Pregled - šport, 19. 8. (petek)

Ljubljana, 19. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 19. avgusta.

MÜNCHEN - Kristjan Čeh je v finalu evropskega prvenstva v atletiki v Münchnu v metu diska osvojil srebrno medaljo z 68,28 m. Z rekordom prvenstev, 69,78 m, je zmagal Litovec Mykolas Alekna. Čeh je osvojil deseto slovensko odličje na 25. EP. Podelitev medalj v tej disciplini bo v soboto ob 19.16. Slovenija ima na letošnjem EP v atletiki dve kolajni. Tina Šutej je v skoku s palico osvojila bronasto medaljo. Slovenija je na EP pred letošnjim prvenstvom osvojila osem odličij.

UTRECHT - Kolesarska zasedba Jumbo-Visma je s slovenskim asom Primožem Rogličem slavila na uvodnem ekipnem kronometru 77. izvedbe dirke po Španiji. V nizozemskem Utrechtu je po 23,3 km dolgi trasi na veselje tamkajšnjega občinstva domače moštvo tekmece ugnalo za 13 sekund. Drugo mesto je pripadlo ekipi Ineos Grenadiers, tretje pa je s 14 sekundami zaostanka zasedlo moštvo Quick-Step Alpha Vinyl. Rdečo majico je sicer oblekel Rogličev moštveni kolega, Nizozemec Robert Gesink, ki je prvi prečkal ciljno črto med kolesarji Jumbo-Visme.

MÜNCHEN - Slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić se je uvrstil v četrtfinale turnirja posameznikov na evropskem prvenstvu v Münchnu. Potem ko je v drugem krogu s 4:2 v nizih ugnal Hrvata Filipa Zeljka, je v osmini finala ukanil še njegovega rojaka Tomislava Pucarja in se z izidom 4:1 prvič v karieri prebil med osem najboljših na stari celini. Jorgića v boju za polfinale na stari celini čaka Portugalec Tiago Apolonia. Slednji je v osmini finala s 4:2 v nizih v petek ugnal domačina Patricka Franzisko.

MÜNCHEN - Slovenska kajakašica Anja Osterman si je na evropskem prvenstvu v Münchnu priborila še drugi finale. Po četrtkovi kvalifikacijski zmagi na 500 metrov se je danes veselila še zmage v predtekmovanju na 200-metrski razdalji in si s tem priborila še drugo priložnost za kolajno. Na 200-metrski razdalji jo finale čaka že v soboto ob 14.20.

MÜNCHEN - Lia Apostolovski se je na evropskem prvenstvu v atletiki v Münchnu uvrstila v nedeljski finale skoka v višino. V drugi kvalifikacijski skupini in tudi skupno je razdelila prvi izid z 1,87 m. Izpadli pa sta, sicer z dobrima časoma, obe slovenski štafeti 4 X 400 m. Moški so bili 11. s časom 3:03,68, ženske pa 13. s 3:31,57.

LJUBLJANA - Izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije (KZS) je na korespondenčni seji sprejel odločitev o spremembi tekmovalnega sistema v 1. SKL za člane. Pobudo za spremembo je podalo združenje prvoligašev. Liga Nova KBM bo tako že v prihodnji sezoni potekala po trikrožnem sistemu. V prvem delu znova ne bo Cedevite Olimpije, ki se bo vključila v četrtfinalu.

LJUBLJANA - V prvem vikendu v septembru bosta v Izoli in Gornji Radgoni na sporedu rokometni tekmi za slovenski superpokal. Za prvi lovoriki v sezoni 2022/23 se bosta v ženski konkurenci 3. septembra pomerili Krim Mercator in Z'dežele, v moški pa dan kasneje Celje Pivovarna Laško in Gorenje iz Velenja, so danes zapisali na Rokometni zvezi Slovenije.

DOMŽALE - Nogometaši Kalcerja iz Radomelj in CB24 Tabora Sežane so se v šestem krogu Prve lige Telemach razšli z nedoločenim izidom 0:0.

LJUBLJANA - Selektor slovenske ženske nogometne reprezentance Borut Jarc je danes predstavil seznam igralk, na katere bo računal na naslednjih kvalifikacijskih tekmah za svetovno prvenstvo s Kazahstanom in Walesom v začetku septembra, so sporočili iz Nogometne zveze Slovenije. Slovenija je v dosedanjih osmih tekmah v kvalifikacijski skupini I zbrala 14 točk, kar jo uvršča na tretje mesto. Za drugouvrščenim Walesom zaostaja dve točki.

LJUBLJANA - Do konca meseca bi lahko vlada v uradnem listu objavila nov seznam pomembnejših dogodkov za televizijski prenos, na podlagi katerega bi lahko po več letih najpomembnejše športne dogodke brez dodatnega plačila gledala večina prebivalcev Slovenije. Predlog seznama je trenutno v medresorskem usklajevanju, so sporočili z ministrstva za kulturo. Če bo nov seznam do konca meseca objavljen v uradnem listu, bo tako večina slovenskega gledalstva lahko spremljala televizijske prenose pomembnejših športnih dogodkov in tekmovanj.

LJUBLJANA - V 52. letu starosti je po hudi bolezni umrl Zoran Tesko, nekdanji slovenski futsal reprezentant in tudi nekdanji selektor reprezentance do 21 let. Po formiranju slovenske futsal lige je Tesko kar 15 let nosil dres Litije, ob tem pa je bil po eno leto še član Zagorja in ljubljanskega Metropola. Med letoma 1995 in 2000 je bil tudi državni reprezentant. V dresu Slovenije je zbral 26 nastopov, dosegel je šest golov.

MANCHESTER - Angleški nogometni velikan Manchester United, ki je novo sezono začel z dvema porazoma na prav toliko tekmah, je v svoje vrste zvabil brazilskega reprezentanta Casemira, ki k rdečim vragom prihaja iz Real Madrida. Prestop so zdaj uradno potrdili tudi pri obeh klubih. Po poročanju medijev naj bi Angleži Špancem za nogometaša odšteli 60 milijonov evrov.

MÜNCHEN - Britanec Tom Pidcock je evropski prvak v olimpijskem krosu na evropskem prvenstvu v gorskem kolesarstvu v Münchnu. Olimpijski prvak iz lanskega Tokia je po startu iz ozadja hitro prišel med najboljše in po samostojni vožnji v drugem delu trase upravičil vlogo glavnega favorita. Edini slovenski predstavnik Rok Naglič je bil na koncu 47.

BRUSELJ - Belgijski dirkač Thierry Neuville (Hyundai) vodi po prvem dnevu devete preizkušnje sezone svetovnega prvenstva v reliju v domačem Ypresu. Pred drugouvrščenim Estoncem Ottom Tänakom (Hyundai) ima dve sekundi in pol naskoka. Vodilni v skupnem seštevku, Finec Kalle Rovanperä (Toyota), je po spektakularnem prevračanju odstopil. Dirkače do konca dirke v soboto čaka novih osem hitrostnih preizkušenj in v nedeljo še štiri.

UTRECHT - Ekvadorski kolesarski zvezdnik Richard Carapaz bo od prihodnjega leta dirkal za EF Education-EasyPost, je ekipa sporočila na spletni strani. Olimpijskega prvaka v cestni preizkušnji so mediji že dlje časa povezovali z odhodom iz vrst Ineos Grenadiers. Devetindvajsetletnik je z novim moštvom podpisal triletno pogodbo.

MÜNCHEN - Švicarski kolesar Mathias Flückiger je bil pozitiven na dopinškem testu, je sporočila Švicarska protidopinška organizacija oz. njena enota za integriteto športa. Olimpijski podprvak iz Tokia je bil pozitiven na anabolični steroid Zeranol in je izpustil današnjo preizkušnjo evropskega prvenstva v gorskem kolesarstvu v nemškem Münchnu.

alz/ad/nem/jz/tb/ag/uk/jes/alz
© STA, 2022