Pregled - šport, 17. 8. (sreda)

Ljubljana, 17. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v sredo, 17. avgusta.

MÜNCHEN - Janja Garnbret je prva zmagovalka nove discipline športnega plezanja, kombinacije balvani-težavnost. Po težavnosti in balvanih je slavila še v kombinaciji, kakršna bo premierno na olimpijskih igrah 2024 v Parizu. Za popoln slovenski dan v Münchnu je z drugim mestom poskrbela Mia Krampl. V obeh današnjih finalnih krogih, v katerih se je merilo osem finalistk, je slavila Garnbretova z osvojenimi štirimi balvani, tremi v prvem poskusu, in enem v dveh. Tudi v težavnostnem delu je Garnbretova potrdila status najboljše ter naslov osvojila z rekordnim izkupičkom 199,9 točke. Presenetljivo dobro se je odrezala tudi Kramplova, ki si je zagotovila srebro z izkupičkom 180,9 točke.

MÜNCHEN - Tina Šutej je kljub poškodbi na evropskem prvenstvu v atletiki v Münchnu v finalu skoka s palico osvojila bronasto medaljo s 4,75 m in osvojila deveto slovensko medaljo na prvenstvih stare celine. Podelitev bo v četrtek ob 19.08 uri. Triintridesetletna Šutejeva je imela veliko smolo na ogrevanju, porezala si je desno odrivno roko in jo imela vso krvavo. S povito roko je kljub vsemu izjemno nastopila, ter se približala svojemu slovenskemu rekordu na prostem 4,76 m, ki ga je dosegla 11. septembra lani v Ljubljani.

LJUBLJANA - Slovenska košarkarska reprezentanca je zabeležila novo zmago v okviru priprav na evropsko prvenstvo. V Stožicah je po podaljšku premagala Srbijo s 97:92. Za Slovenijo je to peta zmaga v prav toliko nastopih, šesti jo čaka v soboto proti Hrvaški. Najboljši strelci Slovenije pred 12.000 gledalci so bili danes Luka Dončić s 34 točkami ter Mike Tobey in Klemen Prepelič, ki sta jih zbrala po 16. Slovenijo že naslednji teden čakata prvi tekmi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2023 - v četrtek v Celju proti Estoniji in v nedeljo v Münchnu z Nemčijo, evropsko prvenstvo v Kölnu pa bo odprla 1. septembra proti Litvi.

RIM - Plavalka Katja Fain je na evropskem prvenstvu v Rimu na 400 m prosto osvojila peto mesto in še drugič nastopila v finalu najboljše osmerice na stari celini. S 4:08,70 je še enkrat izboljšala osebni rekord, za odličjem pa je zaostala za natančno sedem desetink sekunde. Že pred tem je bila Fainova v italijanski prestolnici peta na 200 m prosto.

MÜNCHEN - Svetovni prvak Kristjan Čeh se je tretji dan evropskega prvenstva v atletiki v Münchnu gladko uvrstil v petkov finale. Imel je daleč najboljši izid, s 69,06 metra je že v kvalifikacijah presegel najboljši dosežek vseh časov na prvenstvih stare celine. Agata Zupin je končala na 32. mestu po prvem krogu na 400 m ovire (57,42). Brez izida je po treh prestopih ostala Neja Filipič v troskoku.

MÜNCHEN - Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić je napredoval v drugi krog posamičnega turnirja evropskega prvenstva v Münchnu. V prvem krogu je ugnal Srba Marka Jevtovića s 4:1 v nizih. Preostali slovenski predstavniki, Peter Hribar in Deni Kožul v moški ter Ana Tofant v ženski konkurenci, so obstali na prvi stopnički. Jorgić se bo v drugem krogu pomeril proti Hrvatu Filipu Zeljku, ki je s 4:0 v nizih izločil Petra Hribarja. Proti hrvaškemu tekmecu Andreju Gaćini je bil nemočen tudi Deni Kožul, ki prav tako ni osvojil niza. Ano Tofant je tesno ugnala favorizirana Ukrajinka Margarita Pesocka s 4:3.

MÜNCHEN - Švicarski kolesar Stefan Bissegger je novi evropski prvak v kolesarstvu v vožnji na čas. V Münchnu je po 24 km pretežno ravninske trase v tesnemu dvoboju ugnal rojaka Stefana Künga. Bron je pripadel Italijanu Filippu Ganni. Jan Tratnik je bil kot najboljši Slovenec 13., Matic Žumer je preizkušnjo končal na 28. mestu. V ženski vožnji na čas je slavila Švicarka Marlen Reusser pred Nizozemkama, Ellen van Dijk in Riejanne Markus. Edina slovenska predstavnica, Eugenia Bujak, je bila 16.

MÜNCHEN - Slovenski odbojkarici na mivki Tjaša Kotnik in Tajda Lovšin bosta na evropskem prvenstvu v Münchnu morali v četrtek igrati dodatni dvoboj za uvrstitev v osmino finala. V dramatični tekmi drugega kroga skupine A sta ju premagali Nemki Chantal Laboureur in Sarah Schulz z 2:1 v nizih.

RIM - Slovenska daljinska plavalka Špela Perše bo na evropskem prvenstvu v Rimu nastopila le na razdalji 10 km. Krajšo preizkušnjo na pet km bo izpustila zaradi covida-19, ki ga je z visoko vročino konec julija prebolevala v postelji, so sporočili s Plavalne zveze Slovenije. Bo pa na tej razdalji nastopala današnja finalistka na 400 m prosto Katja Fain.

PORTOROŽ - Letošnji teniški turnir WTA 250 v Portorožu, ki bo med 11. in 18. septembrom, bo gostil kar nekaj zvenečih imen. Kot so sporočili s tenisa Slovenije, bosta glavni igralki Kazahstanka Jelena Ribakina in Čehinja Barbora Krejčikova. Najvišje postavljena pa je Brazilka Beatriz Haddad Maia. Triindvajsetletna Ribakina, trenutno 25. na lestvici WTA, je letošnja zmagovalka Wimbledona, 26-letna Krejčikova, ki je bila februarja druga igralka sveta, trenutno pa je 19., pa lanska zmagovalka Rolanda Garrosa.

UTRECHT - Kolumbijskemu kolesarju Nairu Quintani so črtali šesto mesto z letošnjega Toura, potem ko je analiza posušenega vzorca krvi z dirke pokazala vsebnost tramadola, je v izjavi za javnost sporočila Mednarodna kolesarska zveza. Ker ne gre za kršenje dopinških pravil, bo lahko 32-letnik nastopil na letošnji dirki po Španiji. Kolumbijec je na dirki po Franciji 8. in 13. julija oddal vzorca krvi, ki sta kasneje po analizi posušene krvi pokazala vsebnost protibolečinskega sredstva tramadola.

MELBOURNE - Slovenski kolesar Luka Mezgec je z moštvom BikeExchange-Jayco podaljšal sodelovanje še za dve leti, je danes na svoji spletni strani sporočila avstralska ekipa, katere član je 34-letnik že sedem let. Mezgec ima s prihodom Dylana Groenewegena v ekipo precej bolj jasno vlogo, pomagati enemu najboljših sprinterjev na svetu. Direktor ekipe Brent Copeland vidi Mezgeca kot pomemben del njihove prihodnje vizije pri razvoju sprinterske ekipe.

LOS ANGELES - Ameriški košarkarski zvezdnik LeBron James je predčasno podaljšal pogodbo z Los Angeles Lakers, svetovne agencije povzemajo ameriški ESPN. Sedemintridesetletni James naj bi v mestu angelov tako igral vsaj do konca sezone 2024/25, posebna klavzula pa mu omogoča, da od pogodbe odstopi leto prej.

alz/ag/zzb/jz/am/nem/lr/alz
© STA, 2022