Pregled - Slovenija, 19. 8. (petek)

Ljubljana, 19. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 19. avgusta.

KRANJ/LJUBLJANA/... - Gasilci in komunalne službe po državi so nadaljevali z odstranjevanjem posledic četrtkovega neurja. V Kranju je ponoči še enkrat začelo močno pihati in deževati, tako da je ponovno odkrilo tudi nekatere začasno pokrite strehe. Slovenija je zaradi nevarnih vremenskih razmer v celoti obarvana oranžno. V popoldanskem neurju je ponekod na jugovzhodu države padala toča, veter pa je dosegel hitrost do 70 kilometrov na uro.

LJUBLJANA - Informacijski sistem Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) je bil v sredo žrtev kibernetskega napada. Direktor URSZR Darko But priznava, da je njihova strežniška in programska oprema res starejša, a ne tudi zastarela. Postopek za njeno zamenjavo je že v teku. Zagotovil je, da centri za obveščanje in telefonska številka 112 delujejo nemoteno. Ob sprejemanju klicev si operaterji del podatkov zapisujejo na papir, z namenom, da jih kasneje vnesejo v spletno aplikacijo Spin.

KOPER - Pitna voda bo v slovenski Istri iz pip zagotovo tekla vsaj do druge polovice prihodnjega tedna, napovedujejo na Rižanskem vodovodu. Po tokratnem deževju je nekaj vode znova priteklo tudi iz naravnega izvira Rižane. Vode ni več treba dodatno črpati v strugo. Na območju ne velja več niti opozorilo o požarni ogroženosti naravnega okolja.

LJUBLJANA - Sindikat Mladi plus je z dostavljalci, ki opravljajo dostave za podjetji Wolt in Glovo, pripravil predloge, ki bi izboljšali pogoje njihovega dela. Več kot 100 dostavljalcev vodstvi družb med drugim poziva k povišanju osnove za dostavo, dodatku na kilometre na osnovi realne razdalje ter dodatkoma za amortizacijo in malico, so sporočili.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela usmeritve za hibridni način dela zaposlenih v državni upravi, ki delno delajo od doma. Priporoča sistem, ko uslužbenec en dan dela od doma, dva dni v prostorih organa, dva dni pa mešano, glede na potrebe. Hibridni sistem naj bi sicer uporabljali le, kjer je to mogoče in v soglasju med uslužbencem in predstojnikom. V primeru, da javni uslužbenec lahko opravlja delo na domu, mu delodajalec za takšno delo zagotovi osnovna delovna sredstva, pripada mu tudi nadomestilo za uporabo lastnih sredstev v višini dva evra na dan.

LJUBLJANA - Svet stranke Gibanje Svoboda je na četrtkovi seji za tretjega podpredsednika stranke imenoval Mateja Arčona, sicer ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu. Predsednik stranke Robert Golob pa je za novo generalno sekretarko imenoval poslanko Svobode Tamaro Kozlovič. Prav tako je svet stranke v četrtek sprejel pravilnik o postopku evidentiranja in določanja kandidatov ter list Gibanja Svoboda za lokalne in volitve. S sprejemom tega dokumenta se bodo v stranki začeli uradni postopki priprav stranke na te volitve, ki bodo letos novembra.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je po srečanju z direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač dejala, da podpira in spoštuje delo nevladnikov. V delo DZ bi jih vključila v sklopu dveh humanitarnih konferenc na temo otrok in živali, ob tem pa z njimi vzpostavila še dialog glede enakosti spolov in odprave diskriminacije.

CELJE - Kandidaturo za celjskega župana je napovedal svetnik Levice Matija Kovač, ki bo na jesenskih lokalnih volitvah nastopal kot neodvisen kandidat. Obsežen program, ki ga je predstavil, posega v vse pore življenja v mestu in je, tako Kovač, zastavljen realistično, v kampanji pa ga bo predstavljal s sloganom Celje - zeleno, urbano, skupno. O morebitni podpori drugih strank se sicer še ne pogovarja, bo pa potem, ko bo zbral podpise volivcev, povabil nekaj strank k podpori in sodelovanju, je napovedal Kovač, ki sicer še naprej ostaja član Levice.

MARIBOR - Minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič in rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič sta podpisala pogodbo o pripojitvi Dijaškega doma Maribor k Univerzi v Mariboru. S to pripojitvijo bodo mariborski študentski domovi pridobili dodatnih 232 ležišč, je zapisano na spletni strani ministrstva.

LJUBLJANA - Po zadnjih prestopih nekaterih novinarjev v politični piar v oči bode ravnanje vodje oddelka za odnose z javnostmi na ministrstvu za zdravje Andreje Čmaj Fakin, ki je sočasno kot novinarka pisala za portal Obala plus. Po novinarskem povpraševanju je z medijem sodelovanje prekinila. V Društvu novinarjev Slovenije opozarjajo, da so meje med novinarstvom in odnosi z javnostmi v javni upravi, gospodarstvu in politiki vse bolj zabrisane in predstavljajo veliko tveganje za konflikt interesov in prikrito oglaševanje.

LJUBLJANA - V četrtek so v Sloveniji ob 683 PCR-testih in 4657 hitrih antigenskih testih potrdili 1513 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v četrtek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 75 bolnikov, na intenzivni negi pa 12. Umrla sta dva bolnika s potrjeno koronavirusno okužbo. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 18.712 aktivnih primerov okužb.

NOVA GORICA - Hidroelektrarna Solkan po vnovični zaustavitvi v minulem tednu spet obratuje, je sporočila družba Soške elektrarne Nova Gorica. Obratovanje ene od soških elektrarn so zaradi nizkega vodostaja reke Soče letos zaustavili že dvakrat.

MARIBOR - Mariborsko okrožno sodišče je velenjskega poslovneža Tomaža Ročnika in nekdanja vodilna v Probanki Milano Lah in Petra Lobnika spoznalo za krive spornega poslovanja z delnicami Nove KBM, s čimer naj bi želeli konec leta 2008 izboljšati finančno sliko banke. Vsem trem je izreklo eno leto in osem mesecev zapora. Sodba še ni pravnomočna.

LJUBLJANA - Letošnji 25. Mladi levi so se začeli z dvema otvoritvenima predstavama hkrati, a na različnih prizoriščih. V Stari elektrarni je bila na programu Pesem, ki jo je pel moj oče (trije dnevi v maju) tajskega režiserja Wichaya Artamat, na Odru pod zvezdami pa Telotelotelotelo belgijskih umetnikov Daga Taeldemana in Andrewa Van Ostadea.

LJUBLJANA - Ljubljanske Križanke so bile znova zavite v magičnost filmske glasbe, ki jo je v Ljubljano prinesla Čarobna glasba iz Harryja Potterja v produkciji Star Entertainment. Koncert je izvedel ukrajinski Akademski simfonični orkester Khmelnitske filharmonije pod taktirko dirigenta Tarasa Martynyka.

vb/vb
© STA, 2022