Pregled - svet, 25. 8. (četrtek)

Ljubljana, 25. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v četrtek, 25. avgusta.

KIJEV/DNIPROPETROVSK - V ruskem raketnem napadu na železniško postajo Čapline v osrednji Ukrajini je bilo v sredo zvečer ubitih najmanj 25 ljudi, še 31 je bilo ranjenih. Ruske oblasti so priznale odgovornost za napad ter zatrdile, da je bilo ubitih več kot 200 ukrajinskih vojakov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da bodo ruski okupatorji odgovarjali za vse, kar so storili.

KIJEV - Ukrajinsko jedrsko elektrarno v Zaporožju, ki je pod ruskim nadzorom, so po poškodbi daljnovodov odklopili iz ukrajinskega električnega omrežja, je sporočil ukrajinski operater Energoatom. Poudarili so, da varnostni sistemi delujejo.

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal ukaz o desetodstotnem povečanju števila vojakov v ruski vojski, ki naj bi po novem štela približno dva milijona ljudi. Uradnega razloga za povečanje števila zaposlenih niso navedli. Število pripadnikov vojaškega osebja, vključno s pogodbenimi vojaki in naborniki, se bo povečalo za 137.000 na približno 1,15 milijona. Preostanek je civilno osebje, zaposleno v vojski.

ALŽIR - Francoski predsednik Emmanuel Macron je prispel na tridnevni obisk v Alžirijo, namenjen izboljšanju odnosov med Parizom in Alžirom. Na obisku v nekdanji francoski koloniji ga spremlja več kot 90-članska delegacija, ob prihodu ga je sprejel alžirski predsednik Abdelmadjid Tebboune,
Alžirija je pomembna dobaviteljica zemeljskega plina za Evropo, a plin naj ne bi bil predmet obiska.

ATENE - Grški parlament je v sredo odobril imenovanje Temistoklisa Demirisa za vodjo grške obveščevalne službe (EYP). Vlado premierja Kiriakosa Micotakisa pretresa prisluškovalna afere. Prejšnji vodja EYP Panagiotis Kontoleon je odstopil v začetku avgusta po razkritju, da je EYP prisluškovala Nikosu Andrulakisu, evroposlancu in vodji levosredinskega opozicijskega zavezništva Pasok-Kinal.

TAIPEI - Tajvan je predlagal načrte za rekordno povečanje obrambnih izdatkov za prihodnje leto. Ti naj bi se povečali na 19 milijard dolarjev in med drugim vključujejo sredstva za povečanje pomorskih in zračnih zmogljivosti. Do napovedi prihaja le nekaj tednov po tem, ko je Kitajska organizirala obsežne vojaške vaje v bližini otoka.

ŽENEVA - Za posledicami covida-19 je letos umrlo milijon ljudi, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je to označil za tragičen mejnik v času, ko obstajajo vsa orodja za preprečevanje smrti. Vlade je pozval h krepitvi prizadevanj za cepljenje vseh zdravstvenih delavcev, starejših in drugih bolj ogroženih skupin prebivalcev.

ZAGREB - Pri zdravstveni obravnavi hrvaškega novinarja Vladimirja Matijanića, ki je umrl 5. avgusta, potem ko je zbolel za covidom-19, inšpekcija hrvaškega ministrstva za zdravje ni ugotovila pomembnejših strokovnih napak. Predstavnica ministrstva Mirjana Tadić je v sredo dejala, da je bila njegova smrt posledica nepredvidljivega poteka vnetne bolezni srčne mišice in sprememb na pljučih, ki so nastale kot zaplet osnovne bolezni.

ROSTOCK - Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je ob 30-letnici najhujšega povojnega rasističnega nasilja v Nemčiji posvaril pred novimi ekstremističnimi grožnjami nemški družbi. Dejal je, da Nemčiji v preteklih letih ni uspelo izkoreniniti sovraštva in radikalizma, po njegovem mnenju pa še vedno obstaja nevarnost ponovnega izbruha nasilja.

sk/lkr/vr/jhl/rpe/sk
© STA, 2022