 783,03 evra. Želijo si tudi dviga povprečnine za letošnje leto, in sicer s sedanjih 645 evrov na 736,66 evra. Ministrstvo za finance, ki je konec junija občinam posredovalo svoj izračun, je sicer povprečnino za leto 2023 ocenilo na 639,99 evra, za leto 2024 pa na 640,33 evra. Po dogovoru o višini povprečnine iz septembra lani pa bi povprečnina za prihodnje leto znašala 647 evrov.

LJUBLJANA - Vlada je v veljavni načrt razvojnih programov 2022-2025 uvrstila projekt izgradnje nedokončanih prostorov v petem nadstropju Cankarjevega doma v Klub evropske literature. Nova dvorana bo namenjena vsem umetnostnim zvrstem. Ocenjena vrednost projekta pa je 908.000 evrov.

CELJE - Dobitnica 26. Veronikine nagrade, nagrade za najboljšo pesniško zbirko leta, je Kristina Kočan za zbirko Selišča, ki je izšla pri založbi Litera. Nagrado so ji podelili na večeru poezije na Starem gradu v Celju. Ob tej priložnosti je Celje obiskala ministrica za kulturo Asta Vrečko.

np/mo/jb/tv/np
© STA, 2022