Pregled - svet, 19. 8. (petek)

Ljubljana, 19. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v petek, 19. avgusta.

PARIZ/MOSKVA/KIJEV - Ruski predsednik Vladimir Putin je v telefonskem pogovoru s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom pristal na napotitev misije Mednarodne agencije za jedrsko energijo v ukrajinsko nuklearko v Zaporožju. Ukrajinska stran je svarila pred "provokacijami" Rusije, ki da želi nuklearko odrezati od ukrajinskega omrežja, v Moskvi pa so zavrnili možnost demilitarizacije območja.

ODESA - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je obiskal odeško pristanišče in izrazil obžalovanje nad neizkoriščenimi zmogljivostmi tamkajšnjega pristanišča - enega od treh, od koder Ukrajina v skladu z dogovorom z Rusijo izvaža svoje žito. Ob tej priložnosti je še poudaril, da bo krepitev izvoza hrane in gnojil iz Ukrajine in Rusije ključna za umiritev svetovnih trgov in padec cen hrane.

HAMBURG - Nemški kancler Olaf Scholz je pred poslanci preiskovalnega odbora hamburškega deželnega parlamenta pod prisego zanikal vsakršno odgovornost v več milijard evrov vredni davčni prevari v času njegovega županovanja v Hamburgu. Odbor preučuje vlogo, ki naj bi jo aktualni kancler odigral pri odločitvi hamburške davčne uprave o opustitvi izterjave 47 milijonov evrov davkov zasebne banke Warburg.

PARIZ/RIM/DUNAJ - Večji del srednje in južne Evrope so v četrtek zajela močna neurja, pri čemer je umrlo najmanj 12 ljudi, med njimi tudi trije otroci. Za večino žrtev so bila usodna drevesa, ki so jih zrušili močni sunki vetrov. O smrtnih žrtvah so poročali iz Italije, Avstrije in francoskega sredozemskega otoka Korzika.

KIJEV - Ruske sile so nadaljevale z obstreljevanjem krajev pod nadzorom ukrajinskih sil v regiji Doneck na vzhodu države. V napadih je bilo po ukrajinskih navedbah ubitih pet ljudi. Tarča napadov je še naprej v veliki meri tudi drugo največje ukrajinsko mesto Harkov, kjer je bilo ubitih 21 ljudi. Proruski separatisti so medtem poročali o zasedbi novih krajev v doneški regiji.

MOSKVA - Ruski energetski velikan Gazprom je sporočil, da bo konec avgusta za tri dni ponovno ustavil dobavo ruskega plina prek plinovoda Severni tok 1. Tudi tokrat so kot razlog za prekinitev navedli vzdrževalna dela. Cene plina so po objavi novice poskočile na novo rekordno raven.

AMSTERDAM - Evropska agencija za zdravila (Ema) je odobrila novo tehniko cepljenja proti opičjim kozam, ki bo omogočila večjo dostopnost cepiva Imvanex. Države lahko z novo tehniko cepljenja tik pod kožno povrhnjico z enakim številom odmerkov cepijo petkrat več ljudi. To so pri evropskem regulatorju to rešitev predstavili kot začasen ukrep, dokler je dostopnost do cepiv proti opičjim kozam omejena.

HELSINKI - Finska predsednica vlade Sanna Marin je opravila test na droge, potem ko je bil ta teden objavljen videoposnetek z zabave, na katerem je videti, kako pleše in se zabava, v ozadju pa je slišati ljudi, ki naj bi med drugim govorili tudi o kokainu. Rezultat testa za droge naj bi bil znan čez približno teden dni, je povedala v izjavi, v kateri je znova poudarila, da ni nikoli v življenju jemala drog.

VATIKAN - Papež Frančišek je v četrtek zavrnil preiskavo primera kanadskega kardinala Marca Ouelleta, ki se sooča z obtožbami o spolnem napadu. Kot so sporočili iz Vatikana, je papež ocenil, da ni dovolj dokazov, da bi Cerkev začela preiskavo tega primera. Tudi Ouellet je očitke zavrnil.

MOSKVA/TALLINN - Rusija je estonskemu zunanjemu ministrstvu v četrtek poslala protestno noto v zvezi z odstranjevanjem spomenikov iz časa Sovjetske zveze, ki so ga v Estoniji začeli pred dnevi. Še isti dan so ruski hekerji kot odziv na demontažo sprožili val kibernetskih napadov na estonski javni in zasebni sektor, a je oblastem uspelo napade zaustaviti, storitve pa niso bile ovirane.

MIAMI - Sodnik na Floridi je v četrtek dejal, da se nagiba k objavi nekaterih dokumentov, na podlagi katerih je ministrstvo za pravosodje v ZDA odobrilo preiskavo posestva bivšega predsednika Donalda Trumpa na Floridi. Med preiskavo so zasegli zaupne dokumente, ki naj bi jih Trump odnesel iz Bele hiše. Objavo dokumentov je zahtevalo več ameriških medijev.

NEW YORK - V podporo Salmanu Rushdieju so ljudje po vsem svetu brali odlomke njegovih del, na stopnišču newyorške knjižnice pa so priredili dogodek, ki ga organizirajo ameriški PEN s številnimi partnerji. Na njem bodo brali avtorji Paul Auster, Tina Brown, Kiran Desai in mnogi drugi.

DŽAKARTA - Indonezijski predsednik Joko Widodo je napovedal, da se bosta ruski predsednik Vladimir Putin in njegov kitajski kolega Xi Jinping udeležila prihajajočega vrha skupine G20. Prav Indonezije bo v novembru gostila srečanje skupine dvajsetih najvplivnejših svetovnih držav.

SEUL - Sestra severnokorejskega voditelja Kim Jong-una je zavrnila nedavno ponudbo Seula za gospodarsko pomoč v zameno za denuklearizacijo in jo označila za "višek absurda". Napovedala je, da takega dogovora Pjongjang ne bo nikoli sprejel.

ŠANGHAJ - Kitajsko-kanadski tajkun Xiao Jianhua, ki je pred petimi leti izginil iz hotela v Hongkongu, je bil obsojen na 13 let zapora, je sporočilo sodišče v Šanghaju. Njegovemu podjetju je sodišče naložilo plačilo denarne kazni v višini osmih milijard dolarjev zaradi poneverbe in podkupovanja.

ŽENEVA - Združeni narodi so zahtevali takojšnjo in brezpogojno izpustitev savdske doktorske študentke in aktivistke Salme al Šehab, ki so jo v Savdski Arabiji obsodili na 34 let zapora zaradi kritičnih tvitov do vlade. Urad ZN za človekove pravice od oblasti v Rijadu zahteva tudi, da znova preučijo vse obsodbe v povezavi s svobodo izražanja zagovornikov človekovih pravic.

MADRID - Britanski nizkocenovni letalski prevoznik Easyjet je zaradi nove tridnevne stavke pilotov v Španiji odpovedal štirinajst mednarodnih letov. Gre za povezave z Ženevo, Milanom, Parizom, Londonom in Baslom.

spo/spo
© STA, 2022