Pregled - šport, 21. 8. (nedelja)

Ljubljana, 21. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 21. avgusta.

MÜNCHEN - Slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić je na evropskem prvenstvu v Műnchnu osvojil srebrno odličje. V velikem finalu ga je s 4:1 (-10, 12, 8, 9, 2) premagal nemški reprezentant Dang Qiu. Ne glede na poraz pa je Jorgić dosegel največji uspeh v karieri, postal pa tudi prvi Slovenc, ki se je prebil v finale EP. V napetem dvoboju je Nemec v razprodani dvorani Rudi-Sedlmayer pred 5000 navijači napovedal zmago v uvodnem nizu, ko je povedel s 5:1, a je Jorgić hitro našel protiorožje, izenačil na 5:5 ter si pri 10:8 priigral dve zaključni žogici. Izkoristil je tretjo. Slovenski namiznoteniški igralci so doslej na evropskih prvenstvih osvojili šest kolajn. V posamični konkurenci je to nazadnje uspelo Bojanu Tokiću, ki je bil bronast leta 2011 v Gdansku.

MÜNCHEN - Slovenska kajakašica Anja Osterman je na evropskem prvenstvu v Münchnu na 500 metrov osvojila bronasto kolajno. Čeprav jo je sprva fotofiniš potisnil na četrto mesto, je na koncu obveljalo, da si je bron razdelila z Danko Emmo Jorgensen. Že v soboto je bila Primorka srebrna na 200-metrski razdalji. Na 500-metrski razdalji je danes zmagala Poljakinja Anna Paulawska, druga je bila Madžarka Eszter Rendessy, Slovenka in Danka sta na tretjem mestu za zmagovalko zaostali za 1,325 sekunde in sta skupaj stopili na tretjo stopničko.

PARIZ - Slovenski dirkač Tim Gajser je zmagovalec predzadnje dirke sezone svetovnega prvenstva v motokrosu v elitnem razredu MXGP v Franciji. Do devete zmage v sezoni je svetovni prvak prišel z drugim mestom v prvi vožnji in zmago v drugi. V drugi vožnji je dolgo kazalo, da bo Gajser končal na skupno drugem mestu na dirki, saj je vozil na tretjem mestu za Špancem Jorgejem Pradom in Seewerjem. A v zadnjem krogu je najprej prehitel Švicarja, takoj zatem pa še Prada, z vodstvom in zmago v tej vožnji pa je imel dovolj točk, da je tudi skupno na dirki slavil. Zadnja dirka sezone bo čez 14 dni v turškem Afyonkarahisarju.

MÜNCHEN - Z zadnjimi sedmimi končnimi odločitvami je padel zastor nad 25. evropskim prvenstvom v atletiki v Münchnu. Zadnji dan so do šeste in sedme zlate kolajne prišli domačini, in sicer po zaslugi metalca kopja Juliana Weberja in ženske štafete 4 x 100 m. Zadnja slovenska predstavnica na EP Lia Apostolovski je v skoku v višino zasedla sedmo mesto z 1,90 m. Slavila je Ukrajinka Jaroslava Mahučih. V ženski konkurenci je do zlata prišla še Poljakinja Pia Skrzyszowska na 100 m z ovirami. Štafetno preizkušnjo 4 x 100 m je v moški konkurenci dobila britanska četverica, medtem ko je na 10.000 m slavil Italijan Yemaneberhan Crippa, na 800 m pa Španec Mariano Garcia.

TILBURG - Irec Sam Bennett je zmagovalec tretje etape kolesarske dirke po Španiji. Na trasi okoli Brede (193,2 km) je v ciljnem sprintu tako kot v soboto ugnal Danca Madsa Pedersena. Tretji je bil tokrat Britanec Dan McLay. Trikratni zmagovalec Vuelte, slovenski as Primož Roglič, je varno v cilj pripeljal v času glavnine in je v skupnem seštevku zdaj tretji. Poleg Rogliča je tudi drugi slovenski predstavnik na dirki, Jan Polanc (UAE Team Emirates), danes varno zaključil etapo v glavnini. Zasedel je 37. mesto, v skupnem seštevku pa z 22. mesta zdrsnil na 25.

MARIBOR - Nogometaši Maribora in Celja so se v nedeljski tekmi 6. kroga Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 2:2 (2:2).

HAMBURG - Avstrijski kolesar Marco Haller je zmagovalec dirke svetovne serije Bemer Cyclassics v nemškem Hamburgu. Enaintridesetletnik je v ciljnem sprintu peterice ugnal belgijskega asa Wouta Van Aerta (Jumbo-Visma) in njegovega rojaka Quintena Hermansa (Intermarche-Wanty-Gobert). Najboljši Slovenec je bil Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) na 13. mestu. Jan Tratnik (Bahrain Victorious) je zasedel 46. mesto, njegov moštveni kolega Matevž Govekar pa je bil 118.

MÜNCHEN - Nizozemka Lorena Wiebes je evropska prvakinja v cestnem kolesarstvu. Po 130 km dolgi trasi od Landsberga ob reki Lech do Münchna je v ciljnem sprintu zanesljivo ugnala dve Italijanki, drugo Eliso Balsamo in tretjo Rachele Barbieri. Najboljša Slovenka je bila Eugenia Bujak na 18. mestu, za njo je kot 23. ciljno črto prečkala Špela Kern, Urška Žigart pa je po dolgem begu na koncu za glavnino zaostala 3:08 minute na 76. mestu.

RIM - Slovenska plavalka Špela Perše je danes na evropskem prvenstvu v vodnih športih v Rimu končala slovenske nastope. V svojem šestem nastopu na EP je v olimpijski disciplini 10 km zasedla 14. mesto, kar je njena najboljša uvrstitev doslej.

SPIELBERG - Italijan Francesco Bagnaia (Ducati) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v elitnem razredu motoGP v avstrijskem Spielbergu. Drugi je bil svetovni prvak in vodilni v SP Francoz Fabio Quartararo (Yamaha), tretji pa še en Ducatijev dirkač, Avstralec Jack Miller. V SP na vrhu ostaja Quartararo, ki ima zdaj 200 točk, drugi skupno ostaja danes šesti Španec Aleix Espargaro (Aprilia) s 168 točkami, tretji Bagnaia pa jih ima zdaj 156.

BRUSELJ - Estonec Ott Tänak (Hyundai) je zmagovalec relija za svetovno prvenstvo v Belgiji. Estonec je vodstvo prevzel po sobotni predzadnji hitrostni preizkušnji, ko je odstopil dotlej vodilni domačin Belgijec Thierry Neuville (Hyundai). Vodstvo je obdržal do konca, drugi je bil Valižan Elfyn Evans (Toyota) s petimi sekundami zaostanka. Na tretjem mestu je končal še en voznik Toyote, Finec Esapkka Lappi, ki je zaostal že minuto in 41 sekund. Kljub odstopu v petek je nekaj točk dobil tudi prepričljivo vodilni v skupnem seštevku, Finec Kalle Rovanperä (Toyota), ki je zmagal na zadnji hitrostni preizkušnji, "power stageu". V seštevku SP ima zdaj Finec 203 točke, najbližji zasledovalec Tänak pa 131.

CINCINNATI - Francozinja Caroline Garcia je prva teniška igralka v zgodovini, ki je osvojila turnir serije WTA 1000, a se pred tem na glavni turnir uvrstila skozi kvalifikacije. V finalu Cincinnatija je ugnala Čehinjo Petro Kvitovo s 6:2 in 6:4.

tb/lr/alz/ag/zza/nem/jz/lr
© STA, 2022