Pregled - svet, 13. 8. (sobota)

Ljubljana, 13. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 13. avgusta.

CETINJE - Črnogorska vlada je po strelskem pohodu na Cetinju, v katerem je v petek umrlo 11 ljudi, razglasila tridnevno žalovanje po vsej državi. Svojcem preminulih in črnogorskemu premierju Dritanu Abazoviću je sožalje ob tragičnem dogodku izrekel tudi premier Robert Golob, ki je ostro obsodil strelski pohod. Med šestimi ranjenci so tudi mladoletne osebe in policist. Ena oseba je še življenjsko ogrožena.

NEW YORK - Pisatelj Salman Rushdie, ki ga je v petek napadalec iz doslej še neznanega motiva zabodel na odru med njegovim govorom, diha s pomočjo ventilatorja. Verjetno bo ostal brez enega očesa, je za časnik New York Times dejal njegov agent Andrew Wylie, ki je dodal, da Rushdie ne more govoriti. Newyorška zvezna policija je kot napadalca, ki je v pridržanju, identificirala 24-letnika iz New Jerseya Hadija Matarja.

WASHINGTON - Predstavniški dom ameriškega kongresa je z 220 demokratskimi glasovi proti 207 republikanskim v petek potrdil predlog zakona za boj proti inflaciji, ki med drugim uvaja minimalni davek na dobičke korporacij, niža stroške zdravstva in zvišuje sredstva za boj proti podnebnim spremembam. Biden je imel na začetku mandata januarja lani veliko večje ambicije za tovrsten zakon, ki so predvidevale 3500 milijard dolarjev porabe za iste namene. Na koncu so v kongresu odobrili zakon s skoraj štirikrat manjšim zneskom. Gre za pomembno zmago demokratskega predsednika Joeja Bidna pred novembrskimi kongresnimi volitvami.

WASHINGTON - Potrdilo o zaseženih dokumentih med preiskavo FBI na posestvu bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa kaže na to, da so agenti tam zasegli 11 nizov zaupnih dokumentov, med njimi tudi take, ki so označeni kot posebej občutljivi, ker lahko ogrozijo nacionalno varnost ZDA. Še vedno ni jasno, za kakšne dokumente natančno gre. Trump je leta 2016 hvalil FBI, ko je ta vodil preiskavo demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton, zdaj pa ga skupaj s kongresnimi republikanci javno napada.

ZAPOROŽJE - Po poročanju lokalnih uradnikov je v bližini jedrske elektrarne Zaporožje, ki je pod nadzorom ruskih sil, prišlo do novega obstreljevanja. Kijev in Moskva se za te napade na jugovzhodu Ukrajine ponovno medsebojno obtožujeta. Kijev in Moskva sta si ta mesec že večkrat izmenjali obtožbe zaradi obstreljevanja območja elektrarne, kar je povzročilo strah pred pred jedrsko katastrofo in privedlo do četrtkovega izrednega zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov na to temo.

NEW YORK - Globalni bonitetni agenciji Fitch in S&P sta v petek dodatno znižali kreditno oceno Ukrajini. To sta storili zaradi zadnjega dogovora o prestrukturiranju dolgov, ki jih ni sposobna odplačati. Ukrajina se zaradi ruske agresije letos sooča s 35- do 45-odstotnim nazadovanjem obsega bruto domačega proizvoda in mesečnim proračunskim primanjkljajem v višini pet milijard dolarjev.

MOSTAR - Na gori Velež v Bosni in Hercegovini je gorska reševalna služba iz Mostarja zjutraj našla truplo 44-letne slovenske državljanke iz Celja, ki je bila pogrešana od srede. Gre za isto osebo, ki so jo na tem območju reševali že februarja. Po neuradnih podatkih so avto pokojnice na Veležu našli v petek, potem ko je njena mati mostarsko policijo obvestila, da sta bili zadnjič v stiku v sredo.

DUNAJ - V bližini avstrijskega mejnega prehoda z Madžarsko pri kraju Kittsee se je v jutranjih urah prevrnil kombi s prikolico, potem ko se je voznik poskušal izogniti policijski kontroli. V nesreči so umrle tri osebe, še sedem pa je bilo huje ranjenih. Policija je voznika, za katerega se domneva, da je osebe tihotapil, že aretirala. V vozilu je bilo skupno 20 migrantov.

VALENCIA - Na glasbenem festivalu Medusa Circus of Madness v mestu Cullera, približno 50 kilometrov južno od Valencie, je umrla ena oseba, še 40 pa jih je bilo ranjenih, potem ko se je v jutranjih urah zaradi močnega vetra zrušil del odra. Po poročanju lokalnih medijev, je v nesreči umrl mladenič v zgodnjih dvajsetih letih.

HAVANA - Gasilci so v petek dokončno pogasili požar v kubanskem skladišču nafte, ki je terjal dve smrtni žrtvi. Na pogorišču je že 60 strokovnjakov, ki so zadolženi za najdbo 14 pogrešanih gasilcev. V tej najhujši industrijski nesreči v zgodovini Kube je bilo poškodovanih 132 ljudi. Po zadnjih podatkih zdravstvenega ministrstva so štirje ponesrečenci še v kritičnem stanju.

DAKA - Skoraj 150.000 delavcev na več kot 200 bangladeških plantažah čaja je začelo s stavko, s katero želijo doseči 150-odstotno povišanje plač. Delavci svoje zahteve utemeljujejo z naraščajočo inflacijo. Minimalna plača za delavca na plantažah čaja v tej azijski državi trenutno znaša 120 bangladeških tak na dan oziroma približno 1,23 evra.

KABUL - V luči prve obletnice talibanskega prevzema oblasti je v afganistanski prestolnici Kabul potekal protest žensk, ki so zahtevale pravico do dela in političnega udejstvovanja, a so varnostne sile shod hitro in nasilno zatrle. Približno 40 žensk se je zbralo pred ministrstvom za izobraževanje v Kabulu in javno zahtevalo vrnitev dela pravic, ki so jih zgubile od padca Kabula 15. avgusta lani. Talibanske varnostne sile so protestnice hitro razgnale s streljanjem v zrak.

NEW YORK - Igralka Anne Heche je po hudi prometni nesreči umrla, je v petek sporočila njena tiskovna predstavnica Holly Baird. Hecheva je v nesreči utrpela hude opekline in je bila v komi, pri življenju so jo ohranjali aparati. Bairdova je pojasnila, da so 53-letno Hechevo razglasili za možgansko mrtvo, s čimer je po zakonodaji ameriške zvezne države Kalifornija tudi uradno preminula. Njeno telo medtem ostaja priklopljeno na aparate zaradi darovanja organov.

akt/akt
© STA, 2022