Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - Slovenija, 25. 8. (četrtek)

Ljubljana, 25. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 25. avgusta.

LJUBLJANA - Med 1. januarjem 2020 in 2. junijem 2022 je 79 javnih uslužbencev ali 32,5 odstotka vseh zaposlenih na zaupanje funkcionarja, nadaljevalo z delom v državni upravi tudi po prenehanju mandata funkcionarja, kaže analiza, ki jo je pripravilo ministrstvo za javno upravo. Ta ni namenjena lovu na čarovnice, zatrjuje ministrica Sanja Ajanović Hovnik.

LJUBLJANA - Ministrstvo za pravosodje se zavzema za ničelno stopnjo tolerance do spolnega nasilja, žrtve pa je družba dolžna zaščititi in jim pomagati, je v današnjem odzivu na primere domnevnih spolnih napadov navedla ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in žrtve spolnega nasilja spodbudila, da vsakršen napad prijavijo pristojnim organom.

LJUBLJANA - Od 1. septembra bodo plačane vse opravljene zdravstvene storitve v javnem sistemu zdravstva, je na novinarski konferenci po seji vlade napovedal zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. Gre za enega izmed ukrepov uredbe, ki jo je na današnji seji sprejela vlada. Uredba med drugim naslavlja tudi nekatere preventivne programe.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela izhodišča za pripravo predloga rebalansa letošnjega državnega proračuna in določila nov razrez odhodkov. Ob predvideni precejšnji rasti prihodkov po novem predvideva okoli 14,5 milijarde evrov odhodkov, skoraj 600 milijonov evrov več kot v sprejetem proračunu. Nova poraba je največja v zgodovini samostojne države.

LJUBLJANA - Potem ko je vladna služba za digitalno preobrazbo na Slovenski regionalno razvojni sklad v torek naslovila poziv po takojšnji začasni ustavitvi vseh aktivnosti v povezavi z izvedbo izobraževanj za starejše na področju digitalnih kompetenc, ki so pogoj za unovčitev digitalnega bona, je sklad danes to odredil vsem izbranim izvajalcem izobraževanj.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila predloga obeh zakonov, ki se nanašata na uveljavljanje avtorske in sorodnih pravic. Spremembe zakonov prihajajo po tem, ko sta Evropski parlament in Svet EU z nekaterimi direktivami določila pravila za uveljavljanje pravic iz želje, da bi v EU nastal dobro delujoči trg avtorskih pravic.

LJUBLJANA - Vlada je imenovala Tjašo Vidic za državno sekretarko na ministrstvu za zdravje. Ukinila je urad za centralno cenovno evidenco medicinskih pripomočkov in medicinske opreme in ustanovila direktorat za kakovost na ministrstvu za javno upravo. Na ministrstvu za javno upravo pa je imenovala tudi novega generalnega sekretarja, so sporočili po seji vlade.

LJUBLJANA - Lekarniška zbornica je presenečena nad odločitvijo Državne revizijske komisije, ki je razveljavila celoten postopek javnega naročila za skupno nabavo zdravil na recept za 14 lekarn. Ob tem so v odzivu za STA ponovno opozorili na po njihovi oceni neustrezno zakonodajo javnega naročanja. To je namreč že tretje razveljavljeno skupno naročilo zbornice.

LJUBLJANA - Ne le za učence in dijake, prevzem 10 brezplačnih testov za samotestiranje na novi koronavirus na mesec bo od ponedeljka mogoč tudi za študente, je razvidno iz odloka, ki ga je na današnji seji sprejela vlada. Vlada s tem sledi priporočilom posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa NIJZ, so sporočili z urada vlade za komuniciranje (Ukom).

LJUBLJANA - Delavci v trgovini so ob trenutnih gospodarskih razmerah in pogojih dela vse bolj nezadovoljni, inflacija pa jih postavlja na rob preživetja, opozarja Sindikat delavcev trgovine Slovenije. Zato je sprožil peticijo Dovolj je, ki se med drugim zavzema za višje plače in ureditev delovnega časa. Če odziva ne bo, so pripravljeni tudi stavkati.

LJUBLJANA - V turističnih nastanitvenih obratih v Sloveniji so julija zabeležili 952.000 prihodov turistov, kar je skoraj 24 odstotkov več kot julija lani. Našteli so 2,7 milijona turističnih prenočitev oz. 17,1 odstotka več kot julija lani in pet odstotkov več kot v rekordnem juliju 2019. Tuji turisti so največkrat prenočili v Ljubljani, domači v Piranu.

LJUBLJANA - Razpoloženje v gospodarstvu se je avgusta na mesečni ravni po treh mesecih upadanja izboljšalo. Kazalnik je predvsem na račun zaupanja v storitvenih dejavnostih porasel za 0,9 odstotne točke na -0,3 odstotne točke, je objavil državni statistični urad.

VELENJE - Komunalno podjetje Velenje bo s 1. oktobrom prekinilo dobavo zemeljskega plina odjemalcem v Sloveniji. "Kljub večkratnim zbiranjem ponudb pri dobaviteljih plina nismo prejeli nobene ponudbe, na podlagi katere bi po 1. oktobru lahko še vedno dobavljali plin končnim uporabnikom," so pojasnili odločitev.

PTUJ - Na Ptuju so slavnostno odprli 26. Dneve poezije in vina z javnim branjem Odprtega pisma Evropi, ki ga je letos napisala galicijska pesnica in aktivistka Chus Pato. V njem je med drugim zapisala: "Evropi sta še zmeraj dve, zahodni Rim in vzhodni Konstantinopel/Moskva. Zahod je kolonija ZDA. Vzhod, kitajska kolonija. Dokler zahod ne prizna vzhoda in narobe, dokler se ne združita obe polovici simbola, bo Evropa še naprej tisto dekle, ki jo je ugrabila pohota starega patriarhalnega boga."

LJUBLJANA - Poslanska skupina SDS je vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za kulturo. Kot je na novinarski konferenci povedal poslanec Andrej Hoivik, bodo na seji ministrstvo za kulturo pozvali, da pripravi poročilo, kako so se v zadnjem desetletju porabljala sredstva, namenjena umetniškemu ustvarjanju.

LJUBLJANA - Mladinska knjiga je predstavila izid Nekropole v obliki stripa avtorja Jurija Devetaka. Po oceni založbe z njim bralcem ponujajo atmosfersko bogato in ubrano celoto ter hkrati obeležujejo literarni doprinos avtorja romana Borisa Pahorja. Avtor risoromana je ob izidu dejal, da je zadovoljen, a da bo počakal na odziv občinstva.

KRANJ - Znani slovenski pevec, kantavtor in skladatelj zabavne glasbe Andrej Šifrer praznuje 70 let. Ob tej priložnosti so v Kranju svojemu someščanu postavili razstavo z naslovom 70 let - NIČ proti VEČnosti, ki jo je Gorenjski muzej odprl v galeriji Prešernove hiše v Kranju.

ap/ako/lem/lte/tzu/mo/sag/da/bg/kb/tv/ap
© STA, 2022