Pregled - Slovenija, 12. 8. (petek)

Ljubljana, 12. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 12. avgusta.

LJUBLJANA - Vlada se je pri soočanju z visokimi cenami hrane odločila za t.i. mehko regulacijo - za spremljanje cen osnovnih živil. Premier Robert Golob upa, da bodo učinki vidni kmalu, že oktobra pa naj bi bilo jasno, ali so potrebni kakšni trši ukrepi. Če bo potrebno, bo vlada po energetskem draginjskem dodatku uvedla tudi prehranskega, je Golob dejal v izjavi za javnost po obisku SNG Drame.

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob in ministrica za kulturo Asto Vrečko sta si ogledala stavbo SNG Drama Ljubljana. Sestala sta se tudi z ravnateljico gledališča Vesno Jurca Tadel. Golob je po ogledu ocenil, da je objekt neprimeren, in izrazil začudenje, kako se je lahko znašel v takšnem stanju. Napovedal je uvrstitev projekta prenove v vse ustrezne dokumente, da bodo lahko z investicijo začeli takoj.

LJUBLJANA - Na zunanjem ministrstvu še preučujejo predlog, da bi ruskim državljanom prenehali izdajati turistične vizume, so sporočili iz Mladike. Napovedujejo, da bo Slovenija tako kot doslej iskala rešitve skupaj z državami članicami EU. O tem vprašanju naj bi sicer konec meseca govorili tudi zunanji ministri članic. Na MZZ poudarjajo, da v vizumskih postopkih Slovenija zahteva predložitev dokazil o tem, da bodo turisti dejansko pripotovali v Slovenijo, kar na primer pomeni predložitev potrjene letalske vozovnice.

LJUBLJANA - Upravno sodišče je zavrnilo tožbo nevladne organizacije Alpe Adria Green zoper dovoljenje za odstrel 222 rjavih medvedov, ki ga je februarja izdalo ministrstvo za okolje in prostor. Pritožba zoper sodbo ni dovoljena. Upravno sodišče je s sodbo potrdilo, da je bila odločitev ministrstva za okolje in prostor pravilna, so za STA ocenili na ministrstvu. Od izdaje dovoljenja do 10. avgusta letos je bilo sicer iz narave odvzetih 139 rjavih medvedov.

KOSTANJEVICA NA KRASU - Slovenski državni gozdovi so s pogorišča na Krasu do sedaj odstranili približno 2000 kubičnih metrov lesa. Prek javnega razpisa so pridobili tudi zunanja izvajalca del. Tako bodo lahko do 20. avgusta, ko se izteče rok Uprave za zaščito in reševanje, odstranili še preostalo lesno biomaso, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

LJUBLJANA - Združeni narodi so današnji dan leta 1999 namenili mladim in opozarjanju na njihov položaj, vlogo v družbi, pravice in dolžnosti. Številni mladi Slovenci izzive iščejo v tujini, ker jim domovina ne daje veliko priložnosti, tudi na področju študija. Ne glede na to pa večina sogovornikov na četrtkovem dogodku društva Vtis svojo prihodnost vidi v Sloveniji. Ob priložnosti so tudi v Mladinskem svetu Slovenije na novinarski konferenci opozorili na stanovanjsko in okoljsko problematiko, prekarnost in duševne stiske, s katerimi se soočajo mladi. Želijo si, da bi vlada težave mladih naslovila prioritetno.

LJUBLJANA - Šolski sindikat Sviz nasprotuje nekaterim spremembam v predlogu pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive. Opozarjajo, da spremembe predvidevajo nekoliko drugačne opredelitve ter vrednotenja določenih dodatnih strokovnih del in nalog tako, da bi njihovo opravljanje postalo strokovnim delavcem praktično nedostopno.

LJUBLJANA - Zaradi povečanja prometnih tokov in večjih zgostitev v prometu se policija v prihajajočih dnevih in tednih boji drastičnega poslabšanja prometne varnosti. Lani je od 13. do 31. avgusta na slovenskih cestah umrlo kar 11 ljudi. Policija, ki letos beleži še več prometnih nesreč kot lani, zato izvaja različne preventivne aktivnosti.

NOVA GORICA - Obratovanje hidroelektrarne Solkan je ponovno ustavljeno, je razvidno iz sporočila, objavljenega na spletni strani družbe Soške elektrarne Nova Gorica. Obratovanje so ustavili v torek ob 21. uri, in sicer zaradi nizkega vodostaja reke Soče.

KOPER - Ribiška družina Koper je opozorila na nižji pretok reke Rižane od predpisanega in Rižanski vodovod pozvala spoštovanju določb vodnega dovoljenja. Medtem ko ribiči razmišljajo o kazenski ovadbi, v vodovodu odgovarjajo, da pretoka ne morejo povečati, ker vode ni. Ob tem obljubljajo, da struge ne bodo izsušili.

LJUBLJANA - V četrtek so v Sloveniji ob 564 PCR-testih in 4443 hitrih antigenskih testih potrdili 1387 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v četrtek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 92 bolnikov, na intenzivni negi pa deset. Umrla sta dva bolnika s potrjeno koronavirusno okužbo.

DOLENJSKE TOPLICE - Začel se je festival stare glasbe Seviqc Brežice 2022. Koncerte utečenega in uglednega festivala do 20. avgusta poteka na prizoriščih v občinah Dolenjske Toplice, Brežice, Šmartno pri Litiji in Loška dolina.

ŠTANJEL - Minilo je 60 let od smrti arhitekta Maksa Fabianija, enega najvidnejših arhitektov Avstro-Ogrske monarhije. Načrtoval je stavbe na Dunaju, v Ljubljani in Trstu, bil je urbanist popotresne Ljubljane in vodil povojno prenovo številnih naselij na Goriškem, Vipavskem in Krasu. A bil je tudi zapostavljeni lik slovenske arhitekture.

lte/vi/zkr/jes/lad/npe/mg/mg
© STA, 2022