Pregled - Slovenija, 22. 8. (ponedeljek)

Ljubljana, 22. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 22. avgusta.

LJUBLJANA - Na anonimna pričevanja na družbenih omrežjih glede domnevnega spolnega nadlegovanja, ki bremenijo novomeškega kulturnika in zastopnika Društva za sodobno kulturo Fotopub Dušana Smodeja in jih preiskuje tudi policija, se je odzvalo ministrstvo za kulturo, ki je obsodilo vsakršno nasilje. Ministrica Asta Vrečko je v izjavi za medije izrazila ničelno toleranco do te problematike ter napovedala preverbo možnih sistemskih ukrepov. Inštitut 8. marec je ponudil pravno pomoč.

LJUBLJANA - Začeli so teči roki za volilna opravila za izvedbo predsedniških volitev, ki bodo 23. oktobra. Volivci lahko od danes s podpisi izrazijo podporo posameznim kandidatom, možno je tudi vlaganje kandidatur. Kandidati lahko te vložijo do 28. septembra, umaknejo pa do 3. oktobra. Državna volilna komisija bo seznam kandidatur javno objavila do 7. oktobra. Volilna kampanja bo uradno stekla 22. septembra.

LJUBLJANA - SD na letošnjih predsedniških volitvah ne bo imela svojega kandidata. Predsednica stranke Tanja Fajon je po seji predsedstva dejala, da bodo v prvem krogu volitev odločitev o podpori kandidatu ali kandidatki prepustili članstvu, v drugem krogu pa se bodo morda odločili za podporo kakšnemu od kandidatov. Po njenih besedah se bodo v stranki osredotočili predvsem na lokalne volitve.

LJUBLJANA - Po javnomnenjski anketi, ki jo je za časnik Delo opravila Mediana, imata največ podpore za predsednika države Nataša Pirc Musar in Anže Logar. Za Pirc Musarjevo bi tako glasovalo 26,1 odstotka vprašanih, za Logarja pa 23,4 odstotka. Sledi jima Marta Kos s 14,1 odstotka.

VRBA - V predsedniško volilno tekmo se je kot kandidat civilno-družbenega gibanja Zdrava družba podal Boris Vene. Kot je poudaril ob začetku zbiranja podpisov, se je za kandidaturo odločil, ker je prišel čas za blaginjo za vse ljudi.

LJUBLJANA - Odbor DZ za finance je podprl predlog zakona, po katerem bi se DDV na nekatere energente v času prihodnje kurilne sezone znižal na 9,5 odstotka. Z dopolnilom je sicer črtal določilo, da bi lahko vlada ukrep sama podaljšala za leto dni. Koalicija je napovedala še usklajevanja z vlado glede morebitne vključitve znižanja DDV še na kurilno olje, kar pa naj bi bilo v neskladju z veljavno evropsko direktivo.

LJUBLJANA - V Inštitutu 8. marec so v DZ vložili predloga zakonov o osnovni šoli in o šolski prehrani, s katerima želijo vsem osnovnošolcem zagotoviti brezplačna kosila. Podpise, potrebujejo jih vsaj 5000, bodo zbirali v okviru kampanje Za otroke gre.

LJUBLJANA - Fiskalni svet je v analizi odstopanj napovedi makroekonomskih in javnofinančnih agregatov v obdobju 2018-2021 opozoril, da lahko šoki pomembno omejijo manevrski prostor fiskalne politike, zato bi morala biti v analizo vključena tudi takšna obdobja. Obdobje 2020-2021 je namreč izločeno, zato je tokratna analiza odstopanj napovedi, ki jo mora fiskalni svet pripraviti vsaki dve leti, okrnjena.

LJUBLJANA - Povprečna bruto plača v Sloveniji je junija znašala 2007,64 evra, kar je nominalno 0,9 odstotka več, realno pa 1,8 odstotka manj kot maja. Povprečna neto plača je bila s 1307,61 evra nominalno za 0,8 odstotka višja, realno pa 1,9 odstotka nižja, je objavil državni statistični urad.

KRŠKO - V Nuklearni elektrarni Krško za 1. oktober predvidevajo začetek rednega remonta. Ta bo trajal dober mesec dni, v tem času pa bo elektrarna zaustavljena. Med remontom bodo med drugim opravili menjavo dela izrabljenega goriva s svežim ter vzdrževalna dela in preverjanja, zamenjali pa bodo tudi visokotlačno turbino, kar bo omogočilo povečanje moči elektrarne.

LJUBLJANA - V UKC Ljubljana je v okviru energetske sanacije glavne stavbe, ki se je začela konec aprila, stekla prenova fasade, najprej na zahodni in severni strani zahodnega trakta glavne stavbev, v osrednjem traktu pa bodo prenovili dvigala. Bolniki so oz. bodo v času sanacije preseljeni skladno s potrjenim načrtom selitev za prvo fazo obnove.

LJUBLJANA - Prejšnji teden je bilo v bolnišnicah zaradi covida-19 v povprečju hospitaliziranih 80 bolnikov, teden prej je zdravljenje v povprečju potrebovalo 85 bolnikov. V minulem tednu so sicer zabeležili dobrih 900 okužb z novim koronavirusom manj kot teden pred tem.

GORNJA RADGONA - Predlog strateškega načrta skupne evropske kmetijske politike 2023-2027 za Slovenijo je v dopoljeni obliki po mnenju ministrice za kmetijstvo Irene Šinko in v. d. direktorja direktorata za kmetijstvo na ministrstvu Branka Ravnika ustrezen kompromis, a so tudi pripombe. Med njimi so na okrogli mizi na kmetijsko-živilskem sejmu Agra poudarili, da premalo nagovarja izzive prehranske varnosti, da je premalo okoljsko ambiciozen ter premalo pozornosti namenja zmanjšanju plačil za gorske kmetije. Septembra bo predlog obravnavala vlada.

ZAGREB - Število nezakonitih prehodov državne meje na Hrvaškem, ki se je letos v primerjavi z lani povečalo za 44,7 odstotka, po navedbah hrvaškega nostranjega ministrstva za časnik Večernji list ni posledica odstranjevanja žične ograje na meji s Slovenijo.

TIŠINA - S pesniškim branjem udeležencev katalonsko-slovenske prevajalske delavnice in odprtjem razstave Viktorije Potočnik so se začeli letošnji Dnevi poezije in vina. Na festivalu z osrednjim dogajanjem na Ptuju se bo do konca tega tedna predstavilo skupno 20 pesnic in pesnikov iz desetih držav.

LJUBLJANA - V mednarodnem programu Festivala kratkega film - FeKK, ki se je sklenil konec tedna, je glavno nagrado žirije prejel grški film Mikrobiom režiserja Stavrosa Petropoulosa. Med slovenskimi kratkimi filmi je nagrado dobil film Sutherland v okvirju Matjaža Jamnika in Gaje Naje Rojec, so sporočili organizatorji.

LJUBLJANA - Komisija vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč je ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki ga bomo zaznamovali v torek, pozvala vlado, naj čim prej sprejme pobudo za določitev groba posmrtnih ostankov iz brezna pod Macesnovo gorico na ljubljanskem pokopališču Žale.

bst/bst
© STA, 2022