Pregled - šport, 25. 8. (četrtek)

Ljubljana, 25. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v četrtek, 25. avgusta.

CELJE - Slovenski košarkarji so vpisali peto zmago v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2023. V Celju so bili boljši od Estonije s 104:83 (27:23, 56:38, 77:63). Izbrance selektorja Aleksandra Sekulića v nedeljo čaka še en nastop v kvalifikacijah za SP, in sicer ob 15. uri v Münchnu proti Nemčiji, 1. septembra pa se bo v Kölnu začelo evropsko prvenstvo. Najboljši strelci Slovenije so bili Luka Dončić s 25 točkami, Goran Dragić, ki jih je dosegel 19, ter Vlatko Čančar - 14.

CLUJ-NAPOCA - Nogometaši Maribora so na povratni tekmi zadnjega kroga kvalifikacij konferenčne lige v gosteh izgubili proti Cluju z 0:1 (0:0). Romuni so se po tem, ko so v Ljudskem vrtu igrali 0:0, prebili v skupinski del tekmovanja, za slovenskega prvaka pa je konec evropskih obveznosti.

SAN SEBASTIAN - Avstralec Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) je zmagovalec šeste etape kolesarske dirke po Španiji. V ciljnem vzponu na Ascension al Pico Jano je v izjemno slabih vremenskih razmerah za 15 sekund ugnal Belgijca Remca Evenepoela. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo Visma) je bil v zasledovalni skupini z minuto in 37 sekundami zaostanka na petem mestu. V skupnem seštevku dirke je vodstvo po današnji etapi prevzel Evenepoel (Quick Step), Roglič je četrti z minuto zaostanka. Drugi slovenski kolesar na dirki Jan Polanc (UAE Emirates) je bil danes 40., skupno je tri mesta pridobil in je zdaj 36.

LJUBLJANA - Mednarodna nogometna zveza Fifa je objavila novo lestvico moških reprezentanc. Na njen ni prišlo do nobenih sprememb v prvi deseterici, tudi Slovenija je zadržala 65. mesto. Vrh pa še vedno krojijo Brazilija, Belgija in Argentina. Slovensko vrsto naslednji izzivi čakajo konec septembra, ko bosta na sporedu še zadnji tekmi v ligi B lige narodov. Slovenija bo najprej 24. septembra gostila Norveško, tri dni pozneje pa bo gostovala na Švedskem. Švedska je na Fifini lestvici 20., Norveška pa 36.

KOPER - V Kopru je vse pripravljeno za svetovno in domačo premiero tekmovanja svetovnega pokala v športnem plezanju na novi zunanji plezalni steni v okviru športnega kompleksa Bonifika. Na tekmi, ki bo 2. in 3. septembra, se bodo predstavili vsi najboljši športni plezalci in plezalke na čelu z novo trikratno evropsko prvakinjo iz Münchna Janjo Garnbret. Koper je povsem novo prizorišče tekmovanj najvišje ravni v športnem plezanju. Pohvali se lahko z novo tekmovalno steno, ki ustreza vsem mednarodnim merilom. Na tekmovanje se je prijavilo 123 tekmovalcev iz 24 držav. V petek, 2. septembra, bodo kvalifikacije z začetkom ob 8. uri in polfinale, ki se bo začel ob 20. uri.

LJUBLJANA - V začetku septembra bodo hokejisti SŽ Olimpije prvič nastopili v novem tekmovanju. Postali bodo sploh prvi slovenski klub, ki bo nastopil v hokejski ligi prvakov. Za začetek Ljubljančane čakata težki gostovanji, v klubu pa poudarjajo, da je to tekmovanje predvsem čast, a tudi priložnost za športno in klubsko rast. Ljubljanski klub je pred meseci prejel vabilo vodstva tekmovanja, ko je zaradi vojnih razmer v Ukrajini udeležbo moral odpovedati tamkajšnji udeleženec Donbas Doneck. V taboru slovenskih prvakov in od prejšnje sezone udeležencev lige ICEHL so priložnost zagrabili, čeprav so se zavedali, da bo prinesla veliko logističnih in tudi finančnih izzivov. A kot so poudarili na današnji novinarski konferenci pred prvimi tekmami v tej ligi - SŽ Olimpija bo v začetku septembra najprej gostovala pri finskem Turkuju in nemškem Wolfsburgu -, je bilo vabilo obenem priložnost za rast kluba tako po tekmovalni in športni plati kot pri nabiranju izkušenj. V okviru lige prvakov je namreč ljubljanski klub majhen, tako da se lahko v Tivoliju le učijo in iščejo možnosti za nadgradnjo delovanja.

NEW YORK - Prireditelji zadnjega teniškega turnirja za grand slam so opravili žreb glavnega tekmovanja. V ženski konkurenci so s posebno pozornostjo pričakovali žreb za domačo zvezdnico Sereno Williams na verjetno zadnjem nastopu v New Yorku, dobila je Črnogorko Danko Kovinić. Najboljša slovenska igralka Kaja Juvan, trenutno na 70. mestu lestvice WTA, na tekmico še čaka, saj ji je žreb namenil eno od kvalifikantk, medtem ko se bo Tamara Zidanšek, 82. na lestvici WTA, merila z domačinko Elizabeth Mandlik. V moški konkurenci bo Rus Danil Medvedjev, lanski zmagovalec in prvi nosilec, igral z domačinom Stefanom Kozlovom. Drugopostavljeni Španec Rafael Nadal je v prvem krogu za tekmeca dobil Avstralca Rinkyja Hijikato, ki je dobil povabilo prireditelja. Tretji nosilec, Španec Carlos Alcaraz, pa se bo meril z Argentincem Sebastianom Baezom.

ISTANBUL - Evropska nogometna zveza Uefa je v Istanbulu izžrebala skupine za ligo prvakov 2022/23. Branilec naslova Real Madrid bo igral v skupini F skupaj z Leipzigom Kevina Kampla, Šahtarjem iz Donecka ter Celticom. Samir Handanović bo z milanskim Interjem v eni najmočnejših skupin, in sicer v C skupaj z Bayernom, Barcelono in Viktorio Plzen. Jan Oblak bo z madridskim Atleticom igral v skupini B skupaj s Portom, Bayerjem in Bruggeem, Benjamin Šeško pa bo s Salzburgom v skupini E z Milanom, Chelseajem in zagrebškim Dinamom. Skupinski del se bo začel 6. in 7. septembra, končal pa 1. in 2. novembra. Osmina finala bo 14., 25., 21. in 22. februarja ter 7., 8. 14. in 15. marca. četrtfinale bo 11. in 12. ter 18. in 19. aprila, polfinale 9. in 10. ter 16. in 17. maja, finale pa bo v Istanbulu 10. junija.

ISTANBUL - Evropska nogometna zveza Uefa je v Istanbulu ob žrebu skupin lige prvakov podelila tudi priznanja najboljšim za preteklo sezono. Po pričakovanju je najboljši nogometaš postal francoski napadalec Karim Benzema, ki je med drugim madridskemu Realu pomagal do 14. naslova evropskega prvaka. Benzema je v glasovanju prehitel vratarja svojega kluba Thibauta Courtoisa in igralca angleškega prvaka Manchester Cityja Kevina de Bruyneja. Najboljša igralka po izboru Uefe pa je Španka Alexia Putellas, igralka Barcelone. Priznanje za trenerja ženske ekipe je dobila selektorica evropskega prvaka Anglije Sarina Wiegman, najboljši trener moške ekipe pa je postal strateg branilca naslova v ligi prvakov Reala Madrida, Italijan Carlo Ancelotti. Nagrado predsednika Uefe je prejel italijanski strokovnjak Arrigo Sacchi.

LOZANA - Švedski atlet Armand Duplantis, svetovni rekorder in olimpijski prvak v skoku s palico, je danes zmagal na promocijski tekmi v sklopu preizkušnje diamantne lige v Lozani. Skakalci s palico so se merili na posebnem prizorišču ob Ženevskem jezeru, druga tekmovanja bodo v petek na stadionu. Tudi na nekoliko neobičajnem terenu pa Duplantis ni dovolil presenečenja. Za že 17. zmago v sezoni je prepričljivo premagal vse tekmece, 6,10 metra je preskočil v tretjem poskusu, to je tudi nova rekordna znamka tega tekmovanja. Drugi je bil na koncu Američan Chris Nilsen s 5,80 metra. Z enako višino je na tretjem mestu končal Filipinec Ernest John Obiena.

tb/lr/am/ag/zzb/lr
© STA, 2022