Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - svet, 26. 8. (petek)

Ljubljana, 26. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v petek, 26. avgusta.

ZAPOROŽJE - Ukrajinsko jedrsko elektrarno Zaporožje, ki je pod zasedbo ruskih sil, so znova priklopili na električno omrežje, od katerega so jo zaradi poškodb na daljnovodih odklopili v četrtek, je sporočil ukrajinski operater nuklearke Energoatom. Zagotovil je, da vsi varnostni sistemi normalno delujejo. Za poškodbe na daljnovodih Moskva krivi obstreljevanje s strani ukrajinskih sil, Kijev pa rusko vojsko.

BERLIN/NEAPELJ - Nemške varnostne sile imajo indice, da so ruske obveščevalne službe vohunile za ukrajinskimi vojaki, ki so se v Nemčiji usposabljali za uporabo zahodnega orožja, je poročal nemški tednik Der Spiegel. Preiskava več različnih medijev pa je razkrila še, da je ruska vohunka dlje časa uspešno delovala na poveljstvu Nata v Neaplju.

MOSKVA/LONDON - Medtem ko v Evropi stroški energentov skokovito naraščajo, Rusija sežiga velike količine zemeljskega plina, je pokazala analiza, ki jo je pridobil britanski BBC. Po oceni strokovnjakov gre za plin, prvotno namenjen izvozu v Nemčijo. Ruska elektrarna v bližini meje s Finsko naj bi dnevno sežgala okoli 4,34 milijona kubičnih metrov plina, vrednega približno 10 milijonov dolarjev.

PRAGA - Češki premier Petr Fiala je sporočil, da bo njegova država, ki trenutno predseduje Svetu Evropske unije, sklicala nujno srečanje ministrov za energijo z namenom reševanja trenutne energetske krize, ki je posledica ruske invazije na Ukrajino. Poteze Češke je odobrila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, saj si vseh 27 držav članic bloka prizadeva odpraviti odvisnost od dobave ruske nafte in plina.

KOEBENHAVN - Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je nakazala pripravljenost na kompromis v razpravi o omejitvi vstopa ruskih turistov v Evropsko unijo, medtem ko nekatere članice povezave zaradi ruske invazije na Ukrajino pri tem vprašanju zahtevajo oster in enoten odgovor. Meni pa, da je pomembno, da se tudi v razmerah brutalne in agresivne vojne 140 milijonom ljudi v Rusiji ne odrečemo za vedno.

SARAJEVO - Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt je začel nov krog pogovorov s predstavniki političnih strank v državi o spremembah volilnega zakona. Tem poleg večine bošnjaških strank nasprotuje zunanja ministrica BiH Bisera Turković. Schmidt je že julija uvedel tehnične spremembe volilne zakonodajem, uvajanje večjih sprememb pa je začasno opustil zaradi pritiskov javnosti.

BEOGRAD/PRIŠTINA - Odposlanca Evropske unije in ZDA Miroslav Lajčak in Gabriel Escobar med obiskom v Beogradu in Prištini nista uspela premostiti razlik med stranema pred 1. septembrom, ko namerava Kosovo uvesti nova pravila glede osebnih dokumentov in registrskih tablic, ki jim kosovski Srbi in Beograd nasprotujejo.

ZAGREB - Hrvaško novinarsko društvo je zahtevalo zamenjavo ministra za zdravstvo Vilija Beroša. Kot razlog je navedlo odpoved sistema in predstavitev ugotovitev inšpekcije hrvaškega ministrstva za zdravje. Ta pri zdravstveni obravnavi novinarja Vladimirja Matijanića ni ugotovila večjih strokovnih napak, vseh odgovorov pa ni podala. Matijanićeva smrt je v začetku avgusta pretresla hrvaško javnost.

ALŽIR - Francoski predsednik Emmanuel Macron je med obiskom v Alžiriji dejal, da bi morali na francosko kolonialno preteklost v tej državi gledati s pogumom ter iskati resnico namesto kesanja. Cilj Macronovega obiska je izboljšati odnose med Parizom in Alžirom, nad katerimi še vedno visijo zamere iz preteklosti. Z alžirskim predsednikom naj bi v soboto podpisala sporazum o prenovljenem, konkretnem in ambicioznem partnerstvu.

VANTAA - Turčija je sporočila, da sta se Švedska in Finska na srečanju omenjenih treh držav v finskem mestu Vantaa, namenjenem obravnavi zahtev in pogojev Ankare za ratifikacijo prošenj obeh nordijskih držav za članstvo v zvezi Nato, ponovno zavezali boju proti terorizmu. Srečanja treh držav na strokovni ravni naj bi se nadaljevala tudi jeseni.

WASHINGTON - Pravosodno ministrstvo ZDA je objavilo sodni dokument, v katerem so podrobno opisani razlogi za preiskavo posestva nekdanjega predsednika Donalda Trumpa na Floridi. Večino vsebine so zaradi varovanja identitete prič in agentov zakrili, a je dokument vseeno pojasnil uraden razlog za preiskavo, osvetlil zasežene tajne dokumente in opozoril, da bi tajnih dokumentov na Trumpovem posestvu Mar-a-Lago lahko bilo še več.

BOSTON - Ameriško biotehnološko podjetje Moderna, ki je zaradi uspeha s cepivom proti covidu-19 skokovito zraslo, v ZDA in Nemčiji toži ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer in prav tako hitro rastočo nemško biotehnološko družbo Biontech. Očita jima krajo intelektualne lastnine oz. kršitev patentnih pravic pri cepivih na podlagi tehnologije RNK, ki so jih prijavili med letoma 2010 in 2016.

ISLAMABAD/BRUSELJ - Vlada v Pakistanu je razglasila izredne razmere v državi zaradi poplav, ki so od začetka monsunskega deževja v juniju zahtevale 937 življenj in prizadele okoli 33 milijonov ljudi, ki so se na revnem jugu in jugozahodu države bili prisiljeni izseliti s svojih domov. Mednarodno skupnost je pozvala k pomoči, na kar se je z napovedjo finančne podpore že odzvala Evropska unija.

ŽENEVA - Uničujoča suša na Afriškem rogu se bo s peto zaporedno neuspešno deževno sezono še poslabšala, saj sezonske padavine ne bodo zadostovale za ublažitev krize, je napovedala Svetovna meteorološka organizacija in opozorila na humanitarno katastrofo brez primere. Ključno obdobje od oktobra do decembra namreč običajno prispeva do 70 odstotkov vseh letnih padavin v ekvatorialnih delih Afriškega roga.

lkr/lkr
© STA, 2022