Pregled - svet, 11. 8. (četrtek)

Ljubljana, 11. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v četrtek, 1. avgusta.

ZAPOROŽJE/NEW YORK - Z območja jedrske elektrarne Zaporožje so poročali o novem obstreljevanju, Ukrajina in Rusija pa odgovornost za to znova pripisujeta druga drugi. Po navedbah ukrajinskega operaterja Energoatom je bila v napadih zadeta upravna stavba nuklearke, tarča pa je bila tudi gasilska postaja v bližini. Zaradi obstreljevanja in spopadov na območju jedrske elektrarne v Zaporožju je generalni sekretar ZN Antonio Guterres pred zasedanjem Varnostnega sveta Združenih narodov vnovič posvaril pred možno jedrsko katastrofo.

KOEBENHAVN/BRUSELJ - Na mednarodni donatorski konferenci za Ukrajino so zbrali več kot 1,5 milijarde evrov. Ob tem so Poljska, Slovaška in Češka napovedale povečanje proizvodnje artilerijskih sistemov, streliva in druge vojaške opreme, medtem ko je Velika Britanija Kijevu obljubila več raketometov. Evropska komisija je poročila, da je EU od začetka invazije na Ukrajino v okviru mehanizma na področju civilne zaščite uskladila dostavo 66.224 ton materialne pomoči Ukrajini iz 30 držav.

SEVASTOPOL - Satelitski posnetki letališča Saki na zahodu ukrajinskega polotoka Krim so razkrili, da je bilo v torkovih eksplozijah poškodovanih vsaj osem ruskih letal. Rusko obrambno ministrstvo sicer vztraja, da Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija, ni bil tarča napada, pač pa da je prišlo do eksplozij streliva zaradi neupoštevanja varnostnih pravil.

BERLIN - Nemški kancler Olaf Scholz je na prvi poletni novinarski konferenci napovedal nadaljnjo obsežno podporo Ukrajini v njenem boju proti ruski agresiji, a pri tem ni navedel podrobnosti. Izrazil je naklonjenost možnosti, da bi nekdanji kancler Gerhard Schröder deloval kot posrednik v sporu z Rusijo glede dobave plina. Vojno je označil za trenutno največji izziv in poudaril, da Nemčija finančno podpira Ukrajino in se je pripravila na to, da bo vojna vplivala na ves svet.

MOSKVA - Ruske oblasti so zavrnile možnost, da bi Kijev v Moskvi diplomatsko zastopala Švica. Pojasnile so, da je Švica z uvedbo sankcij proti Rusiji izgubila status nevtralne države in ne more delovati niti kot posrednik niti kot zastopnik tujih interesov.

TALLINN - Estonija večini ruskih državljanov ne bo več izdajala vizumov, je odločila vlada v Tallinnu. Kot je na novinarski konferenci dejal estonski zunanji minister Urmas Reinsalu, bo od 18. avgusta onemogočen tudi vstop skoraj vsem državljanom Ruske federacije, ki jim je Estonija že izdala vizume. Po navedbah estonskih medijev bo ukrep veljal za schengenske vizume, ki jih je izdala Estonija, ne pa nujno tudi za vizume, ki jih izdajajo ostale članice tega območja.

TAIPEI - Potem ko je Kitajska v sredo končala vojaške vaje na območju, so v Pekingu objavili novo belo knjige o Tajvanu. V njej so se kitajske oblasti zavezale, da na otoku ne bodo tolerirale "separatističnih dejavnosti v kakršnikoli obliki". Tajvanske sile so medtem podobno kot v torek izvedle lastno obrambno vojaško vajo.

MOSKVA - Moskovsko okrožno sodišče je nekdanji novinarki državne televizije Marini Ovsjanikovi zaradi širjenja lažnih informacij o ruski vojski odredilo hišni pripor. 44-letni novinarki, ki je širši javnosti postala znana marca, ko je s protestom proti vojni v Ukrajini prekinila televizijsko oddajo, grozi do deset let zapora.

KIGALI - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v pogovorih z ruandskim predsednikom Paulom Kagamejem izrazil resno zaskrbljenost glede stanja človekovih pravic v Ruandi. Omenil je tudi primer junaka Hotela Ruanda Paula Rusesabagine, ostrega kritika Kagameja, ki ga je sodišče v Ruandi lani zaradi terorizma obsodilo na 25 let zapora.

NEW YORK - V ZDA je še naprej odmevala preiskava floridskega posestva nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, za katero še vedno ni poznan natančen razlog. Vrstijo se številna ugibanja in odzivi, Trumpu pa je stopil v bran celo nekdanji podpredsednik Mike Pence, ki ni hotel sodelovati v naklepu razveljavitve izidov predsedniških volitev leta 2020 po posameznih zveznih državah.

SPLIT - Inšpekcija hrvaškega ministrstva za zdravstvo je v splitskem zavodu za nujno medicinsko pomoč končala preiskavo zaradi smrti novinarja Vladimirja Matijanića, rezultate pa bo javnosti sporočila po končani preiskavi v bolnišnici KBC Split. Po novem naj bi sicer preiskovali tudi družinskega zdravnika novinarja, ki je po okužbi z novim koronavirusom umrl minuli petek. Matijanića so pokopali v Splitu, kjer je bila v Hrvaškem narodnem gledališču tudi spominska slovesnost.

BORDEAUX - V francoskem departmaju Gironde se je več kot 1000 gasilcev ob pomoči letal že tretji dan borilo z obsežnim gozdnim požarom, ki se je v zadnjem dnevu še bolj razširil. Visoke temperature naj bi na tem območju vztrajale vse do konca tedna. Bruselj je na pomoč poslal štiri letala, na poti so tudi gasilci iz več članic EU. Uničenih je več kot deset posesti, zgorelo pa naj bi tudi okoli 6800 hektarjev gozda.

PJONGJANG - Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je v sredo razglasil zmago nad covidom-19, so poročali državni mediji. Vseeno je opozoril, da mora Severna Koreja ostati pozorna in učinkovito nadzorovati svoja obmejna območja. Njegova sestra Kim Yo-Jong je medtem nakazala, da je tudi Kim med epidemijo zbolel za covidom-19.

vb/vb
© STA, 2022