Pregled - Slovenija, 26. 8. (petek)

Ljubljana, 26. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 26. avgusta.

CELJE - Na celjskem sodišču se je deset let po začetku preiskav kljub zahtevi obrambe za preložitev začelo sojenje vpletenim v zadevo okoli preplačane investicije v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Vsi s prvoobtoženim Urošem Rotnikom, takratnim direktorjem Teša, krivdo zavračajo. Obtožnica skupno 10 fizičnim in dvema pravnima osebama očita več kot 20 kaznivih dejanj.

LJUBLJANA - Socialni partnerji so se na seji Ekonomsko-socialnega sveta seznanili z vladnimi predlogi za pomoč prebivalstvu in podjetjem ob energetski draginji. Delodajalci in sindikati so bili s slišanim načeloma zadovoljni, bi pa nekatere ukrepe še razširili. Predstavniki vlade so obljubili nadaljnja usklajevanja.

LJUBLJANA - Spremembe pravilnika o izvrševanju zakona o matičnem registru, ki jih je notranje ministrstvo pripravilo po odločitvi ustavnega sodišča, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb, bodo začele veljati v soboto. Spremembe vključujejo tudi obrazca, prilagojena odločitvi sodišča. Istospolni pa so lahko v zakon vstopali že pred spremembami.

LJUBLJANA - Stečajni upravitelj Adrie Airways Janez Pustatičnik je proti nekdanjim nemškim menedžerjem, ki so prevzeli Adrio Airways, jo finančno izčrpavali in na koncu poslali v stečaj, vložil 78 milijonov evrov visoko odškodninsko tožbo zaradi škode, ki naj bi jo prizadejali upnikom, poroča portal Necenzurirano.

LJUBLJANA - V ZD Ljubljana poudarjajo, da v ambulantah družinskih zdravnikov, kjer so komunikacijo prek elektronske pošte že nadomestili z novim spletnim portalom, ostaja možnost telefonskih klicev, prav tako portal ne nadomešča osebne obravnave. V javnosti so se namreč pojavili očitki glede možnosti dostopa starejših do zdravnika zaradi uvedbe portala.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je danes v državnem zboru odprla Blejski strateški forum za mlade (Young BSF), na katerem bo 36 mladih iz 20 različnih držav razpravljalo o prihodnosti demokracije in izzivih, s katerimi se ta sooča. Forum bo potekal do nedelje, nato bodo mladi svoje zaključke predstavili na osrednjem forumu na Bledu.

LJUBLJANA - V Sindikatu upokojencev Slovenije so v četrtek na vlado naslovili javni protest proti spremembam zdravstvenega sistema, ki jih napoveduje vlada. Vlada je namreč ugotovila obstoj resnih motenj, ki ogrožajo stabilnost zdravstvenega sistema, zato bo določala vsebino programa storitev zdravstvenega zavarovanja.

LJUBLJANA - Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije ter Visokošolski sindikat Slovenije sta danes na Javno agencijo za raziskovalno dejavnost RS naslovila protest ob ukinjanju dostopa do arhiva raziskovalne dejavnosti v Sloveniji. Ne strinjata se z namero ukinitve portala eObrazci, sta zapisala v skupnem sporočilu.

LJUBLJANA - V četrtek so v Sloveniji ob 591 PCR-testih in 4482 hitrih antigenskih testih potrdili 1336 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v četrtek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 80 bolnikov, na intenzivni negi pa 10. Umrli so štirje bolniki s potrjeno koronavirusno okužbo.

LJUBLJANA - Skupina Petrol je v prvem polletju ob povečani količinski prodaji goriv in derivatov ter splošni rasti cen energentov ustvarila 4,2 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 126 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Kljub temu je zaradi regulacije cen goriv beležila 1,3 milijona evrov izgube. Član uprave Matija Bitenc glede nadomestila škode zaradi regulacije cen upa na dogovor z državo. Na gospodarskem ministrstvu so za STA povedali, da vlada odločitve o primernem nadomestilu trgovcem še ni sprejela.

KOPER - Skupina Luka Koper je v prvem polletju zabeležila 155,1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 35 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Rasti so po navedbah družbe botrovali zlasti višji prihodki iz naslova skladiščnin, in sicer zaradi podaljšanega časa zadrževanja blaga na skladiščih, ter tudi zvišanje cen in povečan obseg pretovora in dodatnih storitev. Čisti dobiček je poskočil za 169 odstotkov na 41,5 milijona evrov. Ladijski pretovor je bil za 13 odstotkov višji.

PTUJ - Skupščina družbe Sava je v upravni odbor imenovala Davorja Gljivoja in Tino Pelcar Burgar. Imenovanje dveh novih članov je bilo potrebno, potem ko je odbor zaradi odhoda na ministrski položaj zapustil Klemen Boštjančič in ko je kot članica odstopila Vanessa Grmek. Gljivoj in Pelcar Burgarjeva petletni mandat nastopata z dnem imenovanja.

LJUBLJANA - V predsedniški palači je potekala slovesnost, s katero so obeležili 150-letnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in počastili Plečnikovo leto 2022. Na slovesnosti so predsedniku republike Borutu Pahorju tudi izročili veliko nagrado Jožeta Plečnika 2022, ki jo podeljuje Uprava Praškega gradu

ap/ako/lem/lte/tzu/mo/sag/da/bg/kb/tv/pse/vi/rpe/ap
© STA, 2022