Pregled - Slovenija, 17. 8. (sreda)

Ljubljana, 17. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 17. avgusta

MURSKA SOBOTA - Zaznamujemo dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Z njim se spominjamo množičnega ljudskega zborovanja v Beltincih 17. avgusta 1919, ko je po prvi svetovni vojni množica plebiscitarno podprla priključitev Prekmurja matični domovini. Predsednike republike Borut Pahor je ob dnevu odprtih vrat predsedniške palače spomnil na zasluge Jožefa Klekla, premier Robert Golob pa je v poslanici med drugim poudaril, da je bila združitev z matico podlaga za novo poglavje v političnem, kulturnem in gospodarskem življenju Prekmurja.

LJUBLJANA/CELJE - Višje sodišče v Celju je v celoti pritrdilo sodbi velenjskega okrajnega sodišča, ki je razsodilo, da mora predsednik SDS Janez Janša stranki SD plačati 10.000 evrov odškodnine in se ji opravičiti zaradi njegovih javnih izjav, povezanih z lastništvom vile na Levstikovi 15 v Ljubljani, kjer ima SD svoj sedež. V SD bodo Janšo tudi pisno pozivali k izpolnitvi zdaj pravnomočne sodbe. Prvak SDS Janez Janša je po odločitvi višjega sodišča o nedopustnosti njegovih izjav o ukradeni vili SD znova kritičen do sodstva. Na Twitterju je sodstvo označil za karikaturo, ki "si nabira sramoto na sramoto". Po njegovih besedah gre kar za "sodišče socialnih demokratov".

LJUBLJANA/BRUSELJ - Evropska komisija je po poročanju portala Necenzurirano do nadaljnjega zamrznila poglobljeno preiskavo Molovega prevzema mreže bencinskih servisov OMV Slovenija. To so v Bruslju storili po tistem, ko od madžarskega Mola v določenem roku niso prejeli zahtevanih informacij. S preiskavo bodo nadaljevali po prejemu zahtevane dokumentacije. Komisija je junija letos sprožila poglobljeno preiskavo posla, s katerim bi madžarska energetska skupina s prevzemom družbe OMV Slovenija prišla do mreže bencinskih servisov drugega največjega ponudnika pogonskih goriv v Sloveniji. Skrbi jo namreč, da bi prevzem močno zmanjšal konkurenco v maloprodaji pogonskih goriv.

DOBROVNIK - Združenja občin se morajo do 1. septembra opredeliti do predloga za določitev višine povprečnine in podati svoje stališče, je v torkovem pogovoru s pomurskimi župani spomnila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Govorili so tudi o spremembah oziroma prilagoditvi financiranja občin z upoštevanjem njihovih specifik, nalog in funkcij. Septembra se bo zato sestala delovna skupina, ki bo najprej obravnavala pobudo o spremembah financiranja mestnih občin. Vlada ob tem meni, da bo regionalizacija ob vseh izzivih, s katerimi se Slovenija sooča, kot so svetovna varnost, energetska in podnebna kriza, težko med prioritetami prihodnjega leta. Po oceni ministrice predlagana pokrajinska zakonodaja ruši celotni sistem državne uprave, kot jo poznamo.

LJUBLJANA - Direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija se je odločil, da prekine poslovno sodelovanje z Mladino, ker da je zadnji uvodnik odgovornega urednika Gregorja Repovža "prestopil mejo kulturnega in strokovnega izražanja osebnega mnenja". Vodstvo RTV Slovenija bo s strokovnimi službami preučilo možnosti vložitve pravnih sredstev, so napovedali. Repovž je na drugi strani za STA pojasnil, da je poslovno sodelovanje prekinil že generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough, ko v začetku leta ni podaljšal pogodbe o oglaševanju Mladininih medijev na Radiu Slovenija. Po njegovem mnenju vodstvo RTVS oziroma Urbanija z napadom na Mladino poskušata prikriti dogajanje na TVS, na kateri se po besedah Repovža hiti z zaposlovanjem propagandistov iz propagandnega aparata stranke SDS.

LJUBLJANA - Vrsta sindikatov in družbenocivilnih organizacij s sindikatom Mladi plus na čelu se je v pismu kritično odzvala na dogovor, da morajo kurirji Wolta in Glova v Ljubljani nositi identifikacijske številke, ki naj bi olajšale sankcioniranje v primeru neprimerne vožnje. Kot so zapisali, izkoriščevalske korporacije kurirjem ne omogočajo dostojnega preživetja, ne da bi ti pogosto tvegali svoja življenja na cestah. Kritični so tudi v Delavski svetovalnici. V stranki Levica podobno ocenjujejo, da gre pri dogovoru za popolnoma zgrešen pristop, ki kaznuje posledice, ne sprašuje pa se o vzrokih za težave.

LJUBLJANA - Informacijski sistem Uprave RS za zaščito in reševanje je bil v jutranjih urah žrtev kibernetskega napada, so sporočili z ministrstva za obrambo. Sprejem klicev v sili na številko 112 ni moten, so pa motene nekatere internetne in poštne storitve. Posledice napada odpravljajo, so še sporočili.

LJUBLJANA - V torek so v Sloveniji ob 778 PCR-testih in 7938 hitrih antigenskih testih potrdili 2591 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v torek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 84 bolnikov, na intenzivni negi pa devet. Umrl je en bolnik s potrjeno koronavirusno okužbo. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 18.764 aktivnih primerov okužb, kar je 854 več kot dan prej.

LJUBLJANA - V okolici Debnega vrha v Ljubljani je okoli 13. ure izbruhnil gozdni požar, ki pa naj bi ga do večera Gasilska brigada Ljubljana že ukrotila. Preko noči bo na terenu ostalo okoli 50 gasilcev, so sporočili. Po prvih informacijah je groba ocena požarišča 30 tisoč kvadratnih metrov. Pri gašenju je sodelovalo okoli 110 gasilcev, 37 gasilskih vozil in dva helikopterja.

LJUBLJANA - Banke v Sloveniji so v prvem letošnjem polletju ustvarile 212,5 milijona evrov dobička pred obdavčitvijo. To je 15,4 odstotka manj kot leto prej, padec dobička pa je posledica višjih operativnih stroškov ter oblikovanja neto oslabitev in rezervacij, v redni mesečni publikaciji o poslovanju bank navaja Banka Slovenije. Medletna rast stanovanjskih posojil se je junija še nekoliko okrepila in ostala med najvišjimi v evrskem območju, v medletni primerjavi so slovenske banke pri vrhu tudi pri rasti obsega posojil podjetjem. Še naprej naraščajo tudi vloge gospodinjstev.

LJUBLJANA - V NSi so pripravili več ukrepov, s katerimi bi pomagali ljudem in gospodarstvu pri spopadanju s krizo, na novinarski konferenci pa jih je predstavil poslanec Jernej Vrtovec. Podpirajo nižji DDV na energente, nujno pa bi morali po oceni NSi v zakonodajni paket vključiti še nižji DDV na ceno hrane. Prav tako bi morala vlada po njihovem mnenju pripraviti paket ciljnih pomoči za socialno ranljive, zavzemajo se še za pomoč podjetjem.

KOČEVJE - V kočevskem Melaminu so od maja, ko je kemijsko podjetje prizadela huda industrijska nesreča, do sedaj spet vzpostavili okoli petino nekdanje proizvodnje. V načrtu je, da septembra zaženejo še dodaten del proizvodnje in tako tovarno pripeljejo do točke, ko bi lahko preživela na trgu. Hkrati teče intenzivno iskanje nove možne lokacije, kamor bi preselili najnevarnejši del proizvodnje, je za STA povedal vodja komisije, ki nadzira sanacijo, Antun Gašparac.

LJUBLJANA - Direktor in umetniški vodja Ljubljana festivala Darko Brlek je potrdil, da koncert ruske zvezdniške pevke Ane Netrebko ostaja na programu festivala, načrtovanega za 26. avgust. Kot je poudaril, je to tako želja organizatorjev kot občinstva. Netrebkova je že večkrat poudarila, da vojno proti Ukrajini jasno obsoja. Pred dnevi je Ukrajinska skupnost Slovenije na Festival Ljubljana naslovila peticijo, v kateri so pozvali k odpovedi pevkinega nastopa v Ljubljani, saj da podpira zločinski Putinov režim.

ms/jes/av/lem/ms
© STA, 2022