Pregled - Slovenija, 16. 8. (torek)

Ljubljana, 16. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 16. avgusta

BELTINCI - Predsednik vlade Robert Golob se je med obiskom v Prekmurju skupaj z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko sestal s predstavniki kmetov, s katerimi je spregovoril o suši, ki pesti kmetijstvo. Ob tem je napovedal pospešitev postopkov za pridobitev pomoči, na podlagi česar bi bila možna izplačila do konca leta. Glede na to, da mora biti škoda ocenjena do konca septembra, se bomo potrudili, da bi lahko odškodnino oziroma finančna sredstva ter ostale prispevke, ki bi kmetom na ta način lahko bili odpisani, lahko uredili še letos, je pritrdila Šinkova.

LJUBLJANA - Obseg BDP Slovenije se je v drugem letošnjem četrtletju na letni ravni povečal za 8,2 odstotka. K rasti je po navedbah državnega statističnega urada pripomoglo domače in tuje povpraševanje. Premier Robert Golob je rast označil za pričakovano, a opozoril na predvideno ohlajanje konec leta. Tudi Banka Slovenije je poudarila, da so ob nadaljevanju ruske vojaške agresije obeti bolj negotovi. Na poslabšane obete za drugo polovico leta zaradi velike negotovosti, povezane z vojno v Ukrajini, energetsko oskrbo in inflacijo, je opozoril tudi Urad RS za makroekonomske analize in razvoj.

LJUBLJANA - Na javno naročilo Zavoda za blagovne rezerve RS za razširjen odkup 40.000 ton pšenice letine 2022 za človeško prehrano je prispela ena ponudba, so STA sporočili iz zavoda. Ta bo ponudbo zdaj pregledal in se odločil o oddaji naročila. Premier Robert Golob meni, da je to tako slaba kot dobra novica. Kot pravi, očitno kmetje niso imeli težav s prodajo pšenice na trgu, obenem pa glede na zadnji razvoj dogodkov verjame, da primanjkljaj pšenice čez zimo ne bo tako velik, kot se je zdelo.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija (DVK) je sprejela rokovnik za izvedbo volilnih opravil za predsedniške volitve, ki bodo 23. oktobra. Roki za volilna opravila bodo začeli teči v ponedeljek, 22. avgusta. Volivci bodo od tega dne lahko izrazili podporo posameznim kandidatom, mogoče bo tudi že vlaganje kandidatur. Morebitni drugi krog volitev bo 13. novembra.

RIM - Italijanska senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc bo nosilka liste italijanske Demokratske stranke za senat v Furlaniji-Julijski krajini na septembrskih predčasnih parlamentarnih volitvah v Italiji, je v ponedeljek odločilo vodstvo stranke. Tako bi lahko znova zastopala slovensko manjšino, saj ji prvo mesto na listi omogoča realne možnosti za izvolitev. V zadnjem času so se med slovensko manjšino v Italiji pojavljale skrbi, da bi lahko izgubili svojega predstavnika v parlamentu. V nasprotju s Slovenijo namreč italijanska ureditev manjšinam predstavnikov v parlamentu ne zagotavlja.

LJUBLJANA - V Pravni mreži za varstvo demokracije so prepričani, da ministri prejšnje vlade, ki so po koncu mandata prejeli nadomestilo za neizrabljen dopust, do nadomestil niso bili upravičeni. Vlado zato pozivajo, naj zoper ministre, ki so prejeli nadomestila, vloži tožbe, Računsko sodišče pa k reviziji vseh postopkov izplačil denarnih nadomestil.

LJUBLJANA - Javnomnenjska raziskava Vox populi agencije Ninamedia za časnika Dnevnik in Večer kaže, da bi na predsedniških volitvah, če bi bile te minulo nedeljo, zmagala odvetnica Nataša Pirc Musar, v prvem krogu pa poslanec SDS in nekdanji zunanji minister Anže Logar. Najvišjo podporo med strankami še naprej beleži Gibanje Svoboda.

LJUBLJANA - V SD se je izteklo evidentiranje kandidatov za vodstvene funkcije, ki jih bodo volili na jesenskem kongresu. V stranki so skopi z informacijami o njih, saj morajo kandidature pregledati še pristojni organi stranke. Predsednica SD Tanja Fajon je sicer ponovno kandidaturo že napovedala, vodja poslancev Jani Prednik pa odločitve še ne razkriva.

LJUBLJANA - Slovenski dijak Benjamin Bajd iz Gimnazije Kranj je na mednarodni računalniški olimpijadi (IOI) v Indoneziji v konkurenci 349 dijakov iz 88 držav osvojil zlato odličje, so sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). Odkar Slovenija sodeluje na mednarodni računalniški olimpijadi, je to prvo zlato odličje za našo državo. Barve Slovenije so v Yogyakarti sicer zastopali še Jakob Žorž, Matija Likarin Bor Brudar, ekipo pa je spremljal vodja in mentor Marko Poženel.

LJUBLJANA - Predlogi sprememb davčnih zakonov premalo pozornosti namenjajo srednjemu sloju, predvsem zaposlenim s plačo okoli ene do dveh povprečnih, v odzivu na predloge opozarjajo Konfederaciji sindikatov Slovenije - Pergam. Med rešitve bi morala vladna stran po njihovem mnenju vključiti dodatno razbremenitev plač, višjih od minimalne.

LJUBLJANA - Stanovanjski sklad RS je z Razvojno banko Sveta Evrope podpisal posojilno pogodbo v vrednosti 70 milijonov evrov. S pomočjo posojila bo sklad izvedel projekt izgradnje 906 javnih najemnih stanovanj na desetih lokacijah v sedmih statističnih regijah. Podrobnosti bo direktor sklada Črtomir Remec predstavil prihodnji teden.

LJUBLJANA - Kurirji pri dostavnih podjetjih Wolt in Glovo bodo v Ljubljani odslej nosili posebne številke, na podlagi katerih jih bo lažje prijaviti v primeru kršitev prometnih predpisov, je pojasnil ljubljanski župan Zoran Janković. S tem želijo povečati prometno varnost v mestnem središču in odgovoriti na pritožbe meščanov.

LJUBLJANA - V ponedeljek so v Sloveniji ob 599 PCR-testih in 2032 hitrih antigenskih testih potrdili 537 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v ponedeljek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 83 bolnikov, na intenzivni negi pa devet. Od vključno petka je umrlo 11 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo.

LJUBLJANA - Na več ljubljanskih prizoriščih se je začel 5. festival Platforma "malih umetnosti", ki je razdeljen v tri sklope. Umetniški del je v Cukrarna baru odprla tehnoburleska kolektiva Feminalz Tatovi podob. Sklop delavnic je uvedla delavnica plesne forme vogue fem, ki jo vodi avstrijski umetnik PLENVM, popoldne je bila na sporedu okrogla miza. Letošnja platforma daje poudarek izobraževanju in participaciji.

SARAJEVO - Hrvaška serija Območje brez signala, ki je nastala tudi pod okriljem slovenske produkcije, je na 28. Sarajevskem filmskem festivalu prejela srce Sarajeva za najboljšo dramsko serijo. Gre za prvi koprodukcijski projekt medijske hiše Voyo. Serija je v Sarajevu prejela tudi druge nagrade: Izudin Barjović je slavil v kategoriji najboljšega igralca v dramski seriji, Dalibor Matanić je dobil nagrado za režijo, ustvarjalci pa so prejeli tudi nagrado za najboljši scenarij med dramskimi serijami. Nagrade za najboljšo žensko epizodno vlogo se je razveselila Lana Barić.

ms/av/lte/zc/ms
© STA, 2022