Pregled - šport, 30. 8. (torek)

Ljubljana, 30. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 30. avgusta.

LJUBLJANA - Slovenska odbojkarska reprezentanca si je na domačem prvenstvu zagotovila nastop v osmini finala. V tretjem krogu je v razprodanih Stožicah s 3:0 v nizih prepričljivo premagala Nemčijo, s tem pa za Francijo osvojila drugo mesto v skupini. Slovencem je za uvrstitev med 16 najboljših zagotavljal že en sam osvojeni niz. Z zanesljivo igro so osvojili že prvega, nato pa nadaljevali odlično predstavo. Z zelo dobro igro gostiteljev v vseh elementih tekmeci niso imeli nobenih možnosti osvojiti niti častnega niza. Tekmec Slovenije v osmini finala še ni znan.

ALICANTE - Belgijec Remco Evenepoel je zmagovalec desete etape kolesarske dirke po Španiji. V vožnji na čas od Elcheja do Alicanteja je bil 22-letnik za 48 sekund hitrejši od slovenskega asa Primoža Rogliča, ki pa je z drugim mestom napredoval tudi na drugo mesto v skupnem seštevku. S 34. zmago v karieri, od tega osmo v kronometrih, je Evenepoel še povečal prednost v skupnem seštevku. Po desetih etapah ima zdaj 2:41 minute naskoka pred Rogličem, tretji je Španec Enric Mas, ki je bil v etapi deseti in v skupnem seštevku zaostaja 3:03 minute. Zelo dobro se je s traso do Alicanteja spopadel drugi slovenski predstavnik Jan Polanc. Član UAE Team Emirates je skozi celotno preizkušnjo stopnjeval ritem in na koncu z zaostankom 2:18 minute zasedel 18. mesto.

ROVERETO - Slovenska atletinja Anita Horvat je na mitingu srebrne celinske serije v Roveretu v Italiji v teku na 800 m zasedla peto mesto s časom 1:59,67. Horvatova, edina slovenska predstavnica na tekmi, je do višje uvrstitve prišla iz ozadja in s finišem v zadnjem delu ciljne ravnine. Med kar 12 tekmovalkami je zmagala Allie Wilson iz ZDA z 1:58,53.

LUZERN - Slovenska rekorderka Tina Šutej je na atletskem mitingu v švicarskem Luzernu v skoku s palico zasedla drugo mesto s 4,30 metra. Zmagala je Kitajka Huiqin Xu. Dvakratna azijska podprvakinja in finalistka vseh treh velikih svetovnih tekmovanj v zadnjih dveh letih je prav tako končala na 4,30 m, a je imela manj neuspešnih poskusov.

NEW YORK - Aljaž Bedene je na odprtem teniškem prvenstvu ZDA izgubil dvoboj prvega kroga s 66. igralcem sveta Pedrom Cachinom iz Argentine. Ta je edinega Slovenca med najboljšo šestoterico svetovne teniške lestvice premagal s 6:4, 6:3, 5:7, 1:6 in 7:6 (10:6). Dvoboj je trajal tri ure in 47 minut.

LJUBLJANA - Brazilski, poljski in francoski odbojkarji so si v skupinskem delu svetovnega prvenstva, ki poteka v Sloveniji in na Poljskem zagotovili prvo mesto v skupinah B, C in D. Slovenska izbrana vrsta je v skupini D po današnji zmagi proti Nemčiji zasedla drugo mesto. Gostiteljici prvenstva, Poljska in Slovenija, sta si zaradi napredovanja v osmino finala zagotovili status prvih in drugih nosilcev. Slovenija bo dvoboj osmine finala odigrala v soboto v Ljubljani, Poljska pa dan kasneje v Gliwicah.

NEW YORK - V drugi krog odprtega teniškega prvenstva ZDA v New Yorku se je danes že prebila prva nosilka turnirja Poljakinja Iga Swiatek. Brez večjih težav je po uri in sedmih minutah na stadionu Louis Armstrong s 6:3 in 6:0 odpravila Italijanko Jasmine Paolini. Izpadla pa je wimbledonska zmagovalka Kazahstanka Jelena Ribakina, ki jo je presenetila francoska kvalifikantka Clara Burel a 6:4 in 6:4. V moški konkurenci je polfinalist Wimbledona, sedmopostavljeni Britanec Cameron Norrie, premagal Francoza Benoit Paireja. Napredoval je tudi tretji nosilec španski najstnik Carlos Alcaraz. V dvoboju z Argentincem Sebastianom Baezom je povedel z 2:0 v nizih, nato pa je tekmec dvoboj predal.

NEW YORK - Ameriška teniška zvezdnica Serena Williams je v prvem krogu odprtega teniškega prvenstva ZDA premagala Danko Kovinić iz Črne gore s 6:3 in 6:3. Williamsova je pred časom sporočila, da bo verjetno ta turnir njen zadnji v 27-letni karieri. Serena Williams je v začetku avgusta v reviji Vogue napovedala konec športne poti. Štiridesetletnica je v karieri osvojila 23 turnirjev velike četverice, s čimer je druga najbolj uspešna posameznica v zgodovini te igre za Avstralko Margaret Court (24).

MÜNCHEN - Pogajanja med nemško vlado in svojci izraelskih žrtev v sporu o odškodnini za napad na olimpijskih igrah leta 1972 se bodo po informacijah nemške tiskovne agencije dpa končale s poravnavo. Kot je dpa danes izvedela iz pogajalskih krogov, nemška odškodnina za žalujoče približno 28 milijonov evrov. O tem sta pred tem poročala že časnika Süddeutsche Zeitung in Stern. Več kot 20 milijonov evrov bi po navedbah Sterna plačali iz državnih sredstev, ostalo pa iz sredstev zvezne dežele Bavarske ter mesta München. Ankie Spitzer, vdova izraelskega sabljaškega trenerja Andreja Spitzerja, ki je bil ubit v napadu, je za dpa povedala, da pogajanja še potekajo, a da upajo na ugoden razplet. Dodala je, da bi se preživeli, če bi bil dosežen dogovor, še vedno lahko udeležili spominske slovesnosti, ki bo 5. septembra v Münchnu.

LONDON - Angleški Manchester United je dosegel dogovor z nizozemskim nogometnim klubom Ajaxom za prestop brazilskega reprezentanta Antonyja. Novico o tem so rdeči vragi potrdili na uradni spletni strani. Prestop je vreden 95 milijonov evrov, z dodatki pa lahko tudi preseže 100 milijonov. S tem je posel okoli 22-letnika postal četrti najdražji prestop na Otok za Paulom Pogbajem (Manchester United), Romelujem Lukakujem (Chelsea) in Jackom Grealishem (Manchester City).

alz/ag/ic/jz/alz
© STA, 2022