Pregled - svet, 16. 8. (torek)

Ljubljana, 16. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v torek, 16. avgusta.

KIJEV/NEW YORK - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, njegov turški kolega Recep Tayyip Erdogan in generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres se bodo v četrtek sestali v Ukrajini, kjer bodo med drugim razpravljali o izvozu žita iz ukrajinskih pristanišč in jedrski elektrarni Zaporožje, so sporočili iz ZN. V zvezi z Zaporožjem je sicer Zelenski znova posvaril pred jedrsko katastrofo, ki bi po njegovih besedah ogrozila celotno Evropo.

SIMFEROPOL - Med požarom v skladišču orožja na severu polotoka Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija, je eksplodiralo strelivo, so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva, kjer so dogodek označili za sabotažo. Po navedbah guvernerja Krima Sergeja Aksjonova sta bili v več eksplozijah poškodovani dve osebi, vendar nobena huje. Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak je incident opisal kot "demilitarizacijo v akciji", s čimer je namignil, da eksplozije niso bile naključne.

ODESA - Prva ladja z žitom, ki so jo v okviru dogovora za blažitev svetovne prehranske krize najeli ZN, je izplula iz ukrajinskega pristanišča Pivdeni in se odpravila proti Afriki, so sporočili z ukrajinskega ministrstva za infrastrukturo. Ladja MV Brave Commander bo 23.000 ton pšenice odložila v Džibutiju, od koder bodo žito nato poslali v Etiopijo. Od 1. avgusta je iz Ukrajine po navedbah Kijeva skupno izplulo 16 ladij.

OSLO - Na srečanju nemškega kanclerja Olafa Scholza in premierjev nordijskih držav se je v ponedeljek razkrila neenotnost glede morebitne prepovedi vstopa v EU za ruske turiste kot odgovora na rusko agresijo nad Ukrajino. Odločno podporo temu ukrepu je izrazila finska premierka Sanna Marin, medtem ko je bil Scholz zadržan, češ da to ne bi smelo otežiti možnosti odhoda iz Rusije tistim, ki od tam bežijo. Finske oblasti bodo s 1. septembrom omejile število izdanih turističnih vizumov za ruske državljane na 10 odstotkov sedanjega števila.

DONECK - V Donecku na vzhodu Ukrajine se je v ponedeljek na sodišču, s katerim upravljajo proruski separatisti, začelo sojenje petim evropskim državljanom, ki so se borili na strani Ukrajine. Med njimi je tudi Hrvat Vjekoslav Prebeg, ki mu tako kot še dvema obtožencema grozi smrtna kazen ali dosmrtni zapor. Vsi so se glede obtožb, ki jim med drugim bremenijo sodelovanja v spopadih v vlogi plačancev, izrekli za nedolžne.

BRUSELJ - V Bruslju preučujejo odgovor Irana na zadnji osnutek besedila, ki ga je EU predstavila 8. avgusta in bi oživilo sporazum o iranskem jedrskem programu iz leta 2015, sklenjen med Iranom in več svetovnimi silami. Odziv Irana so prejeli v ponedeljek pozno zvečer. Gre za zadnji predlog besedila, ki ga je EU predložila v okviru pogajanj v začetku meseca na Dunaju.

TALLINN - Estonija bo odstranila več spomenikov iz časov Sovjetske zveze, je sporočila estonska vlada, ki je že pred tem v luči ruskega napada na Ukrajino naznanila namero odstranjevanja vojnih spominskih obeležij iz sovjetskih časov. Proces se je danes začel z umikom sovjetskega tanka T-34 v mestu Narva na vzhodu države. Nekateri prebivalci so sicer nasprotovali odstranitvi tanka. V mestu je namreč več kot 90 odstotkov prebivalcev ruskih korenin, zato so se lokalne oblasti dlje časa izogibale odločanju o spomeniku, nato pa je posredovala vlada in dela so se začela v kratkem času.

WASHINGTON - Ameriško ministrstvo za pravosodje je v ponedeljek zavrnilo zahtevo več ameriških medijev in republikanskih članov kongresa po objavi gradiva, na podlagi katerega je sodišče izdalo nalog za preiskavo posestva nekdanjega predsednika Donalda Trumpa na Floridi. Po oceni ministrstva bi objava lahko povzročila "nepopravljivo škodo" preiskavi. Trump je medtem zatrdil, da so mu agenti FBI med preiskavo zasegli potne liste. Te naj bi mu že vrnili.

NEW YORK - V ameriški zvezni državi Georgia so uvedli preiskavo proti Rudyju Giulianiju, nekdanjemu odvetniku bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, v zvezi s predsedniškimi volitvami leta 2020. Po poročanju ameriških medijev preiskujejo morebitne poskuse vplivanja na izide volitev v Georgii s strani Trumpa in njegovega tabora.

ZAGREB - Lovca miG-21 sta v okviru Natovega sistema zračne obrambe v ponedeljek na jugu Hrvaške prestregla manjše civilno letalo, ki je vstopilo v hrvaški zračni prostor, so sporočili s hrvaškega ministrstva za obrambo. Letalo tipa beechcraft 35-B33 z ameriško registracijo je letelo iz Grčije proti Sloveniji. Po vizualni potrditvi pilota, za katero letalo gre, sta se lovca vrnila v matično bazo v Zagrebu in letalo je nadaljevalo pot.

TRST - Italijanska senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc bo nosilka liste italijanske Demokratske stranke za senat v Furlaniji-Julijski krajini na septembrskih parlamentarnih volitvah v Italiji. Tako bi lahko znova zastopala slovensko manjšino, saj ji prvo mesto na listi omogoča realne možnosti za izvolitev. V zadnjem času so se med slovensko manjšino v Italiji v luči prihajajočih volitev pojavljale skrbi, da bi lahko izgubili svojega predstavnika v parlamentu. V nasprotju s Slovenijo, kjer imata manjšini zagotovljeno mesto v državnem zboru, italijanska ureditev namreč manjšinam predstavnikov ne zagotavlja.

ATENE - Z otočka na reki Marica na grško-turški meji so v ponedeljek rešili 38 migrantov, ki so bili po lastnih navedbah tam ujeti od sredine julija. V skupini je bilo 22 moških, sedem otrok in devet žensk. Med njimi je bila tudi nosečnica, ki so jo preventivno prepeljali v bolnišnico, petletna deklica pa naj bi na otočku umrla. Da so migranti, ki so po lastnih navedbah Sirci, ujeti na otočku, je bilo znano od minulega tedna. Ker pa ni bilo jasno, ali so na grški ali turški strani otoka, ni bilo jasno, katera država bi jim morala pomagati.

NAYPYITAW - Nova posebna odposlanka Združenih narodov za Mjanmar je začela svoj prvi uradni obisk v tej azijski državi, kjer od lanskega februarja vlada vojaška hunta. Noeleen Heyzer se bo na obisku osredotočila na vse slabše razmere v Mjanmaru in glavne probleme ter druga prednostna vprašanja, so sporočili iz Združenih narodov. Na obisk je prispela dan po tistem, ko je sodišče hunte zaradi korupcije še na šest let zapora obsodilo v vojaškem udaru strmoglavljeno voditeljico civilnih oblasti Aung San Suu Kyi.

RUSTENBURG - Na tisoče ljudi se je zbralo v južnoafriškem mestu Marikana, da bi obeležili deseto obletnico poboja več deset stavkajočih rudarjev. Neodvisni policijski preiskovalni direktorat, ki je nadzorni organ policije, je sporočil, da ta incident še vedno preiskujejo, za nasilje pa ni bil obsojen še nihče. Policija je 16. avgusta 2012 v streljanju ubila 34 delavcev v rudniku platine, 78 pa jih je ranila, ker so protestirali za boljše plače in stanovanja. Še vedno gre za najhujši primer policijskega nasilja v Južni Afriki po padcu apartheida.

akt/akt
© STA, 2022