Pregled - Slovenija, 21. 8. (nedelja)

Ljubljana, 21. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 21. avgusta.

GORNJA RADGONA - Predstavniki zveze lastnikov gozdov so nezadovoljni z osnutkom gozdnogospodarskih in lovskoupravljavskih načrtov območij za obdobje 2021-2030, zato zahtevajo zmanjšanje staleža divjadi in jasen načrt države, kakšni naj bodo slovenski gozdovi. Na kmetijskem sejmu Agra so na okrogli mizi v organizaciji kmetijsko-gozdarske zbornice in zveze lastnikov gozdov poudarili, da je za nemoteno pomlajevanje gozdov potrebno konkretno zmanjšanje jelenjadi, postopno zmanjšanje zimskega krmljenja ter da jelka in hrast postaneta nosilni drevesni vrsti.

GORNJA RADGONA - V Sloveniji moramo poiskati sistemsko rešitev za letalsko protitočno zaščito, je bil eden od poudarkov okrogle mize na to temo, ki jo je na kmetijskem sejmu Agra pripravil Sindikat kmetov Slovenije. Pri razmisleku je treba upoštevati še zdravstveni in okoljski vidik, a posledice toče ne občuti samo kmetijstvo, ampak tudi širša družba zaradi premoženjske škode.

LJUBLJANA - Policija intenzivno preverja informacije o sumih domnevnih kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti, ki so bili v zadnjih dneh izpostavljeni v medijskih objavah in na spletnih omrežjih. S policije so sporočili, da pozivajo morebitne oškodovance, naj podajo prijavo. Za kateri primer gre, na policiji ne razkrivajo. Nekateri mediji so sicer v zadnjih dneh poročali o očitkih o domnevnih spolnih in finančnih zlorabah, ki letijo na novomeškega kulturnika.

LJUBLJANA - V soboto so v Sloveniji ob 302 PCR-testih in 1712 hitrih antigenskih testih potrdili 545 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 18.746 aktivnih primerov okužbe, kar je 48 manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1269, kar je enako kot dan prej.

LJUBLJANA - V zadnjih petih letih so največ škodnih primerov zaradi napadov rjavega medveda na premoženje ljudi zabeležili lani. Skupno 506, ocenjena škoda pa je znašala dobrih 200.000 evrov. Po podatkih Zavoda za gozdove je bilo do konca julija letos 128 škodnih primerov, ocenjena škoda pa okoli 50.000 evrov.

LJUBLJANA - V Srebrni niti - Združenju za dostojno starost in Mestni zvezi upokojencev Ljubljana menijo, da so digitalni boni "šolski primer diskriminacije starejših". Nerazumljivo se jim zdi, da bo lahko do tečaja, ki bo omogočal koriščenje digitalnega bona, upravičenih le 5000 starejših. Prepričani so, da bi morala država namesto omenjenih bonov financirati izobraževalne ustanove.

LJUBLJANA - Na Ljubljanskem gradu se je začel festival stand up komedije Panč. Do 25. 8. bo prizorišče za 31 nastopajočih iz Evrope, Azije in Afrike.

MÜNCHEN - Namiznoteniški igralec Darko Jorgić je na evropskem prvenstvu osvojil srebrno odličje, kar je njegov največji uspeh doslej. V finalu ga je s 4:1 premagal nemški reprezentant Dang Qiu. Kajakašica Anja Osterman pa si je na 500 metrov delila bronasto kolajno, čeprav jo je sprva fotofiniš potisnil na četrto mesto. Dan prej je bila Primorka srebrna na 200-metrski razdalji. Slovenske nastope na EP v atletiki bo sklenila Lia Apostolovski v finalu skoka v višino.

bst/ako/bst
© STA, 2022