Pregled - svet, 17. 8. (sreda)

Ljubljana, 17. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 17. avgusta.

BRUSELJ - Zveza Nato pozorno spremlja razmere na Kosovu, če bo stabilnost ogrožena, so njene sile Kfor pripravljene posredovati, je v Bruslju dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg po pogovoru s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Beograd in Prištino je pozval k izogibanju nasilju ter izpostavil pomen dialoga pod okriljem EU. Z Vučićem in kasneje še ločeno s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem se je Stoltenberg sestal po zaostritvi razmer na Kosovu konec julija, do katere je prišlo po napovedi Prištine o uvedbi novih pravil na meji s Srbijo.

ANKARA/TEL AVIV - Izrael in Turčija bosta po letih napetih odnosov ponovno v celoti vzpostavili diplomatske odnose, je izjavil izraelski premier Jair Lapid in ta diplomatski preboj označil za pomembno pridobitev za stabilnost v regiji. Turške oblasti so dodale, da obnovitev odnosov ne pomeni, da bodo opustile svojo podporo Palestincem. Odnosi so se začeli krhati leta 2008 po izraelski vojaški operaciji v Gazi in se dokončno zamrznili po izraelskem napadu na turško ladjo, v katerem je umrlo deset civilistov. Turška ladja je bila del flote, ki je leta 2010 skušala prebiti blokado in v Gazo prepeljati humanitarno pomoč.

WASHINGTON - Ameriška kongresnica Liz Cheney, ena redkih republikanskih kongresnikov, ki javno nasprotujejo nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu, je v torek na primarnih volitvah v zvezni državi Wyoming doživela poraz. Premagala jo je relativna politična novinka in kandidatka, ki jo podpira Trump, Harriet Hageman. Cheneyjeva je po glasovanju dejala, da so ZDA prišle do točke, "ko je naša demokracija resnično napadena in ogrožena".

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v torek podpisal zakon s področja okolja, davkov in zdravstva, ki naj bi močno okrepil boj proti podnebnim spremembam, znižal stroške zdravstva, uvaja pa tudi minimalni davek na dobičke korporacij. "Država se lahko spremeni, in to je to, kar se zdaj dogaja," je poudaril Biden v nagovoru ob podpisu zakona, za katerega demokrati upajo, da jim bo prinesel prednost na vmesnih kongresnih volitvah novembra.

BERLIN - Palestinski predsednik Mahmud Abas je v torek sprožil ogorčene odzive, ko je na novinarski konferenci z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem Izrael obtožil, da je nad Palestinci izvedel holokavst. Kot je dejal, je "Izrael od leta 1947 zagrešil 50 pokolov v 50 palestinskih krajih". Nato je dodal: "50 pokolov, 50 holokavstov." Na obtožbe se je ostro odzval izraelski premier Jair Lapid, kot povsem nesprejemljive jih je zavrnil tudi Scholz.

BRUSELJ/LONDON - Združeno kraljestvo je zaradi pomanjkanja dostopa do raziskovalnih programov Evropske unije sprožilo pravni postopek proti povezavi v skladu z mehanizmom, predvidenem v dogovoru o brexitu. London trdi, da so dostop do programov unije izpogajali leta 2020, a unija tega dogovora še ni vključila v akademske programe. Gre za prvi tovrsten spor po brexitu, ki ga je sprožil London proti Bruslju.

EDINBURGH - Tekmeca za vodenje britanske konservativne stranke in položaj predsednika vlade, zunanja ministrica Liz Truss in nekdanji finančni minister Rishi Sunak, sta v torek ponovno izrazila nasprotovanje novemu referendumu o neodvisnosti Škotske. Trussova se je poleg tega znašla pod plazom kritik zaradi izjave o delovni morali v Veliki Britaniji, ki jo je izrekla pred leti, češ da bi bilo potrebnega "malo več trdega dela".

PJONGJANG - Severna Koreja je izstrelila dve vodeni raketi proti Rumenemu morju, je sporočilo južnokorejsko obrambno ministrstvo. S tem se je končalo mesec dni trajajoče zatišje, potem ko je Pjongjang letos izvedel rekordno število preizkusov raket. Preizkus je sovpadal z novinarsko konferenco, na kateri je južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol predstavil načrt, po katerem Seul ponuja Pjongjangu gospodarsko pomoč v zameno za denuklearizacijo.

BRASILIA - Nekdanji brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva in trenutni predsednik Jair Bolsonaro sta v torek uradno začela kampanjo pred oktobrskimi predsedniškimi volitvami. Bolsonaro jo je začel v mestu Juiz de Fora, kjer ga je med kampanjo leta 2018 napadalec z nožem zabodel in skoraj ubil. Lula pa je najprej obiskal Volkswagnovo tovarno v mestu Sao Bernardo do Campo, kjer je v sedemdesetih letih kot sindikalist začel svojo politično kariero.

SARAJEVO - V BiH so v torek po desetih letih znova prispeli prvi nemški vojaki, ki bodo delovali v okviru mirovne misije EU v BiH (Eufor). Tudi v tej luči je rusko veleposlaništvo v državi obtožilo Nato, da načrtuje okupacijo BiH, češ da "ne izključujejo provokacij, ki bodo dokazale 'slabost' Euforja, in potreb njegove zamenjave z okupatorskimi četami Nata". Zunanja ministrica BiH Bisera Turković je obtožbe obsodila in poudarila, da Nato ni nikakršen okupator.

DŽAKARTA - V Indoneziji so dan neodvisnosti prvič praznovali v bodoči prestolnici Nusantara na vzhodu otoka Borneo. Preselitev iz sedanje prestolnice Džakarta na otoku Java načrtujejo zaradi njenega počasnega pogrezanja in prometne preobremenjenosti. Bodočo prestolnico gradijo sredi deževnega gozda v geografskem središču Indonezije v provinci Vzhodni Kalimantan. Od Džakarte je oddaljena približno 2000 kilometrov.

akt/akt
© STA, 2022