Pregled - Slovenija, 13. 8. (sobota)

Ljubljana, 13. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 13. avgusta.

LJUBLJANA - Na enega prometno najbolj obremenjenih koncev tedna je bil promet ves dan zgoščen na nekaterih cestnih odsekih, zlasti pred predorom Karavanke, ter na mejnih prehodih s Hrvaško. Še več prometa je zaradi praznika pričakovati v ponedeljek.

LJUBLJANA - V petek so v Sloveniji ob 753 PCR-testih in 5287 hitrih antigenskih testih potrdili 1567 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 20.062 aktivnih primerov okužb, kar je 224 manj kot dan prej.

LJUBLJANA - Slovenski državni holding je vnovič objavil vabilo k oddaji zavezujočih ponudb za nakup 15,4-odstotnega deleža v celjski družbi Cetis, ki je v lasti holdinga in Kapitalske družbe. Ponudbe zbira do 9. septembra do 13. ure.

LJUBLJANA/MARIBOR/KOPER - V Ljubljani so turistične sobe v začetku avgusta več kot 90-odstotno zasedene. Na Štajerskem se številke bližajo tistim iz predkoronskega leta 2019. Tudi na Obali se obeta dobra turistična sezona. Junija so v Portorožu, Piranu in Kopru presegli rezultate iz predkoronskega leta 2019.

LJUBLJANA - Zapore poleg prostorskih težav pesti pomanjkanje pravosodnih policistov. Po navedbah ministrstva za pravosodje jih glede na standarde in normative primanjkuje več kot 100. Pičlo je tudi zanimanje za poklic pravosodnega policista, zato pristojne ustanove nagovarjajo kandidate na različnih kariernih sejmih.

BOHINJ - V organizaciji turističnega društva se odvija Bohinjska noč, ki je bila do leta 2019 poznana kot Kresna noč. V Turističnem društvu Bohinj želijo, da bo okoljski odtis letošnje prireditve čim manjši, zato ukinjajo lučke na jezeru in uvajajo brezplačni avtobusni prevoz.

DUTOVLJE - Na Krasu se odvija vrhunec letošnjega jubilejnega 50. praznika terana in pršuta. Prireditev poteka med 8. julijem in 31. avgustom, danes so okronali novo kraljico terana, v nedeljo pa bo potekala tradicionalna nedeljska povorka s ciljem v Dutovljah.

ŠENTJERNEJ - Z gasilsko parado in slavnostno akademijo ob 100-letnici Prostovoljnega gasilskega društva Ostrog so se začele prireditve Jernejevega oz. tradicionalnega večdnevnega obeleževanja občinskega praznika. Med Jernejevim 2022 se bo na Šentjernejskem v 15 dneh zvrstilo skupaj več kot 40 prireditev.

LJUBELJ - Občini Tržič in Borovlje sta na prelazu Ljubelj pripravili 18. EU ples brez meja. Srečanje ljudi z obeh strani Karavank, ki jih je nekdaj ločevala državna meja, po mnenju organizatorjev dokazuje, da sodelovanje in prijateljstvo nista le besedi na papirju.

MOSTAR - Na gori Velež v Bosni in Hercegovini je gorska reševalna služba iz Mostarja zjutraj našla truplo 44-letne slovenske državljanke iz Celja, ki je bila pogrešana od srede. Po poročanju sarajevskega spletnega portala Klix gre za isto osebo, ki so jo na tem območju reševali že februarja.

bdo/bdo
© STA, 2022