Pregled - šport, 11. 8. (četrtek)

Ljubljana, 11. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v četrtek, 8. avgusta.

HELSINKI - Nogometaši Maribora, slovenski prvaki, se niso uvrstili v evropsko ligo in se v nadaljevanju evropske sezone selijo v kvalifikacije konferenčne lige. Na povratni tekmi 3. kroga kvalifikacij za evropsko ligo so v Helsinkih še drugič izgubili proti HJK Helsinkom, tokrat z 0:1. Prva tekma v Mariboru se je končala z izidom 0:2. Mariborčani so imeli v finski prestolnici večji del tekme terensko premoč, ta je bila izrazita predvsem na začetku obeh polčasov, a bila jalova. V napadu je manjkalo idej, izrazitejših priložnosti si niti niso ustvarili, nekajkrat so nevarno poskušali s streli z razdalje ali polrazdalje, vendar poti žogi v mrežo niso našli. Za Mariborčane je bil to že peti zaporedni poraz v vseh tekmovanjih in sedma tekma, peta evropska, na kateri niso dosegli gola.

LJUBLJANA - Goran Boromisa je danes tudi uradno postal športni direktor nogometašev Olimpije. To vlogo je 35-letni Hrvat opravljal že po odhodu Mladena Rudonje, danes pa ga je klub na tej funkciji tudi uradno potrdil. Boromisa je bil nekdaj nogometaš, potem dolga leta trener, izkušnje ob terenu pa je kot koordinator dolgo nabiral pri zagrebškem Dinamu, kjer je bil zadolžen za sektor trenerjev in skavting igralcev, so zapisali na spletni strani Olimpije.

RIM - Slovenska plavalka Janja Šegel se je uvrstila v finale na 100 m prosto na letošnjem evropskem prvenstvu v Rimu. V današnjem polfinalu je s časom 54,57 osvojila četrto mesto v svoji skupini, s skupnim sedmim dosežkom pa si je zagotovila petkov finalni nastop. V polfinalu je zmagala Francozinja Charlotte Bonnet s 53,56.Druga slovenska polfinalistka v tej disciplini Tjaša Pintar je nastopila v isti skupini kot Šeglova, s časom 55,58 je bila sedma, skupno pa je to pomenilo 11. dosežek v polfinalu. V dopoldanskem delu tekmovanja v Rimu sta danes tekmovala še Anže Ferš Eržen, na 400 m mešano je osvojil končno 16. mesto s časom 4:26,10. V umetnostnem plavanju pa je Nika Seljak z izkupičkom 70,1667 zabeležila 21. izid med 22 tekmovalkami v prostem solo programu.

MÜNCHEN - Janja Garnbret je prepričljivo odprla nastope na evropskem prvenstvu v športnem plezanju v Münchnu. Olimpijska prvakinja, ki jo bavarski organizatorji obravnavajo kot super zvezdnico, je vodilna po prvem dnevu tekmovanj v težavnostnem plezanju. Na prvih dveh mestih po kvalifikacijah sta Slovenki. Takoj za Garnbretovo se je uvrstila Mia Krampl.Vseh pet Slovenk si je zagotovilo nastop v polfinalu težavnosti. Vita Lukan kot šesta, Lučka Rakovec sedma, Sara Čopar 11. Za Slovenci so uspešni nastopi tudi v moških kvalifikacijah balvanov. V polfinale so se uvrstili Jernej Kruder s tretjim, Anže Peharc z 11. in Luka Potočar z 19. dosežkom. Brez polfinala sta ostala Zan Lovenjak Sudar na 23. in Gregor Vezonik na 37. mestu.

MÜNCHEN - Slovenski nastopi na evropskem prvenstvu v gimnastiki v Münchnu se danes niso iztekli po željah in pričakovanjih. Teja Belak, ki je v kvalifikacijah preskoka pričakovala uvrstitev v finale, je po padcu in lažji poškodbi izpustila drugi poskus in ni končala tekmovanja, medtem ko je bila Tjaša Kyseleff 14.V mnogoboju je bila Lucija Hribar na koncu 35. z oceno 48,665, Zala Trtnik pa 41.Zlato medaljo v mnogoboju je dobila Italijanka Asia d'Amato, srebro Britanka Alice Kinsella, bron pa rojakinja zmagovalke Martina Maggio.

MÜNCHEN - Veslači so že prvi dan EP preizkusili teren, med njimi so bili tudi štirje slovenski nastopi. Najuspešnejši so bili Jaka Čas in Nik Krebs v dvojcu ter Rajko Hrvat v lahkem enojcu, ki so se uvrstili v polfinale. Čas in Krebs sta v svoji skupini zasedla tretje mesto, kar je bilo dovolj za polfinalni nastop. Zaostala sta za srbskim in italijanskim dvojcem. Rajko Hrvat je v lahkem enojcu v svoji skupini zmagal in si prav tako priveslal polfinale. Boljši je bil od Švicarja Andrija Struzina, Avstrijca Juliana Schöberla in Norvežana Oskarja Soedala. Nina Kostanjšek je v enojcu v svoji skupini osvojila zadnje, peto mesto in jo tako čaka repasaž. V njem bo moral nastopiti tudi Filip-Matej Pfeifer, ki je prav tako v enojcu v svoji skupini zasedel tretje mesto. Na koncu je v bitki za drugo mesto, ki še vodi v polfinale, moral priznati premoč Dancu Bastianu Secherju.

ČESKE BUDEJOVICE - Na evropskem mladinskem in prvenstvu mlajših članov v slalomu na divjih vodah v Čeških Budejevicah so Slovenci že osvojili prvo kolajno. To je v mladinski konkurenci uspelo ekipi kajakašev, ki je prepričljivo premagala Nemce, tretje mesto so zasedli Italijani. Slovenci so veslali v postavi Žiga Lin Hočevar, Rene Jeklin in Atej Zobec Zupančič.

STAVANGER - Na pripravah na Norveškem je v tragični nesreči na treningu, ko jo je povozil tovornjak, umrla mlada članica slovenske reprezentance A v smučarskem teku Hana Mazi Jamnik, so v izjavi za javnost sporočili iz Smučarske zveze Slovenije. Stara je bila 19 let. Mazi Jamnikova je bila ena najbolj perspektivnih tekmovalk v smučarskem in rolkarskem teku.Lani je na svetovnem prvenstvu na tekaških rolkah v Italiji osvojila zlato in srebrno odličje v mladinski konkurenci. Naslov svetovne mladinske prvakinje je osvojila v drsalni tehniki, naslov podprvakinje pa v klasični tehniki, so še zapisali.

ic/tb/am/alz/nem/ic
© STA, 2022