Pregled - šport, 13. 8. (sobota)

Ljubljana, 13. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v soboto, 13. avgusta.

MÜNCHEN - Janja Garnbret je v Münchnu pričakovano postala evropska prvakinja v težavnostnem plezanju. Olimpijska prvakinja iz Tokia je z najboljšimi predstavami v kvalifikacijah, polfinalu in finalu osvojila še zadnje odličje, ki je manjkalo v zbirki. Odslej ima tudi naslov evropske prvakinje v posamični disciplini športnega plezanja. Jernej Kruder je v današnjem finalu osvojil šesto mesto v balvanskem plezanju na evropskem prvenstvu v športnem plezanju v Münchnu.

ISTANBUL - Slovenska košarkarska reprezentanca je v prijateljski tekmi v Istanbulu premagala Ukrajino s 86:82 (22:16, 40:32, 61:54). V petek so Slovenci premagali domačine Turke po podaljšku s 104:103. Največ točk, po 13, so za Slovenijo dosegli Jaka Blažič, Aleksej Nikolić in Zoran Dragić.

KOPER - Nogometaši Kopra so v 5. krogu Prve lige Telemach premagali Kalcer Radomlje s 5:0 (2:0). Tekma med Muro in sežanskim Taborom se je v Murski Soboti končala z 2:2 (0:1).

RIM - Sobota je slovenski reprezentanci na evropskem prvenstvu v plavanju v Rimu prinesla dve finalni uvrstitvi: tako Janja Šegel kot Katja Fain sta danes nastopili v polfinalu na 200 metrov prosto in se obe uvrstili v finale s šestim oziroma sedmim dosežkom. Šeglova je osvojila tretje mesto, Fainova pa četrto. S časoma 1:57,94 in 1:58,25 sta popravili dosežka iz dopoldanskega dela, na koncu pa je to v skupni konkurenci obeh skupin zadoščalo za šesto in sedmo mesto ter uvrstitev v nedeljski finale. Prvi svetovni rekord pa je v Rimu dosegel Romun David Popovici.

HELSINKI - Slovenski dirkač Tim Gajser je v kvalifikacijah dirke svetovnega prvenstva v motokrosu na Finskem danes osvojil šesto mesto. Najhitrejši je bil Francoz Romain Febvre. Gajser lahko v nedeljo tri dirke pred koncem sezone že postane svetovni prvak razreda MXGP. Gajser ima v skupnem seštevku 115 točk naskoka in če bo prednost po dirki v Hyvinkääju v nedeljo popoldne znašala vsaj 100 točk, bo četrtič po letih 2016, 2019 in 2020 svetovni prvak v razredu MXGP.

MÜNCHEN - Na evropskem prvenstvu v veslanju v Münchnu so danes nastopili štirje slovenski čolni. Rajko Hrvat si je v polfinalu v lahkem enojcu z drugim mestom priboril nastop v velikem finalu. V dvojcu sta v finalu B nastopila Jaka Čas in Nik Krebs, kjer sta zasedla drugo mesto. V polfinalih sta bila medtem neuspešna Nina Kostanjšek in Filip-Matej Pfeifer.

ČESKE BUDEJOVICE - Mladi slovenski kanuist Žiga Lin Hočevar je na evropskem prvenstvu v divjih vodah za mladince in mlajše člane v Čeških Budejovicah dosegel prvo posamično srebrno medaljo na mladinskih prvenstvih. Na ekipnih tekmah v mladinski tekmi kajakašev in kanuistov do 23 let ima 15-letnik že dve zlati kolajni. V finalu sta veslala še Marko Petek, ki je bil osmi med kajakaši do 23 let, in kajakašica Sara Globokar, ki je bila v konkurenci mladink deseta.

xd/tb/am/lr/nem/lr
© STA, 2022