Pregled - šport, 27. 8. (sobota)

Ljubljana, 27. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v soboto, 27. avgusta.

OVIEDO - Avstralec Jay Vine je zmagovalec osme etape kolesarske dirke po Španiji. S tem je prišel še do druge etapne zmage na Vuelti, potem ko je slavil že v četrtek. Slovenski as Primož Roglič je v etapi osvojil sedmo mesto in deloval bolje kot pred dvema dnevoma. V skupnem seštevku, v katerem vodi Belgijec Remco Evenepoel, je napredoval na tretje mesto. Za vodilnim Evenepoelom (Quick-Step Alpha Vinyl) Roglič (Jumbo-Visma) še naprej zaostaja 1:01 minute, drugi pa je Španec Enric Mas (Movistar), ki ima 28 sekund zaostanka za 22-letnim Belgijcem.

TBILISI - Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je v Tbilisiju premagala gruzijsko izbrano vrsto s 3:0 v nizih in pričakovano vknjižila tri točke v skupini D v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto. Na lestvici so Slovenke s tekmo več skočile na prvo mesto. Po dveh zmagah proti Avstriji imajo osem točk in so blizu uvrstitve na EP, ki bo prihodnje leto potekalo v Belgiji, Italiji, Estoniji in Nemčiji. Na drugem mestu ima dve točki manj od slovenske izbrane vrste Azerbajdžan. Z osvojeno točko je na tretjem mestu Avstrija, brez pa je Gruzija na dnu v skupini D. V nedeljo bosta obračun tretjega kroga odigrali še reprezentanci Azerbajdžana in Avstrije.

STOCKHOLM - Rokometaši Kristianstada in Trima iz Trebnjega so se na današnji prvi tekmi uvodnega kroga evropske lige na Švedskem razšli z neodločenim izidom 33:33 (12:19). Povratna tekma bo 3. septembra v Trebnjem.

LJUBLJANA - Nogometaši ljubljanske Olimpije so v 7. krogu Prve lige Telemach premagali Kalcer Radomlje z 2:1 (1:0). Koper pa je zmagal v Domžalah z 2:0 (0:0).

MORZINE - Slovenska gorska kolesarka Monika Hrastnik je na svetovnem prvenstvu v francoskem Les Getsu v spustu osvojila peto mesto. Naslov svetovne prvakinje je osvojila Avstrijka Valentina Höll. Srebro je pripadlo Nemki Nini Hoffmann, bron pa branilki naslova, Francozinji Myriam Nicole.

LJUBLJANA - Odbojkarji Italije, Srbije in Nizozemske so s prepričljivimi zmagami začeli svetovno prvenstvo v odbojki, ki poteka v Sloveniji in na Poljskem. Iran pa je v poslastici prvega kroga s 3:2 v nizih ugnal Argentino. Zmag sta se veselili še reprezentanci Turčije in Tunizije. V nedeljo bodo na parket dvorane v Stožicah znova stopili slovenski reprezentanti, ko bodo njihovi tekmeci Francozi.

LARNAKA - Slovenski strelec Boštjan Maček je dvodnevno tekmo v trapu na evropskem prvenstvu v Larnaki končal na 15. mestu, potem ko je zadel 118 od 125 letečih tarč. Denis Vatovec (116) je zasedel 28., Tadej Kostanjevec (114) pa 47. mesto. Edina slovenska predstavnica v tej olimpijski disciplini Jasmina Maček (110) je osvojila 23. mesto.

PAU - Slovenski kajakašici v slalomu na divjih vodah Eva Terčelj in Eva Alina Hočevar sta na tekmi svetovnega pokala v francoskem Pauju osvojili peto oziroma sedmo mesto. Zmagala je Avstralka Jessica Fox. Obe Slovenki sta bili na progi hitri, a sta dobili štiri kazenske sekunde. Terčeljeva je zaostala za 3,48 sekunde, Hočevarjeva pa za 6,14 sekunde.

NEW YORK - Organizatorji teniškega odprtega prvenstva ZDA so v izjavi za javnost sporočili, da sta posebno povabilo za turnir dvojic prejeli sestri Williams, Serena in Venus. Po zaključenih kvalifikacijah pa je tekmico v prvem krogu turnirja posameznic dobila tudi slovenska predstavnica Kaja Juvan. Pomerila se bo s Španko Cristino Bucsa. Od slovenskih igralcev in igralk bodo med posamezniki nastopili Aljaž Bedene, Kaja Juvan in Tamara Zidanšek, Andreja Klepač pa bo igrala med dvojicami.

TEL AVIV - Slovenski kolesar Žak Eržen je na mladinskem svetovnem prvenstvu na velodromu v Izraelu osvojil naslov prvaka v dirki na izpadanje. Eržen je sicer že v sredo postal prvi Slovenec z medaljo na SP na velodromu, ko je bil bronast v scratchu oziroma dirki na končni cilj.

BANJALUKA - Ta konec tedna mladi spustaši na divjih vodah tekmujejo na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Banjaluki. Slovenska ekipa je kopico odličij osvojila že v petek v sprintu, za novo kolajno pa je danes v klasičnem spustu poskrbel Tjaš Til Kupsch. V petek je slovenska reprezentanca osvojila šest kolajn, najuspešnejši pa je bil Tjaš Til Kupsch, ki se je veselil naslova mladinskega evropskega prvaka med kajakaši tako posamično kot v ekipni tekmi, kjer je veslal s Klemnom Breznikom in Jonom Šenkom.

ad/alz/lr/nem/ag/lr
© STA, 2022