Pregled - šport, 22. 8. (ponedeljek)

Ljubljana, 22. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v ponedeljek, 22. avgusta.

MONTREAL - Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je bila neuspešna v prvem krogu turnirja WTA na trdi podlagi v Granbyju v Kanadi. Z 2:0 v nizih je štiri leta in pol starejšo slovensko igralko premagala Ukrajinka Marta Kostjuk, ki je slavila v 67 minutah s 6:1, 7:5.

NOVA GORICA - Nogometaši Gorice in Domžal so se v tekmi 6. kroga Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 0:0.

LJUBLJANA - Na 25. evropskem prvenstvu v atletiki v Münchnu je Slovenija z dvema odličjema prišla do skupno že desete medalje na prvenstvih stare celine v kraljici športov. Na sprejemu reprezentance, ki se je vrnila iz bavarske prestolnice, je bil tudi svetovni prvak Kristjan Čeh, srebrn v metu diska. Bronasta je bila v skoku s palico Tina Šutej. Predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar je na sprejemu najprej povedal, da bosta Čeh in njegov trener Gerd Kanter za uspeh od zveze dobila 9000 evrov, Tina Šutej in trener Milan Kranjc pa 5500 evrov. "Če bi mi kdo pred sezono dal naslov svetovnega prvaka in evropskega podprvaka, bi podpisal. V kvalifikacijah EP sem dosegel rekord prvenstev. Finale se je začel z negativno energijo finalistov, prek 68 m sem vrgel, kar lahko v vsakem položaju. Imel sem slab dan, a sem osvojil drugo mesto. Litovcu Mykolasu Alekni bom čez dve leti odvzel naslov v Rimu, bova pa v naslednjem desetletju verjetno največja tekmica in pričakujem, da me bo priganjal do mojega maksimuma," je napovedal Čeh. "Še več časa in sredstev bomo posvetili štafetam, kar se je že doslej obrestovalo. Predlagal bom neke vrste selektorja za mladinsko reprezentanco, da bi bil prehod potem v člansko selekcijo čim lažji in s čim manj napakami," je napovedal Dobnikar.

TREBNJE - Rokometaši trebanjskega Trima so v zadnjih dveh sezonah ligo NLB končali na drugem mestu. V sezoni 2022/23 želijo narediti korak naprej v elitnem domačem tekmovanju, globoke sledi pa nameravajo pustiti tudi v evropski ligi, kjer jih konec tega tedna že čaka prva tekma uvodnega kroga v švedskem Kristianstadu. "Vedno je čas za korak naprej," je na današnji novinarski konferenci v hotelu Rakar o morebitnem naskoku na prvi naslov državnega prvaka uvodoma dejal Anton Janc, predsednik upravnega odbora RK Trimo Trebnje. "Razlika je med minulima dvema sezonama. V sezoni 2020/21 smo bili malenkost boljši od tretjega, v sezoni 2021/22 pa malenkost slabši od prvega mesta. Mi smo zadovoljni z opravljenim delom v minulih dveh sezonah, sploh z minulo. Kot je že dejal trener Uroš Zorman, je naš cilj zmagati na vsaki tekmi, vsi skupaj pa vemo, kaj to prinaša," je še dodal Janc.

LJUBLJANA - Nogometni vratar Matevž Vidovšek, ki letos v vratih ljubljanske Olimpije na šestih tekmah še ni prejel zadetka v državnem prvenstvu, je na sobotni ligaški tekmi proti Kopru - Olimpija je na Bonifiki zmagala z 2:0 - utrpel hudo poškodbo. Dvaindvajsetletnik si je ob trčenju s tekmecem zlomil dlančnico, so sporočili iz ljubljanskega kluba. Z igrišč bo odsoten najmanj dva meseca.

CINCINNATI - Hrvaški teniški igralec Borna Ćorić, ki se to sezono vrača po poškodbi rame, je z zmago na mastersu v Cincinnatiju z nagradnim skladom 6.971.275 dolarjev prišel do največje zmage v karieri. Komaj 152. igralec sveta je v finalu presenetil četrtega nosilca, Grka Stefanosa Cicipasa, in zmagal s 7:6 in 6:2.

LJUBLJANA - Ruski teniški igralec Danil Medvedjev na današnji lestvici ATP ostaja prvi igralec sveta. Drugi je še vedno Nemec Alexander Zverev, ki je prejšnji teden za Rusom zaostajal zgolj za 125 točk, a jih je tokrat izgubil tisoč. Največji skok je uspel Hrvatu Borni Ćoriću, ki je z zmago v Cincinnatiju pridobil tisoč točk in kar 123 mest in je zdaj 29. Ponoči je v finalu mastersa ugnal Grka Stefanosa Cicipasa. Grk ostaja med najboljšo deseterico, pridobil je dve mesti in je zdaj peti. Slovenski tenisači so daleč od najboljših. Aljaž Bedene je 343., Tomas Lipovšek Puches 633. in Blaž Rola 686.

LJUBLJANA - Poljakinja Iga Swiatek tudi na današnji teniški lestvici WTA ostaja trdno zasidrana na prvem mestu. Zmagovalka mastersa v Cincinnatiju, Francozinja Caroline Garcia, ki je v nedeljo postala prva igralka v zgodovini, ki je osvojila turnir WTA 1000, potem ko se je na glavni del prebila skozi kvalifikacije, je na današnji lestvici skočila za 18 mest in je 17. igralka sveta. Najboljša slovenska igralka Kaja Juvan je 70. na lestvici, Tamara Zidanšek pa 82.

tb/am/zza/jz/ad/alz/nem/tb
© STA, 2022