Pregled - šport, 26. 8. (petek)

Ljubljana, 26. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 26. avgusta.

LJUBLJANA - Slovenska odbojkarska reprezentanca je domače svetovno prvenstvo v Ljubljani začela z zmago proti Kamerunu s 3:0 (19, 23, 21). V skupini D varovance romunskega stratega Gheorgheja Cretuja čakata še nedeljski obračun proti Franciji in torkov proti Nemčiji. Slovenski odbojkarji so za uvod v SP upravičili vlogo favoritov in slavili proti lani drugouvrščeni reprezentanci afriškega prvenstva. Čeprav so imeli na trenutke kar nekaj težav s Kamerunci, zmaga nikoli ni bila vprašljiva. Zmago je v skupini D zabeležila tudi Francija. Galski petelini in zmagovalci nedavno končane lige narodov so bili po treh tesnih nizih boljši od Nemčije. V nedeljo se bosta ob 17.30 najprej pomerili reprezentanci Nemčije in Kameruna, tri ure kasneje pa sledi še obračun Slovenije in Francije pred polnimi tribunami v Stožicah.

LOZANA - Slovenska atletinja Tina Šutej je na mitingu diamantne lige v Lozani osvojila prvo mesto v skoku s palico. Nosilka bronastega odličja z nedavnega evropskega prvenstva v Münchnu ter na letošnjem dvoranskem svetovnem prvenstvu v Beogradu je na današnjem tekmovanju v Švici preskočila 470 cm. Poleg Šutejeve je danes v Lozani nastopila tudi Anita Horvat. V teku na 800 metrov je 25-letna Ljubljančanka s časom 2:02,20 zasedla deseto mesto.

BERLIN - Slovenska atletinja Lia Apostolovski je na 25. na mitingu v skoku v višino v nemškem kraju Bühl zasedla drugo mesto, skočila je 1,90 metra. Pred članico ljubljanskega Massa je bila le Avstralka Eleanor Patterson, svetovna prvakinja, ki je skočila 1,95 m.

LEON - Španec Jesus Herrada (Cofidis) je zmagovalec sedme etape kolesarske dirke po Španiji. Na trasi od Camarga do Cistierne (190 km) je bil 32-letni Španec najboljši iz skupine petih ubežnikov, glavnina pa je za zmagovalcem zaostala 29 sekund. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. V rdeči majici vodilnega tako ostaja Belgijec Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl), ki ima 21 sekund naskoka pred Francozom Rudyjem Molardom (Groupama-FDJ) ter 28 pred Špancem Enricom Masom (Movistar). Primož Roglič (Jumbo-Visma) je četrti z zaostankom 1:01 minute. Drugi slovenski kolesar Jan Polanc (UAE Team Emirates) za Evenepoelom zaostaja 7:17 minute.

LARNAKA - Slovenska strelka v trapu Jasmina Maček je po prvem dnevu evropskega prvenstva v ciprski Larnaki na visokem desetem mestu. Prekmurka je v treh serijah zadela 69 od 75 letečih tarč. V vodstvu sta Italijanka Giulia Grassia in Portugalka Maria Ines Coelho De Barros, obe sta zadeli po 73 glinastih golobov. Od treh slovenskih predstavnikov po treh serijah najbolje kaže Boštjanu Mačku in Tadeju Kostanjevcu. Petdesetletni evropski prvak iz avstrijskega Leobersdorfa 2018 ter nosilec dveh bronastih odličij iz Beograda 2011 in Pragerskega 2015 ter njegov 16 let mlajši reprezentančni kolega Kostanjevec sta zadela 70 od 75 možnih letečih tarč. Maček je trenutno na 26., Kostanjevec pa na 29. mestu. Dva zadetka manj ima Denis Vatovec, Primorec je trenutno na 46. mestu v konkurenci 95 evropskih strelcev. V vodstvu je Čeh Jiri Liptak (74).

CELJE/SEŽANA - Nogometaši Celja so v 7. krogu Prve lige Telemach premagali Gorico z 1:0 (0:0), igralci CB24 Tabora Sežane pa so doma izgubili proti Bravu z 0:4 (0:1).

ISTANBUL - Evropska nogometna zveza Uefa je v Istanbulu izžrebala skupine evropske lige. Šesterica Slovencev, ki bo igrala v skupinskem delu, je dobila ugledne tekmece, med drugim sta Tim Matavž pri Omonii in Nino Žugelj pri Bodö/Glimtu v skupino dobila angleška velikana Manchester United oziroma Arsenal. Bodö/Glimt Nina Žuglja bo v skupini A z Arsenalom, PSV Eindhovnom in Zürichom, Fenerbahče Mihe Zajca pa v skupini B s kijevskim Dinamom, Rennesom in AEK Larnako. Ludogorec, ki ga vodi Ante Šimundža, njegov član pa je Žan Karničnik, bo igral v skupini C skupaj z Romo, Betisom Sevillo in HJK Helsinki. Omonia Tima Matavža bo igrala v skupini E z Manchester Unitedom, Realom Sociedadom in Šerifom Tiraspolom, graški Sturm Jona Gorenca Stankovića in Tomija Horvata pa bo v skupini F z Laziom, Feyenoordom in Midtjyllandom.

ISTANBUL - Žan Medved in Žiga Lipušček bosta edina slovenska nogometaša v skupinskem delu konferenčne lige. Danes sta na žrebu v Istanbulu dobila tekmece, in sicer bo Medvedov Slovan Bratislava igral v skupini H z Baslom, Žalgirisom in Pjunikom, Lipuščkov RFS pa v skupini A z Basaksehirjem, Fiorentino in Hearts.

BANJALUKA - Prvi dan končnih odločitev na evropskem prvenstvu v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, ko so bili na vrsti posamični finalni boji in ekipne tekme v sprintu na divjih vodah, je bil v Banjaluki kajakaš Tjaš Til Kupsch zlat tako posamično kot v ekipni tekmi mladincev s Klemnom Breznikom in Jonom Šenkom.

ad/lr/alz/jz/lr
© STA, 2022