Pregled - svet, 27. 8. (sobota)

Ljubljana, 27. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 27. avgusta.

ZAPOROŽJE - V ukrajinski jedrski elektrarni v Zaporožju obstaja nevarnost uhajanja radioaktivnih snovi, je sporočil ukrajinski operater jedrskih elektrarn Energoatom. Ruska vojska je po njegovih navedbah v zadnjem dnevu večkrat obstreljevala območje te največje jedrske elektrarne v Evropi. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je za obstreljevanje odgovorna ukrajinska vojska, ki je trikrat obstreljevala območje elektrarne.

KIJEV - Razmere v ukrajinski jedrski elektrarni v Zaporožju ostajajo zelo tvegane in nevarne, je v petek zvečer opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ter znova pozval, naj nuklearko pregleda skupina mednarodnih strokovnjakov in naj se ruske enote, ki so jo zasedle, umaknejo. Ukrajinske oblasti so v petek zvečer potrdile, da je bilo napajanje obeh reaktorjev ponovno vzpostavljeno, potem ko so nuklearko v četrtek zaradi poškodbe daljnovodov odklopili iz ukrajinskega električnega omrežja.

BRUSELJ - Srbija in Kosovo sta dosegla dogovor glede dokumentov, ki jih bodo potniki potrebovali za prehajanje meje, je na Twitterju sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Po pogovorih, v katerih je posredoval Bruselj, je Srbija pristala na odpravo vstopno-izstopnih dokumentov za imetnike kosovskih osebnih izkaznic, Kosovo pa je pristalo, da teh dokumentov ne bo uvedlo za srbske imetnike osebnih dokumentov, je sporočil.

DONECK - Ruska vojska je v zadnjih dneh okrepila napade na vzhodu Ukrajine, je sporočilo britansko obrambno ministrstvo, ki se sklicuje na podatke obveščevalnih služb. Ruske enote naj bi s tem skušale ukrajinskim silam otežiti ukrajinsko protiofenzivo na jugu države, ki jo napoveduje Kijev.

VATIKAN - Papež Frančišek je umestil 20 novih kardinalov. Na slovesnosti v baziliki svetega Petra je poglavar katoliške cerkve skoraj vsem novim kardinalom osebno nadel škrlatno kapo. Novi kardinali prihajajo z vsega sveta, med njimi so tudi takšni, ki so znani po naprednih stališčih in pastoralnem delu. Med novimi kardinali je 16 elektorjev, kar pomeni, da lahko na morebitnem konklavu izbirajo papeževega naslednika. Štirje pa so starejši od 80 let in zato te pravice nimajo.

NEW YORK - Rusija je v petek ob koncu desete pregledne konference Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja preprečila sprejetje skupne izjave. Nasprotovala je delu besedila, ki izraža resno zaskrbljenost zaradi vojaških dejavnosti v okolici ukrajinskih jedrskih elektrarn - vključno z nuklearko v Zaporožju, ki jo je Rusija zasedla na začetku vojne v Ukrajini, poroča britanski BBC.

BUDIMPEŠTA - Madžarska vlada je v petek napovedala, da bodo v sodelovanju z ruskim jedrskim operaterjem Rosatom v nuklearki Paks v prihodnjih tednih začeli graditi dva nova jedrska reaktorja. Zunanji minister Peter Szijjarto je napovedal, da bi lahko začela obratovati do leta 2030. Kot je dodal, naj bi s tem zagotovili dolgoročno varnost oskrbe z energijo in zaščitili Madžare pred ekstremnimi nihanji cen. Dogovor o razširitvi nuklearke Paks z dvema reaktorjema sta Rusija in Madžarska sklenili leta 2014.

PODGORICA - Črnogorske vladne ustanove so tarča obsežnega kibernetskega napada, zato je vlada zaprosila zaveznike v Natu za pomoč pri omejevanju škode, je izjavil črnogorski premier Dritan Abazović, ki po izglasovani nezaupnici opravlja tekoče posle. Črnogorska varnostno-obveščevalna služba je opozorila, da se napad še ni končal, tarča pa bi bila lahko vsa kritična infrastruktura, tudi električno omrežje in vodovodi.

BEOGRAD - Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po zmagi na aprilski parlamentarnih volitvah za predsednico vlade predlagal aktualno premierko Ano Brnabić. Brnabićeva na čelu vlade ne bo ostala do konca mandata, temveč bo po napovedih Vučića že po dveh letih prišlo do večjih sprememb. Izpostavil je, da je pomembno, da Brnabićeva ostane na čelu vlade, da bi Srbija lahko nadaljevala reševanje vprašanj za prihajajočo jesen in zimo. Odločitev je sprejel v dogovoru z Brnabićevo, pa tudi Milošem Vučevićem, ki je poleg Brnabićeve veljal za najresnejšega kandidata za novega srbskega premierja.

ATENE - Grški premier Kiriakos Micotakis je v petek v parlamentu zavrnil pozive opozicije, naj zaradi prisluškovalne afere, ki pretresa vlado, odstopi. Ponovil je, da o prisluškovanju ni vedel ničesar, a priznal, da je bil nadzor obveščevalne službe nad evropskim poslancem in vodjo grških opozicijskih socialistov Nikosom Andrulakisom napaka. Pri tem je zanikal, da bi ga nadzorovali s programsko opremo Predator, ki je grška država po njegovih besedah nikoli ni kupila ali uporabljala.

BEOGRAD - Srbija septembra ne bo gostila vseevropske parade ponosa Europride, je sporočil predsednik Aleksandar Vučić. Kot razlog za odpoved je navedel napete odnose med Beogradom in Prištino. Tistim, ki jim po njegovih besedah več pomeni parada kot Kosovo, pa je sporočil, naj jih bo sram. Odpoved ali preložitev Europrida po besedah organizatorjev parade ni mogoča. Koordinator dogodka Goran Miletić je dejal, da odločitev o prepovedi Europrida lahko sprejmejo samo organizatorji, oni pa tega ne bodo storili.

VARŠAVA - Poljska bo od Južne Koreje kupila skoraj 400 tankov in samohodnih oklepnih havbic, je sporočil poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak. Posel sta državi sklenili julija in je po pisanju južnokorejskih medijev vreden več milijard evrov. Prve tanke bo Poljska prejela že letos in bodo nadomestili orožje, ki ga je država podarila Ukrajini.

HELSINKI - Finska vlada je v luči energetske krize državljane pozvala, naj to zimo manj časa preživijo v savnah. Gre za eno od sporočil državne kampanje Ena stopinja manj, s katero bo Finska poskušala ublažiti vpliv energetske krize zaradi vojne v Ukrajini. Kampanja se bo začela 10. oktobra. Poleg varčevanja pri ogrevanju, prhanju in savnanju Fince spodbuja tudi k počasnejši vožnji in manjši uporabi elektronskih naprav za razvedrilo.

ZAGREB - Hrvaška policija je v sodelovanju z uradom za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) pridržala več oseb zaradi suma zlorabe in pranja denarja ter oškodovanja podjetja Ina, razkriva hrvaški časnik Jutarnji list. Ino naj bi oškodovali za več kot sto milijonov kun, med osumljenimi pa je tudi eden od direktorjev podjetja.

vb/vb
© STA, 2022