Pregled - Slovenija, 27. 8. (sobota)

Ljubljana, 27. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 27. avgusta.

LJUBLJANA - Na zadnjo avgustovsko soboto je bil promet močno povečan na mejhnih prehodih s Hrvaško in skozi predor Karavanke. Vozniki so na hrvaški meji čakali tudi po več kot dve uri, pred Karavankami sta na obeh straneh nastali večkilometrski koloni. Večkilometrska zastoja sta bila tudi na ljubljanski zahodni in južni obvoznici v smeri proti Primorski.

NOVA GORICA/RADLJE OB DRAVI - Popoldanska neurja so največ preglavic povzročila v občinah Nova Gorica in Radlje ob Dravi. V glavnem je šlo za močne nalive, tako da je meteorna voda zalila več objektov. Poleg tega je v Šaredu v občini Izola strela udarila v dimnik stanovanjske hiše, v Zgornjem Brniku v občini Cerklje na Gorenjskem pa je strela zanetila požar na gospodarskem poslopju, je objavila uprava za zaščito in reševanje.

LJUBLJANA - V 82. letu starosti je umrl ekonomist Jože Mencinger. Med drugim minister za gospodarstvo v prvi slovenski vladi, profesor na ljubljanski pravni fakulteti, rektor Univerze v Ljubljani in član Slovenske akademije znanosti in umetnosti se je uveljavil kot makroekonomist, posebej na področju gospodarskih sistemov, ekonometričnih analiz ter pri spremljanju tekoče ekonomske politike. Sožalje svojcem sta prek družbenih omrežij med drugimi izrekla predsednik republike Borut Pahor in vlada.

LJUBLJANA - V petek so v Sloveniji ob 635 PCR-testih in 5413 hitrih antigenskih testih potrdili 1522 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Po oceni NIJZ je v državi 18.910 aktivnih primerov okužbe, kar je 52 manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 1333, kar je 23 manj kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih dneh na 100.000 prebivalcev je trenutno 895, kar je dva manj kot dan prej.

NOVO MESTO - Franci Novak je z zbirko Obvoz, ki je izšla pri založbi LUD Literatura, dobitnik letošnje nagrade novo mesto za najboljšo kratkoprozno zbirko. Nagrajenca so razglasili v petek na festivalu Novo mesto short.

SLOVENJ GRADEC/MISLINJA - V prometni nesreči, ki se je zgodila nekaj pred 17. uro v bližini odcepa za Završe na cesti Slovenj Gradec-Mislinja, je umrl 44-letni motorist. Kot so sporočili iz Policijske uprave Celje, je motorist, ki je vozil iz smeri Slovenj Gradca proti Mislinji, izgubil oblast nad vozilom in padel, pri padcu pa se je tako hudo poškodoval, da je na kraju nesreče umrl.

jb/jb
© STA, 2022