Pregled - svet, 21. 8. (nedelja)

Ljubljana, 21. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v nedeljo, 21. avgusta.

MOSKVA - V eksploziji pod avtomobil podstavljene bombe v bližini Moskve je v soboto umrla Darija Dugina, je sporočila ruska policija. Gre za hči vplivnega ruskega desničarskega ideologa Aleksandra Dugina, ki ga mediji pogosto imenujejo za možgane ruskega voditelja Vladimirja Putina. Ni sicer povsem jasno, ali je bil napad namenjen njej ali morda njenemu očetu. Tudi sama je namreč goreča zagovornica ruske vojaške agresije na Ukrajino. V Kijevu so vpletenost v napad na Dugino zanikali.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nočnem videonagovoru rojake vnovič pozval k enotnosti in nadaljevanju boja proti ruski agresiji, ki se je začela pred skoraj šestimi meseci. Ukrajina bo v sredo obeleževala tudi svoj dan neodvisnosti in Zelenski je opozoril, da bi Rusi lahko ta dan izkoristili za še posebej surove napade. Cilj Rusije je po njegovih besedah namreč ponižati državo in širiti strah in konflikt. A temu pritisku se ne sme ukloniti nihče ali pokazati šibkost, je še dodal ukrajinski predsednik.

MOSKVA - Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je v soboto napovedal, da se bo Rusija na načrte v EU, da bi ruskim državljanom prenehali izdajati turistične vizume, odzvala z enakim ukrepom in bo prenehala izdajati vizume evropskim turistom. Te načrte, o katerih se vse glasneje razmišlja v EU, pa je označil za nacistično politiko.

RIM - Ruske vojaške ladje so pred tremi tedni vplule v Jadransko morje in ob italijanski obali priplule do Ancone, je razkril načelnik italijanskega štaba obrambnih sil Giuseppe Cavo Dragone. V pogovoru za časnik La Repubblica je zagotovil, da ni šlo za spopad in da ruskih ladij, ki so skušale blokirati ameriško letalonosilko, niso izpustili izpred oči.

TIRANA - Dva ruska in en ukrajinski državljan so skušali vdreti v albanski vojaški objekt Gramsh, namenjen demontaži odsluženega orožja. Poškodovana sta bila dva albanska vojaka, ki sta jih pri dejanju opazila in skušala ustaviti. Trojica je osumljena vohunjenja, je povedal albanski premier Edi Rama.

BERLIN/PARIZ/LONDON/WASHINGTON - Voditelji Nemčije, Francije, Velike Britanije in ZDA so po telekonferenci pozvali tako Ukrajino kot Rusijo k zadržanosti v spopadih v okolici nuklearke Zaporožje. Pozvali so, naj nuklearko v Zaporožju, čimprej obišče neodvisna skupina inšpektorjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), je sporočil tiskovni predstavnik nemškega kanclerja Olafa Scholza. Hkrati so tudi obljubili, da bodo še naprej podpirali Ukrajino v boju proti ruski agresiji.

BEOGRAD - Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po srečanju s predstavniki Srbov na Kosovu dejal, da so ti oblastem v Beogradu dali proste roke za pogajanja o kompromisni rešitvi glede osebnih izkaznic in registrskih tablic. Zahtevali pa so zagotovila, da ne bodo doživeli pogroma, kot so ga Srbi z nekaterih drugih območij nekdanje Jugoslavije. Vučić je poudaril, da so od njega glede tega dobili vsa zagotovila in da preganjanja Srbov s Kosova ne bo več.

MOGADIŠ - Somalijske varnostne sile so po skoraj 30 urah uspele končati napad pripadnikov islamistične militantne skupine Al Šabab v prestolnici Mogadiš. Ubitih je bilo najmanj 30 ljudi, še več kot 40 pa jih je ranjenih. Napadalci, katerih število je še naprej neznano, so bili po navedbah policije oboroženi z ročnimi granatami in puškami kalašnikov.

NEW YORK - Žrtvam terorizma oz. njihovim svojcem moramo vedno prisluhniti in se od njih učiti, preživele, ki so jih zaznamovala teroristična dejanja, pa moramo podpreti in okrepiti njihov glas, je ob današnjem mednarodnem dnevu spomina na žrtve terorizma dejal generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. Žrtev in preživelih ne smemo nikoli pozabiti, je dejal.

PARIZ - Francija v boj z uničujočimi gozdnimi požari pošilja 3000 policistov. Tako imenovani zeleni policisti bodo odgovorni za odkrivanje prekrškov in kaznivih dejanj na področju okoljske zakonodaje, zlasti pa bodo preganjali požigalce. Idejo okoljske policije je v pogovoru za tednik Le Journal du Dimanche predstavil francoski notranji minister Gerald Darmanin. Cilj je, da bodo v vsaki policijski brigadi uslužbenci, specializirani za okoljske prekrške, je dejal.

ZAGREB - Hrvaški turizem se bo v naslednjih osmih letih razvijal v skladu s štirimi ključnimi strateškimi cilji; prvi je celoletni in regionalno uravnotežen turizem, drugi je panogo napraviti prijazno do okolja, tretji je konkurenčen in inovativen turizem, nenazadnje pa želijo Hrvati odporno panogo z učinkovitim zakonodajnim okvirom. Med drugim pa bodo Hrvati skušali zmanjšati obseg zasebnih nastanitev, ki predstavljajo 60 odstotkov namestitvenih kapacitet, so minuli teden ob predstavitvi strategije trajnostnega turizma do leta 2030 sporočili s hrvaškega ministrstva za turizem in šport.

LONDON - Skoraj 2000 delavcev v največjem britanskem kontejnerskem pristanišču Felixstowe je začelo osemdnevno stavko. Zahtevajo zvišanje plač v skladu z inflacijo, ki je julija v Veliki Britaniji dosegla 10,1 odstotka.

WASHINGTON - Ameriška letalska družba American Airlines bo od novoustanovljenega podjetja Boom Supersonic kupila do 20 nadzvočnih letal Overture, ki bodo ob prihodu na trg ena najhitrejših potniških letal na svetu. Po trenutnih načrtih družbe Boom Supersonic naj bi letala Overture prve potnike začela prevažati do leta 2029. Zasnovana so tako, da bodo lahko prevažala 65 do 80 potnikov s hitrostjo 1,7 macha z dosegom 4250 navtičnih milj. Let iz Miamija v London bi tako lahko trajal manj kot pet ur, medtem ko trenutno traja okoli devet ur in pol.

KABUL - V hudourniških poplavah, ki so prizadele vzhodno afganistansko provinco Logar, je domnevno umrlo več ljudi. Po prvih poročilih s terena naj bi bilo smrtnih žrtev najmanj 20, od tega polovica otrok.

ANKARA - V Turčiji je v soboto tovornjak zapeljal v množico, pri čemer je umrlo najmanj 16 ljudi, še 29 pa jih je bilo ranjenih. Tovornjaku naj bi odpovedale zavore, je preko Twitterja sporočil turški minister za zdravje Fahrettin Koca.

QUITO - Ekvadorska policija je ta konec tedna v dveh ločenih akcijah zasegla 3,5 tone kokaina, skritega v zabojih z bananami in namenjenega v Evropo. Eden od kontejnerjev naj bi potoval v Veliko Britanijo, drugi pa na Nizozemsko.

ms/ms
© STA, 2022