Pregled - šport, 16. 8. (torek)

Ljubljana, 16. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v torek, 16. avgusta.

RIM - Slovenski plavalec Peter John Stevens je na evropskem prvenstvu v Rimu v finalu na 50 m prsno osvojil osmo mesto. Zmagal je Italijan Nicolo Martinenghi s časom 26,33. Italijanski uspeh je v Stevensovi disciplini s srebrom dopolnil Simone Cerasuolo (26,95), bron si je priplaval Nemec Lucas Matzerath s 27,11. V ponedeljek si je Stevens nastop med najboljšo osmerico zagotovil s časom 27,27, kar je bil peti izid polfinala. Poleg nastopa Stevensa je imela slovenska ekipa danes v popoldanskem finalnem delu plavalnih tekmovanj še enega udeleženca. Anže Ferš Eržen si je dopoldne v kvalifikacijah na 200 m mešano zagotovil polfinale, ki ga je končal na 14. mestu s časom 2:03,07, bil je sedmi v svoji skupini.

MARIBOR - Hrvat Damir Krznar je novi trener slovenskega nogometnega kluba iz Maribora, je na klubski spletni strani potrdila mariborska ekipa. Hrvaški trener je na tem položaju zamenjal Radovana Karanovića, ki ga je vodstvo 16-kratnih slovenskih prvakov iz Maribora v ponedeljek odstavilo zaradi slabih izidov na domačem in mednarodnem prizorišču. Vodstvo zadnjih slovenskih nogometnih prvakov je le dan po odstavitvi Karanovića imenovalo novega prvega moža članske ekipe. To odgovorno mesto je prevzel v Zaboku rojeni Krznar, ki je v času igralske kariere branil barve varaždinskega Varteksa, zagrebškega Dinama in Interja iz Zaprešiča. Krznar je peti hrvaški trener v mariborskem klubu, pred njim so to dolžnost opravljali Ivo Šušak, Ante Čačić, Krunoslav Jurčić in Sergej Jakirović. Hrvat je podpisal pogodbo do konca sezone 2023/24.

LJUBLJANA - Dan pred prijateljsko tekmo s Srbijo v Stožicah je pred novinarje prvič po prihodu v reprezentanco stopil prvi zvezdnik Luka Dončić. Poudaril je, da je njegov cilj na vsakem tekmovanju prvo mesto, da se z ostalimi reprezentancami ne ukvarja, saj je na eurobasketu kup favoritov, izpostavil pa je tudi, da ima Slovenija še mnogo rezerv v obrambi. V Stožicah je slovenska izbrana vrsta opravila predzadnji trening pred spektaklom proti Srbiji, ki na evropskem prvenstvu podobno kot Slovenija sodi v najožji krog favoritov za naslov. Luka Dončić je dejal, da se veseli tekme. "Dvorana bo nabito polna, na drugi strani parketa bomo imeli vrhunsko zasedbo, hkrati pa se bom srečal z dobrim prijateljem Nikolo Jokićem," je dejal slovenski zvezdnik. "Tekme proti močnim ekipam so vedno dobrodošle, saj lahko razkrijejo določene slabosti, na katerih moramo še delati. Naša je zagotovo igra v obrambi. Zavedamo se tega in na treningih je zato veliko poudarka na tem segmentu igre," je dodal Dončić.

MÜNCHEN - Hrvatica Sandra Perković je drugi dan evropskega prvenstva v atletiki v Münchnu v metu diska osvojila šesti zaporedni naslov (67,95 m). Norvežan Jakob Ingebrigtsen je uspešno začel lov na dvojno krono, uspelo mu je ubraniti naslov prvaka na 5000 m (13:21,13). Tudi Grk Miltiadis Tentoglou je v skoku v daljino ubranil naslov s kar 8,52 m. Olimpijski zmagovalec Marcell Jacobs je Italiji priboril naslov na 100 m (9,95), med atletinjami je bila na tej razdalji zlata Nemka Gina Lückenkemper (10,99). V deseteroboja je slavi Nemec Niklas Kaul (8545 točk). Preostali končni odločitvi sta se začeli že zjutraj. Španec Miguel Angel Lopez (2:26:49) je prepričljivo osvojil zlato kolajno v hoji na 35 km. Tudi med atletinjami je bila v tej disciplini z veliko prednostjo najboljša Grkinja Antigoni Drisbioti (2:37:36).

LJUBLJANA - Dolga leta najboljša slovenska karateistka Tjaša Ristić, od junijske poroke z nogometašem Rokom Baskero Tjaša Baskera, je prek Instagrama sporočila, da je pri 28 letih končala kariero. Ristićeva je dosegla nekaj zgodovinskih dosežkov za slovenski karate in ima v zbirki tudi pet kolajn z velikih tekmovanj.

KOEBENHAVN - Danski kolesar Jonas Vingegaard, zmagovalec letošnje dirke po Franciji, ne bo nastopil na cestni dirki na septembrskem svetovnem prvenstvu v Avstraliji. Novico, da aktualnega zmagovalca Toura, ki je po dveh letih končal prevlado slovenskega asa Tadeja Pogačarja v Franciji, ne bo na cestni preizkušnji v Avstraliji, je potrdil selektor danske ekipe Anders Lund. V danski ekipi bodo 18. septembra na cestni dirki na SP nastopili Magnus Cort Nielsen, Jakob Fuglsang in Soren Kragh Andersen.

NEW YORK - Nova sezona severnoameriške košarkarske lige NBA se bo začela 18. oktobra s tekmama lanskih finalistov. Boston Celtics bodo gostili Philadelphia 76ers, prvaki Golden State Warriors se bodo pomerili z Los Angeles Lakers. Luka Dončić bo s svojimi Dallas Mavericks dan pozneje sezono začel z gostovanjem pri najboljši ekipi rednega dela, Phoenix Suns.

RIO DE JANEIRO - Kvalifikacijske tekme južnoameriških nogometnih velesil Brazilije in Argentine, ki so jo septembra lani s kontroverzno odločitvijo lokalnih zdravstvenih oblasti prekinili, ne bodo ponovili. S tem je južnoameriška nogometna afera po skoraj letu dni le dobila epilog. Septembra lani sta v Sao Paolu ekipi igrali kvalifikacijsko tekmo za uvrstitev na letošnje svetovno prvenstvo v Katarju. A kmalu po začetku so na igrišče prišli predstavniki lokalnih zdravstvenih oblasti in trdili, da so gostje iz Argentine kršili takratna protikoronska pravila. Zdaj so vse tri strani le dosegle dogovor. Fifa se je strinjala, da tekme ni treba igrati in da lahko reprezentanci v pripravah na SP po svoji volji izbirata nasprotnike na prijateljskih tekmah. Zvezi pa bosta plačali denarno kazen po 150.000 švicarskih frankov.

tb/zzb/ad/alz/zza/jz/xd/ad
© STA, 2022