Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pregled - svet, 12. 8. (petek)

Ljubljana, 12. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v petek, 12. avgusta.

WASHINGTON - Ameriški pravosodni minister Merrick Garland je v četrtek zaprosil sodišče za objavo vsebine preiskovalnega naloga za preiskavo na posestvu nekdanjega predsednika Donalda Trumpa na Floridi. Nepričakovano je komentiral preiskavo FBI in zagotovil, da se takšne odločitve ne sprejemajo zlahka. Trump je sporočil, da ne nasprotuje objavi preiskovalnega naloga. Po poročanju ameriških medijev naj bi agenti FBI iskali dokumente, povezane z jedrskim orožjem.

NEW YORK - Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je na zasedanju Varnostnega sveta ZN o razmerah v ukrajinski jedrski elektrarni Zaporožje v četrtek dejal, da mora IAEA dobiti dostop za pregled elektrarne. Dodal je, da zaradi spopadov v njeni bližini grozi huda kriza.

KIJEV/ODESA - Ruska vojska je še naprej krepila ofenzivo na vzhodu Ukrajine, kjer kljub intenzivnim spopadom dosega določen napredek, je zapisal ukrajinski generalštab. Britanski obveščevalci so sporočili, da so torkove eksplozije na vojaškem letališču na zahodu ukrajinskega polotoka Krim, v katerih je bilo uničenih ali poškodovanih vsaj osem letal, znatno oslabile pomorsko letalstvo ruske črnomorske flote. Iz ukrajinskega pristanišča Črnomorsk je proti Turčiji izplula prva tovorna ladja s pšenico.

PRAGA - Češka, ki predseduje Svetu EU, je sporočila, da bi lahko bila splošna prepoved izdaje vizumov za vse ruske državljane naslednja v nizu sankcij, ki jih je unija uvedla proti Moskvi zaradi ruske invazije v Ukrajini. Češki zunanji minister Jan Lipavsky je dejal, da bo to predlagal na neformalnem srečanju zunanjih ministrov EU konec meseca v Pragi.

RIM - V Italiji so desne stranke pred septembrskimi parlamentarnimi volitvami, na katerih upajo na zmago, v četrtek predstavile skupen program. V njem obljubljajo znižanje davkov, reformo EU ter podporo zvezi Nato in Ukrajini, pomembno vlogo pa imata tudi varnost in boj proti nezakonitim migracijam. Program v 15 točkah je osredotočen na nacionalni interes in domovino, na gospodarsko rast in na obrambo kupne moči družin.

BRUSELJ - Zaradi požarov, ki so v Franciji, Španiji in na Portugalskem požgali več deset tisoč hektarjev gozdov, je bila letos zabeležena rekordna požarna aktivnost v jugozahodni Evropi, je danes sporočila služba EU za spremljanje atmosfere Copernicus (CAMS). Letošnje leto je tudi na četrtem mestu po količini emisij ogljika, ki jih povzročajo požari.

BORDEAUX - Obsežen gozdni požar, ki je opustošil dele jugozahodne Francije, je večinoma omejen, a gasilce čaka še en "težek dan", saj temperature še naprej naraščajo, so sporočile lokalne oblasti. Požar, ki se je v torek razplamtel v departmajih Gironde in Landes, v noči na danes ni napredoval, vendar pa gasilci zaradi neugodnih vremenskih razmer ostajajo oprezni.

NEW YORK - V ameriški zvezni državi New York so na odru napadli indijsko-britanskega pisatelja Salmana Rushdieja. Policija je potrdila, da je šlo za napad z nožem, napadalec pa naj bi Rushdieja zabodel v vrat. Reševalne službe so pisatelja s helikopterjem prepeljale v tamkajšnjo bolnišnico. O njegovem zdravstvenem stanju za zdaj ni informacij, medtem ko je policija napadalca že pridržala.

CETINJE - V strelskem pohodu moškega, ki naj bi ga domnevno sprožil družinski prepir, je umrlo 11 ljudi, še šest pa je ranjenih. Moški naj bi se po družinskem prepiru odpravil ven in na ulici streljal na mimoidoče. Med ranjenimi so tudi mladoletne osebe in policist. Napadalca pa je policija ubila.

BERLIN - Nemčija bo začasno prekinila svojo vojaško misijo v Maliju, je sporočilo obrambno ministrstvo v Berlinu. Nemška vojska je bila v tej v zadnjem času vse bolj nestabilni zahodnoafriški državi navzoča skoraj desetletje. Razlog za umik naj bi bila zavrnitev pravic do preletov letal za redno rotacijo nemških vojakov v tej državi.

BERLIN - Nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder toži bundestag z željo po povrnitvi privilegijev, ki mu jih je proračunski odbor nemškega parlamenta odvzel maja zaradi njegovih povezav z Rusijo, je potrdil Schröderjev odvetnik Michael Nagel. 78-letni nekdanji kancler je moral zapreti svojo pisarno v bundestagu, je pa bil kljub temu še naprej upravičen do pokojnine in osebne zaščite.

PARIZ - Francosko posebno tožilstvo za finančni kriminal je sprožilo preliminarno preiskavo zoper nekdanjega češkega premierja in poslovneža Andreja Babiša, ki ga preiskujejo zaradi suma pranja denarja, poroča francoski časnik Le Monde. Preiskovalci raziskujejo, kako si je Babiš prisvojil dve nepremičnini na jugovzhodu Francije.

CINCINNATI - Policija v ameriški zvezni državi Ohio je v četrtek ustrelila in ubila oboroženega moškega, ki je skušal vdreti v poslopje zvezne policije FBI v Cincinnatiju. Policija moškega ni uradno identificirala in ni komentirala morebitnega motiva, se pa v ZDA pojavljajo svarila pred grožnjo za policiste, potem ko so agenti FBI izvedli preiskavo na floridskem posestvu Donalda Trumpa.

TALLINN/RIGA - Estonija in Latvija sta v četrtek napovedali umik s platforme za sodelovanje držav Srednje in Vzhodne Evrope in Kitajske, prvotno poznane tudi pod nazivom 17+1. Estonski zunanji minister Urmas Reinsalu je pojasnil, da so odločitev sprejeli, ker jim je ljubše sodelovanje na ravni EU. Vlogo pa naj bi igralo tudi dejstvo, da Kitajska ni jasno obsodila ruske invazije na Ukrajino.

DAKAR - Vladajoča koalicija senegalskega predsednika Mackyja Salla je na parlamentarnih volitvah v Senegalu 31. julija glede na končne izide prejela tesno večino glasov. A zahvaljujoč novemu članu bo ohranila absolutno večino v parlamentu.

CARACAS/BOGOTA- Venezuela in Kolumbija sta v četrtek naredili prvi korak k formalni normalizaciji odnosov med državama z imenovanjem veleposlanikov. Ta poteza sledi predvolilnim obljubam novega kolumbijskega predsednika Gustava Petra o razveljavitvi odločitev njegovega predhodnika Ivana Duqueja, ki je leta 2019 prekinil vezi s sosednjo Venezuelo.

vb/msc/vb
© STA, 2022