Pregled - svet, 22. 8. (ponedeljek)

Ljubljana, 22. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 22. avgusta.

MOSKVA - Ruska obveščevalna služba FSB je obtožila ukrajinsko varnostno službo za sobotni napad z avtomobilom bombo, v katerem je v predmestju Moskve umrla Darija Dugina, hčerka vplivnega ruskega ideologa in tesnega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina, Aleksandra Dugina. Kijev je pred tem že zanikal, da bi imel kar koli opraviti z umorom. Storilka, Ukrajinka, je po njihovih navedbah po umoru v nedeljo pobegnila v sosednjo Estonijo. Ruski predsednik Vladimir Putin je umor obsodil kot podel in krut zločin.

KIJEV - Ukrajinske oblasti so sporočile, da so mesta Nikopol, Krivoj Rog in Sinelnikovski, ki ležijo nedaleč od največje evropske jedrske elektrarne v Zaporožju, v nedeljo ponovno zadele ruske rakete. Ruski napadi so potekali nedaleč od jedrske elektrarne v Zaporožju, zato so Velika Britanija, Francija, Nemčija in ZDA ponovno opozorile, da je treba zagotoviti varnost jedrskih objektov, ki jih ogroža konflikt v Ukrajini.

KIJEV/NEW YORK - Od začetka ruske invazije v Ukrajini je bilo ubitih že skoraj 9000 ukrajinskih vojakov, so sporočile ukrajinske oblasti. Unicef pa je opozoril, da je bilo zaradi vojne v Ukrajini v preteklih šestih mesecih ubitih ali ranjenih vsaj 972 otrok, kar je v povprečju pet otrok na dan. Največ žrtev je povzročila uporaba eksplozivnega orožja.

MADRID - Evropska unija bo razpravljala o začetku obsežnega usposabljanja ukrajinskih sil v državah, ki mejijo na Ukrajino, je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Dodal je, da bodo o predlogu razpravljali prihodnji teden na srečanju obrambnih ministrov EU v Pragi. Vojna, ki traja in bo verjetno trajala, zahteva prizadevanja ne le v smislu zagotavljanja opreme, temveč tudi usposabljanja in pomoči pri organiziranju vojske, je poudaril.

RIM - Italijanske stranke so štiri tedne pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami v nedeljo objavile volilne liste. Za skupaj 600 sedežev v parlamentu se bodo potegovali tako izkušeni politiki kot filmske zvezdnice, virologi, nekdanji voznik formule ena in lastniki nogometnih klubov.

HELSINKI - Finska premierka Sanna Marin je bila na testu za droge negativna, so sporočili iz njenega urada. Marinova je v petek opravila test, potem ko so se nanjo zgrnile kritike po objavi videoposnetkov z zasebne zabave. Vzorec urina Marinove so testirali na prisotnost različnih drog, kot so kokain, amfetamin, marihuana in opioidi.

MONTREAL - Nemški kancler Olaf Scholz in kanadski premier Justin Trudeau sta se dogovorila za tesnejše sodelovanje med državama na področju gospodarstva in energetike ter obljubila nadaljnjo pomoč Ukrajini. Kot je po srečanju s Trudeaujem dejal Scholz, bo imela Kanada zelo pomembno vlogo pri razvoju zelenega vodika. Scholz, ki se z močno gospodarsko delegacijo mudi na tridnevnem obisku v Kanadi, je v luči vojne v Ukrajini poudaril pomen tesnega sodelovanja med državama na področju energetike.

DUBROVNIK - Dva ameriška bombnika B-52 sta preletela Dubrovnik. Prelet sta izvedla v sklopu današnjih nizkih preletov na jugovzhodu Evrope. Namen operacije je bil pokazati ameriško predanost varnosti Natovih zaveznikov na jugovzhodu Evrope, so pred preletom sporočili iz ameriškega veleposlaništva v Zagrebu. Bombnika, ki sta nameščena v bazi Fairford v Združenem kraljestvu, sta poleg Dubrovnika preletela tudi stavbo vlade v Skopju, Skenderbegov trg v Tirani in obalo Črne gore.

TEHERAN/MADRID - Iran je kritiziral ZDA, ker zamujajo s stališčem do iranskega odgovora na kompromisni predlog Evropske unije, ki naj bi omogočil oživitev mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu iz leta 2015. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je julija stranem predložil kompromisni predlog EU, je potrdil, da ZDA svojega stališča na iranski odgovor še niso dale. Pogovore bi po njegovih besedah morali na Dunaju nadaljevati že minuli konec tedna, vendar to ni bilo mogoče, bi pa jih lahko nadaljevali ta teden.

NAIROBI - Poraženec nedavnih predsedniških volitev v Keniji Raila Odinga se je na vrhovno sodišče pritožil na rezultate volitev, na katerih je 9. avgusta zmagal dosedanji podpredsednik države William Ruto.

SEUL - ZDA in Južna Koreja sta v obdobju vse bolj zaostrenih napetosti na Korejskem polotoku začeli največje skupne vojaške vaje od leta 2018. Trajale bodo do 1. septembra, podrobnosti o številu sodelujočih vojakov in vojaški opremi pa strani nista razkrili.

TAIPEI - Tajvanska predsednica Tsai Ing-wen je sprejela guvernerja ameriške zvezne države Indiana Erica Holcomba. Gre za obisk še ene ameriške delegacije na otoku, medtem ko naraščajo napetosti s Kitajsko. Predsednica je poudarila, da sta ZDA in Tajvan ključna varnostna in gospodarska zaveznika v indijsko-pacifiški regiji.

WASHINGTON - Direktor centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje ZDA Anthony Fauci, ki je tudi glavni svetovalec ameriškega predsednika Joeja Bidna za covid-19, je napovedal, da bo decembra odstopil z obeh funkcij. Dodal je, da se ne bo upokojil, temveč bo nadaljeval naslednje poglavje svoje kariere.

vb/vb
© STA, 2022